Оперативна пам’ять смартфона: що це і на що вона впливає

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Сьогодні користувач, який вирішив купити новий телефон, вибирає відповідний із тисяч варіантів. Вони відрізняються за різними характеристиками: розмір, якість зйомки, особливості дисплея, тип процесора, кількість внутрішньої пам’яті та оперативної пам’яті. Обсяг останньої в моделях значно різняться. Є гаджети із 3 Гб, а є і з 16 Гб. У цьому матеріалі розповідаємо про те, навіщо потрібна в телефоні оперативна пам’ять та на що вона впливає.

Реклама

Що таке ОЗП у смартфоні

Це короткочасне цифрове сховище, куди потрапляють дані з ігор, програм та файлів, які зараз відкриті момент на телефоні. З цього можна дійти невтішного висновку, що оперативна пам’ять (ОЗУ) потрібна для нетривалого зберігання інформації. Також її частково використовує операційна система пристрою.

Чим більше на пристрої ОЗП, тим швидше воно працює. Але чи це помічає користувач?

Різниця між гаджетом з 2 Гб та 12 Гб ОЗП колосальна. У першому випадку кілька відкритих програм одночасно можуть загальмувати швидкодію телефону. Він почне повільно відкривати-закривати програми, може раптово «схлопнути» їх. При цьому на пристрої з 12 Гб усі програми будуть відкриватися, закриватися, перемикатися миттєво.

А ось різницю між гаджетами з 6 та 8 Гб ОЗП помітити вже складніше. Особливо якщо вони рівноцінні процесори, а користувач навантажує їх дуже сильно. Наприклад: спілкується у месенджерах, дивиться відео, робить фото. Обидва пристрої працюватимуть швидко.

Який максимальний обсяг ОЗП у сучасних смартфонів? Деякі моделі отримують величезну кількість пам’яті. Наприклад, Nubia RedMagic 7 із 16 Гб. Але більшість продуктивних смартфонів обмежується 6, 8, 12 Гб. Цього достатньо для швидкодії роботи в багатозадачному режимі без підвисань.

Скільки оперативної пам’яті витрачають програми? Це залежить від самого софту. Якщо узагальнити, то вийде така градація:

  • месенджери (в режимі читання) – до 500 Мб;
  • 2D гри – до 1 Гб, 3D – до 1,5 Гб;
  • ресурсомісткі програми можуть займати до 2 Гб, а легкі – до 300 Мб;
  • браузер – до 2 Гб, якщо відкрито багато сторінок.

Оперативна пам’ять на Android

На Андроїд є багато смартфонів як з великою кількістю ОЗП, так і з критично малим. Другі зустрічаються у супербюджетному сегменті. Наприклад, у Xiaomi Redmi A3 Itel A70 по 3 Гб, а у Meizu M6T взагалі 2 Гб.

Чи достатньо такого обсягу? Дивлячись для чого. Для порівняння – повна версія Android 11 займає 3 Гб. Тому смартфон з малим сховищем, швидше за все, має урізану версію операційної системи, щоб витрачати на неї якнайменше. Він не оновиться до повної останньої версії ОС, яке ресурсу не вистачить для роботи в режимі багатозадачності. Таку модель зазвичай використовують лише за призначенням: дзвінки, СМС, месенджери.

Але навіть якщо ви купили смартфон із 8 Гб ОЗП, це не захищає на 100% від пригальмовування. Пам’ять може переповнюватись, через що відбуваються глюки, а швидкість роботи знижується. Про те, що робити у такому разі, розповіли в окремій статті.

Розширення оперативної пам’яті на Андроїд-телефоні

З 2021 року виробники Android-смартфонів активно використовують одну цікаву фішку. Це можливість тимчасово використовувати фіксований обсяг внутрішньої пам’яті окремих процесів. Теоретично це дозволяє трохи прискорити завантаження смартфона, роботу в режимі багатозадачності.

Насправді ефективність розширення оперативної пам’яті рахунок вбудованої залежить від швидкості роботи внутрішнього накопичувача. Чим він кращий, ніж оперативніше оброблятиметься інформація. Зазвичай все просто: на дешевих моделях опція працює повільніше, на топових – швидше. Також відіграє тип використовуваних додатків. Найчастіше різниця буде малопомітною, наприклад, швидкість обробки даних підвищиться на пару секунд.

Дізнатися, чи підтримує ваш смартфон таку опцію чи ні, просто. Наприклад, на Xiaomi потрібно зайти в “Налаштування” – “Розширені” – в цьому меню повинен бути блок “Розширення пам’яті”. Доступний обсяг відрізняється у різних виробників та моделей. Наприклад, у Xiaomi Redmi Note 12S можна використовувати 2, 4, 6 Гб із внутрішнього сховища.

Особливості ОЗП iOS

З Айфон ситуація відрізняється. Виробник не женеться за супервеликими обсягами. Тому 4-6 Гб – стандарт для телефонів на iOS. Це стосується не тільки моделей 14, 13, SE і більш давніх, а й новинок. Наприклад, iPhone 15 отримав 6 Гб ОЗП.

Конкурувати з Андроїдами у швидкодії дозволяють спритні центральні процесори та ефективніше використання пам’яті. Вона поділена на блоки по 16 Кб, які сортують на:

  • “чисті” – не потрібні для роботи у фоновому режимі, вони вивантажуються із системи;
  • “брудні” – необхідні для роботи у фоновому режимі, їх стискають до краю.

В результаті iPhone потрібно в 1,5-2 рази менше Гб ОЗУ, ніж телефонів на Андроїд.

Як вибрати смартфон з необхідною кількістю ОЗП

Головна порада – багато пам’яті не буває. Це стосується не лише оперативної, а й вбудованої.

Якщо хочете Айфон, все просто: нові з 6 Гб і сучаснішими чіпами будуть трохи швидше, моделі старші з 4 Гб – повільніше.

Якщо потрібен смартфон на Андроїді, все трохи складніше:

– До 3 Гб – дуже бюджетні «дзвонилки», у яких, як правило, маленький обсяг сховища, бюджетні екрани. Наприклад, Realme Note 50 отримав лише 64 Гб вбудованої пам’яті та дисплей з роздільною здатністю 1600×720. Такий телефон підходить для спілкування, читання, пошуку інформації в інтернеті, але складніші процеси негативно позначаться на швидкості роботи;

– 4 Гб – прикордонний об’єм. Такі моделі начебто вже швидше, не виснуть, якщо відкрити 2-3 програми відразу. Але якщо не чистити браузер, кеш, вони починають підвисати. Цей обсяг сховища можна зустріти у недорогих моделях від TECNO. Наприклад, в Spark 10с;

– 6-8 Гб – оптимальний розмір, якого достатньо для середньостатистичного користувача на 2024 рік. Швидкодії вистачить для роботи у режимі багатозадачності. У цю категорію входять як бюджетні гаджети на кшталт Poco C65, так і флагмани – Samsung Galaxy S24. У модифікаціях до такої кількості ОЗП додають 128 Гб внутрішньої пам’яті, чого достатньо для зберігання додатків і важливих файлів;

– 12 Гб і більше – смартфони, які можуть впоратися з будь-яким навантаженням. Зазвичай це флагмани, які оснащені продуктивними процесорами. Наприклад: Realme 12 Pro+Xiaomi 13t ProOnePlus 11. Але трапляються і винятки – TECNO Pova 6 отримав 12 Гб ОЗП, хоча не є топовим смартфоном і коштує всього 11 000 гривень.

Підсумки

Оперативна пам’ять – те, що потрібно смартфону для роботи. У цьому сховищі знаходяться часові дані відкритих програм, браузера. Чим більший обсяг ОЗУ, тим менше гальмує смартфон і тим легше справляється з будь-якими завданнями.

Якщо вибрати новий телефон, краще віддати перевагу моделям з актуальної цінової категорії з найбільшим розміром сховища. Оскільки навіть у гаджета з меншою кількістю ОЗП буде опція його розширення рахунок внутрішньої пам’яті, це дуже прискорить його роботу.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: