Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани смартфонів з якою роздільною здатністю бувають, а також яке з них вибрати.

Реклама

Що таке роздільна здатність екрана смартфона і яким воно буває?

Багато хто звикли судити про екран телефону за його розміром і вважають, що саме це впливає на якість зображення. Насправді за це відповідає роздільна здатність екрана – параметр, що показує кількість точок на дисплеї.

Будь-яке зображення на екрані смартфона складається з пікселів (крапок), а значить чим більше, тим більш деталізованою буде картинка. На дисплеї з високою роздільною здатністю можна побачити дрібні об’єкти на фото, шрифт тексту рівний, а сама картинка чітка і насичена. Висока роздільна здатність впливає і на якість зображення у відеороликах та мобільних іграх – набагато приємніше дивитися на картинку, яка не розпадається на пікселі.

Наочно різницю між високою і низькою роздільною здатністю можна побачити в будь-якому ролику на YouTube — достатньо переключити роздільну здатність з 480p на 1080р або вище. Ті самі зміни стосуються і дисплеїв смартфонів. Якщо роздільна здатність екрана спочатку низька, то і будь-яка картинка буде нечіткою, мильною і просто непривабливою.

Роздільна здатність екрана (як у смартфонах, так і в інших пристроях) позначається двома цифрами: кількістю пікселів по горизонталі та по вертикалі. Помноживши їх, можна отримати загальну кількість точок, наприклад, роздільна здатність 1280 x 720 означає, що кожна картинка міститиме 921 600 пікселів.

Існує кілька варіантів дозволів екранів, які набули найбільшого поширення. Перерахуємо їх у порядку від найнижчого дозволу до найвищого:

  • 1280 х 720 або HD. Колись одне з найпопулярніших дозволів, властиве смартфонам з діагоналлю екрана від 4 до 5 дюймів. Зі збільшенням розмірів дисплеїв збільшилася і роздільна здатність, тому зараз HD зустрічається вкрай рідко і лише на бюджетних моделях.
  • 1440 х 720 або HD+. Дозвіл для безрамкових смартфонів використовувався на бюджетних моделях і зараз зустрічається рідко.
  • 1920 х 1080 або Full HD (FHD). Поширена роздільна здатність забезпечує високий рівень чіткості при не надто завищеній вартості смартфона.
  • 2160 x 1080 або Full HD+ (FHD+). Роздільна здатність має додаткові пікселі по ширині і також використовується в основному в безрамкових смартфонах.
  • 2560 х 1440 або Quad HD (QHD). Дозвіл, також відомий як 2К. Вміщує на 78% більше пікселів ніж Full HD. Найчастіше зустрічається на моделях середньої та високої цінової категорії.
  • 3840 х 2160 Ultra HD (UHD). Роздільна здатність 4K, тобто. у чотири рази більше пікселів, ніж у Full HD. Підтримується переважно на флагманських моделях.

Описані вище числові показники (кількість точок за висотою та шириною) можуть відрізнятися у різних виробників. Наприклад, багатьом смартфонам виробництва Xiaomi присвоюється FHD+, якщо роздільна здатність становить 2400 год 1080, а у Sony серія смартфонів Xperia підтримує Quad HD тільки при роздільній здатності 3840 x 1644. Причина полягає в тому, що роздільна здатність залежить і від діагоналі пристрою, тому спиратися при виборі на наступні фактори:

  • Показник PPI. Говорить про те, наскільки щільно розташовані пікселі – чим вони щільніші, тим більш деталізованою буде картинка. Оптимальний показник повинен починатися від 250 ppi та вище.
  • Діагональ екрану. Для великих смартфонів (діагональ 6-7 дюймів) потрібна роздільна здатність вище, інакше картинка буде змащеною.
  • Відгуки та огляди. Не всі виробники чесно вказують на дозвіл, а деякі оголошують про підтримку 2K або 4K, хоча телефон за замовчуванням працює в FullHD+.
Яку роздільну здатність екрана вибрати?

Незважаючи на спроби виробників постійно збільшувати роздільну здатність екрана смартфона, людське око має свої ліміти — в якийсь момент він перестає помічати різницю, а зайва деталізація стає звичайним маркетинговим ходом. Така думка у багатьох складається про дозвіл 4К, який хоч і вищий за кількістю пікселів, але мало відчутний для звичайного користувача.

Крім того, висока роздільна здатність сильніше розряджає батарею і навіть може уповільнювати пристрій. Деякі смартфони з 4К-екраном, але недостатньо потужним процесором можуть не справлятися з переглядом фільмів у тому ж дозволі, через що перегріваються і починають працювати повільніше. Не варто забувати і те, що не весь контент може програватися у високій роздільній здатності – тільки невелика частина роликів і фільмів має дозвіл 2К або 4К, решта розрахована на FullHD і FullHD+.

Зробимо головні висновки про основні роздільні здатності екрану смартфона, які допоможуть правильно його вибрати:

  • Роздільна здатність HD і HD+ зустрічаються в дешевих моделях і здебільшого застаріли — така кількість пікселів забезпечить чітку картинку тільки на смартфонах з маленькою діагоналлю (від 4 до 5 дюймів), але і в цьому випадку деталізацію складно назвати високоякісною.
  • Full HD – гарний варіант для смартфона з діагоналлю 5 дюймів, забезпечує чіткість та приємний перегляд відео та фільмів.
  • Full HD+ — найкращий варіант, що забезпечує оптимальний баланс між якістю картинки та навантаженням на телефон. Добре підійде для смартфонів із діагоналлю від 5 до 6 дюймів.
  • Quad HD (2K) та Ultra HD (4K) – дозвіл для смартфонів з великою діагоналлю (6-7 дюймів). При цьому 4К є спірним варіантом, так як для ока різниця може виявитися малопомітною, а навантаження на батарею і процесор виявляється високим. Вибирати варто лише за особистої оцінки смартфона, інакше переплата може виявитися безглуздою.

Таким чином, при виборі роздільної здатності екрану для смартфона золотою серединою залишається Full HD+. Якщо смартфон має велику діагональ, можна звернути увагу на 2K, але обов’язковим умовам для якісної деталізації картинки наскільки висока роздільна здатність не є.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: