У який бік мають бути спрямовані антени у Wi-Fi роутера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi роутер є практично у всіх – як то кажуть, поставили і забули. Але багато хто не знає, що можна помітно поліпшити якість зв’язку методом зміни положення антен Wi-Fi роутера, а також зміною розташування самого пристрою. Поговоримо про це максимально простими словами і без складних термінів. А поки підписуйтесь на мій блог і не забудьте поставити лайк.

Будь-який сучасний роутер має від 1 і більше антен. В який же бік спрямовувати їх?

За умовчанням, якщо немає особливих проблем із якістю покриття Wi-Fi мережі, краще розмістити одну антену вертикально, іншу горизонтально. Якщо антен більш ніж дві, то повторити у такій самій послідовності. Така схема допоможе досягти максимальної якості бездротового з’єднання. Але якщо з якістю є проблеми, то потрібна низка експериментів.

Можливо, найкраще буде направити всі антени маршрутизатора саме в той бік, де розташовується велика кількість пристроїв, що підключаються. Але можливий і такий варіант, що всі антени мають бути вертикальні чи горизонтальні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хорошого результату можна досягти якраз шляхом експерименту — встановлюємо на смартфон будь-яку програму, яка показує рівень сигналу, просимо когось із домочадців «повернути» антени в різні боки. А на екрані телефону вже дивимося як змінюється рівень сигналу. Виходячи з отриманих даних, визначаємо найкращі положення антен. Не забуваємо і про інших споживачів — якщо в одній частині квартири чи будинку сигнал покращився, то в іншій він може послабшати.

Але не завжди поворот антен може допомогти покращити якість підключення Wi-Fi. Можливо, вам необхідно буде змінити місце розташування роутера і встановити його якомога ближче до пристроїв, що підключаються. А якщо ваша квартира велика, то одним Wi-Fi роутером не обійдешся – потрібно кілька пристроїв, які будуть розміщені в різних кімнатах. Не забуваємо і про те, що будь-які перешкоди, навіть банальна шафа або комод, сильно гасять високочастотний сигнал.

В рамках експерименту якось розташував Wi-Fi роутер у шафі – якість сигналу погіршилася приблизно на 30%, особливо це відчувалося в дальній точці квартири. Також практика показує, що найкраще розміщувати маршрутизатор якомога вище, буквально під стелю. Недарма у всіх громадських місцях, де є бездротовий доступ до мережі маршрутизатори розміщені на стелі.

Також не варто забувати, що багато Wi-Fi роутерів підтримують антени, ККД яких буде вищим ніж ті, що йшли в комплекті. Це питання можна з’ясувати, прочитавши інструкцію до маршрутизатора або знайшовши інформацію на цю тему в інтернеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.