Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із восьмиядерним графічним процесором. Якби мій бюджет дозволяв, я б із задоволенням вибрав більш дорогу версію M3 із 10-ядерним GPU всередині.

Реклама

Витративши кілька сотень доларів на більш високу конфігурацію оперативної пам’яті та накопичувача, ви автоматично отримуєте потужніший варіант M3. І навпаки, ви не можете просто заплатити більше за версію M3 з більш потужним GPU. Якщо ви хочете отримати максимальну продуктивність, вам доведеться заплатити за моделі з більшим обсягом пам’яті/ОЗУ. Це неприємна і дуже дорога ситуація, але так вже влаштована Apple.

На жаль, ця умова стала реальністю для iPad Pro у 2024 році. Apple не стала докладно розповідати про це застереження під час своєї шикарної презентації, але лист специфікацій дозволяє поглянути на непривабливу угоду, яка зустріне покупців за тиждень.

У M4 більше, ніж ви думаєте

У iPad Pro компанія Apple змінює ситуацію, але загальна тема залишається незмінною. Вперше кремній серії M в iPad Pro буде доступний у двох варіантах. Початкова версія оснащена дев’ятьма процесорними ядрами, а топова – 10.

Чисельна різниця невелика, але не варто забувати, що йдеться про одне ядро ​​продуктивності, а не ефективність. Продуктивне ядро ​​виконує важку роботу у вимогливих завданнях, і різниця між ними, безумовно, позначиться на творчих завданнях.

В ідеалі вам потрібен iPad Pro M4 з 10-ядерною конфігурацією, але вам доведеться витратити набагато більше. Схоже, тут немає золотої середини, бо все зав’язано на оперативній пам’яті та сховищі. Тільки моделі з об’ємом пам’яті 1 ТБ і 2 ТБ (які мають 16 ГБ оперативної пам’яті) поставляються з 10-ядерним процесором. Моделі на 256 та 512 ГБ обмежені дев’ятиядерним процесором та 8 ГБ оперативної пам’яті.

Уявіть собі, що ви витрачаєте 1199 доларів на планшет тільки для того, щоб отримати 8 ГБ оперативної пам’яті та не найкращий процесор. І це лише 11-дюймова версія, про яку ми говоримо. Якщо для вашої творчої роботи потрібно більший екран, то навіть за 1499 доларів ви отримаєте лише 8 Гб оперативної пам’яті та дев’ятиядерну версію процесора M4.

Щоб отримати максимальну віддачу від кремнію M4, мінімальний тариф – 1 ТБ пам’яті. Це означає, що за 11-дюймовий iPad Pro (1 ТБ) вам доведеться віддати щонайменше 1599 доларів, щоб отримати 10-ядерний процесор M4 та 16 ГБ оперативної пам’яті. Для 13-дюймової моделі мінімальна ціна зростає до 1899 доларів.

Додаткові витрати продовжують зростати.

Я користуюся iPad Pro з чіпом M1 вже кілька років, і досі не можу зрозуміти, як регулярно розкривати його потенціал. Це чудова ціна за тисячу доларів, що не так уже й багато в епоху, коли флагманські телефони коштують дорожче. Озираючись назад, можна з упевненістю сказати, що найближчими роками планшет працюватиме як слід.

Саме такої гарантії я хочу від пристрою, на який витратив понад тисячу. Якби я взяв iPad Pro M4 у комплекті з клавіатурою, мій рахунок становив би 1500 доларів, але я все одно не отримав би найкращий процесор M4, який може запропонувати Apple. І це ще крім додаткових витрат на стільниковий зв’язок.

Це надмірна сума, яку потрібно витратити на планшет. Я не наводитиму тут порівняння з Mac і говорити про те, що MacBook Air за цю ціну був би фантастичним придбанням. Але це планшет під керуванням iPadOS, на якому неймовірно мало додатків Pro, необхідних для повноцінного робочого конячка.

Так, Final Cut Pro, Procreate, Logic Pro та DaVinci Resolve доступні на iPad Pro. Але, знову ж таки, це не повноцінні альтернативи настільним комп’ютерам. Більше того, програм такого рівня занадто мало, щоб дійсно підняти iPadOS. Якщо вам неймовірно пощастило і ви знайшли роботу, де Windows або MacOS не потрібні взагалі, то удачі вам.

Але навіть для таких щасливчиків отримати максимум від M4 iPad Pro – найдорожче задоволення. Для тих, хто працює на ходу, стільниковий зв’язок практично незамінний. Apple змусить вас заплатити до 200 доларів за сотовий варіант iPad Pro 2024.

Але незалежно від того, чи Apple розглядає iPad Pro як заміну ноутбуку, ви не зможете по-справжньому користуватися вищезгаданими “професійними” додатками без клавіатури. Я не впевнений, що зможу використовувати DaVinci Resolve або Final Cut Pro без клавіатури та покладатися виключно на сенсорне керування під час редагування відео. Якщо ви купите iPad Pro разом із новою клавіатурою Magic Keyboard (а ви повинні це зробити), ви заплатите ще $349.

Це не найкращий варіант

Мінімальна ціна iPad Pro цього року становить $999, порівняно з базовою ціною $799, яку мав iPad Pro M2. Так, більш швидкий чіп і OLED-дисплей у поєднанні з більш тонким корпусом заслуговують на вищу ціну. Але не кожна зміна підвищує вартість.

Багато користувачів iPad Pro вже скаржаться на рамку, що гнуться. Якщо корпус стане тоншим на 5,3 міліметра, це не піде на користь iPad Pro. На OLED-дисплей приємно дивитися, але наскільки він може підвищити продуктивність – питання спірне. Швидший чіп? Ну, він на 50% швидше, ніж M2, але лише в окремих завданнях.

Apple стверджує, що M4 вперше привносить до iPad “апаратне прискорення трасування променів”. Але на даний момент існує навряд чи дюжина AAA-ігор для iPad, і я говорю про це дуже щедро, які можуть скористатися перевагами трасування променів.

Звичайно, можливості Neural Engine заслуговують на увагу, але навіщо розділяти M4 по конфігураціях пам’яті всього на одне ядро ​​і просити за підйом на кілька сотень доларів більше? Можливо це має сенс для обчислювальної машини. Але для планшета, що працює під управлінням розтягнутої мобільної ОС, нова політика Apple щодо чіпів та накопичувачів – просто поганий прецедент.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: