Гріється блок під час заряджання, це небезпечно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви напевно помічали, що зарядний блок незначно нагрівається, коли ви заряджаєте смартфон. Наскільки це нормально і чи може нашкодити вашому пристрою? Розбираємося, як захистити свою техніку і самих себе від можливих несправностей і наслідків перегріву.

Чому гріється зарядка

Невелике нагрівання – нормальний стан для зарядного блока і для смартфона під час заряджання, це пов’язано з фізичними характеристиками обладнання: під час заряджання відбувається перетворення змінного струму на постійний, а воно супроводжується виділенням тепла. Поки зарядний блок і смартфон залишаються теплими, але не палюче гарячими – хвилюватися не варто. Однак часом нагрівання стає занадто сильним і це може вказувати на можливі проблеми.
Таке відбувається, якщо ваш зарядний блок або кабель від нього пошкоджений – рекомендуємо позбуватися такого обладнання максимально швидко, воно принесе більше проблем, ніж радості.
Надмірне нагрівання також може вказувати на несумісність блока і смартфона, навіть якщо вони обидва справні. Оскільки різні виробники використовують різні технології заряджання, переконайтеся, що обраний вами блок підтримує ту технологію, якої потребує ваш смартфон і відповідає за потужністю.

Як уникнути надмірного нагрівання

Оскільки повністю уникнути нагріву не можна, слід пам’ятати кілька простих правил, що допоможуть вам хоча б зменшити його.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • По-перше, не втомлюємося повторювати, що потрібно віддавати перевагу надійним зарядним блокам, бо низькоякісне обладнання, хоч і дешево коштує, але може завдати серйозних ушкоджень у разі несправності. Віддавайте перевагу блокам, забезпеченим датчиками температури і перепадів напруги.
  • По-друге, намагайтеся не запускати ресурсомісткі ігри та програми, коли смартфон заряджається. В ідеалі, варто взагалі залишити його в спокої на час зарядки.

Якщо ви часто користуєтеся бездротовою зарядкою, переконайтеся в її безпеці: така база також повинна володіти захистом від перегрівів і перепадів напруги, а в ідеалі ще й активним охолодженням. Перетворення струму через індукційну котушку пов’язане зі ще більшим виділенням тепла, ніж дротовим способом. Хочете зменшити втрати – переконайтеся, що смартфон правильно розташований на базі та зніміть чохол хоча б на час заряджання.

До речі про чохли, вони також можуть заважати відведенню тепла.

Крім того, варто перевірити, де ви заряджаєте смартфон: якщо в приміщенні висока температура, воно не провітрюється, а може зарядний блок або база розташовані на м’якій поверхні, температура зарядного пристрою неминуче буде вищою за звичайну, адже такі умови ускладнюють відведення тепла.

З обережністю використовуйте пауербанки: низькоякісні зовнішні акумулятори можуть видавати потужність, яка не підходить вашому пристрою, а це може призвести до пошкодження смартфона.

Чи небезпечний гарячий блок для смартфона

На це питання не можна відповісти однозначно, все залежить від ступеня нагрівання. Якщо температура піднімається незначно – хвилюватися нема про що. Якщо нагрівання блоку або зарядної бази стає некомфортним – це може призвести не тільки до деградації акумулятора, а й закінчитися коротким замиканням або пожежею. У такому разі краще замінити зарядний пристрій або, якщо ви впевнені в безпеці та сумісності своїх ґаджетів, хоча б організувати відповідні умови для підзарядки пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.