Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани смартфонів з якою роздільною здатністю бувають, а також яке з них вибрати.

Реклама

Що таке роздільна здатність екрана смартфона і яким воно буває?

Багато хто звикли судити про екран телефону за його розміром і вважають, що саме це впливає на якість зображення. Насправді за це відповідає роздільна здатність екрана – параметр, що показує кількість точок на дисплеї.

Будь-яке зображення на екрані смартфона складається з пікселів (крапок), а значить чим більше, тим більш деталізованою буде картинка. На дисплеї з високою роздільною здатністю можна побачити дрібні об’єкти на фото, шрифт тексту рівний, а сама картинка чітка і насичена. Висока роздільна здатність впливає і на якість зображення у відеороликах та мобільних іграх – набагато приємніше дивитися на картинку, яка не розпадається на пікселі.

Реклама

Наочно різницю між високою і низькою роздільною здатністю можна побачити в будь-якому ролику на YouTube — достатньо переключити роздільну здатність з 480p на 1080р або вище. Ті самі зміни стосуються і дисплеїв смартфонів. Якщо роздільна здатність екрана спочатку низька, то і будь-яка картинка буде нечіткою, мильною і просто непривабливою.

Роздільна здатність екрана (як у смартфонах, так і в інших пристроях) позначається двома цифрами: кількістю пікселів по горизонталі та по вертикалі. Помноживши їх, можна отримати загальну кількість точок, наприклад, роздільна здатність 1280 x 720 означає, що кожна картинка міститиме 921 600 пікселів.

Існує кілька варіантів дозволів екранів, які набули найбільшого поширення. Перерахуємо їх у порядку від найнижчого дозволу до найвищого:

  • 1280 х 720 або HD. Колись одне з найпопулярніших дозволів, властиве смартфонам з діагоналлю екрана від 4 до 5 дюймів. Зі збільшенням розмірів дисплеїв збільшилася і роздільна здатність, тому зараз HD зустрічається вкрай рідко і лише на бюджетних моделях.
  • 1440 х 720 або HD+. Дозвіл для безрамкових смартфонів використовувався на бюджетних моделях і зараз зустрічається рідко.
  • 1920 х 1080 або Full HD (FHD). Поширена роздільна здатність забезпечує високий рівень чіткості при не надто завищеній вартості смартфона.
  • 2160 x 1080 або Full HD+ (FHD+). Роздільна здатність має додаткові пікселі по ширині і також використовується в основному в безрамкових смартфонах.
  • 2560 х 1440 або Quad HD (QHD). Дозвіл, також відомий як 2К. Вміщує на 78% більше пікселів ніж Full HD. Найчастіше зустрічається на моделях середньої та високої цінової категорії.
  • 3840 х 2160 Ultra HD (UHD). Роздільна здатність 4K, тобто. у чотири рази більше пікселів, ніж у Full HD. Підтримується переважно на флагманських моделях.

Описані вище числові показники (кількість точок за висотою та шириною) можуть відрізнятися у різних виробників. Наприклад, багатьом смартфонам виробництва Xiaomi присвоюється FHD+, якщо роздільна здатність становить 2400 год 1080, а у Sony серія смартфонів Xperia підтримує Quad HD тільки при роздільній здатності 3840 x 1644. Причина полягає в тому, що роздільна здатність залежить і від діагоналі пристрою, тому спиратися при виборі на наступні фактори:

  • Показник PPI. Говорить про те, наскільки щільно розташовані пікселі – чим вони щільніші, тим більш деталізованою буде картинка. Оптимальний показник повинен починатися від 250 ppi та вище.
  • Діагональ екрану. Для великих смартфонів (діагональ 6-7 дюймів) потрібна роздільна здатність вище, інакше картинка буде змащеною.
  • Відгуки та огляди. Не всі виробники чесно вказують на дозвіл, а деякі оголошують про підтримку 2K або 4K, хоча телефон за замовчуванням працює в FullHD+.
Яку роздільну здатність екрана вибрати?

Незважаючи на спроби виробників постійно збільшувати роздільну здатність екрана смартфона, людське око має свої ліміти — в якийсь момент він перестає помічати різницю, а зайва деталізація стає звичайним маркетинговим ходом. Така думка у багатьох складається про дозвіл 4К, який хоч і вищий за кількістю пікселів, але мало відчутний для звичайного користувача.

Крім того, висока роздільна здатність сильніше розряджає батарею і навіть може уповільнювати пристрій. Деякі смартфони з 4К-екраном, але недостатньо потужним процесором можуть не справлятися з переглядом фільмів у тому ж дозволі, через що перегріваються і починають працювати повільніше. Не варто забувати і те, що не весь контент може програватися у високій роздільній здатності – тільки невелика частина роликів і фільмів має дозвіл 2К або 4К, решта розрахована на FullHD і FullHD+.

Зробимо головні висновки про основні роздільні здатності екрану смартфона, які допоможуть правильно його вибрати:

  • Роздільна здатність HD і HD+ зустрічаються в дешевих моделях і здебільшого застаріли — така кількість пікселів забезпечить чітку картинку тільки на смартфонах з маленькою діагоналлю (від 4 до 5 дюймів), але і в цьому випадку деталізацію складно назвати високоякісною.
  • Full HD – гарний варіант для смартфона з діагоналлю 5 дюймів, забезпечує чіткість та приємний перегляд відео та фільмів.
  • Full HD+ — найкращий варіант, що забезпечує оптимальний баланс між якістю картинки та навантаженням на телефон. Добре підійде для смартфонів із діагоналлю від 5 до 6 дюймів.
  • Quad HD (2K) та Ultra HD (4K) – дозвіл для смартфонів з великою діагоналлю (6-7 дюймів). При цьому 4К є спірним варіантом, так як для ока різниця може виявитися малопомітною, а навантаження на батарею і процесор виявляється високим. Вибирати варто лише за особистої оцінки смартфона, інакше переплата може виявитися безглуздою.

Таким чином, при виборі роздільної здатності екрану для смартфона золотою серединою залишається Full HD+. Якщо смартфон має велику діагональ, можна звернути увагу на 2K, але обов’язковим умовам для якісної деталізації картинки наскільки висока роздільна здатність не є.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ