IPS чи AMOLED – який екран для смартфона кращий

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір типу екрану смартфона впливає на якість зображення, а також на довговічність дисплея. Розглянемо, пристрій з яким екраном краще купити IPS або AMOLED.

Екран IPS – переваги та недоліки

IPS – це тип матриці, в основі якої використовуються рідкі кристали. Вони рівномірно розташовані вздовж усієї площини екрану, в результаті чого матриці вдається забезпечити хорошу передачу кольору і достатній кут огляду – близько 178 °. Усього IPS має два окремих шари: рідких кристалів та підсвічування.

Переваги

Незважаючи на те, що багато хто вважає IPS більш застарілим варіантом екрану, матриця досі користується популярністю через свої незаперечні переваги:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Смартфони з IPS доступніші — матриця використовується і в бюджетному сегменті без економії на інших параметрах пристрою.
  • IPS-екрани мають гарну передачу кольорів, яка відрізняється більшою природністю. Матриця передає зображення з квітами, які максимально наближені до оригіналу, а AMOLED часто штучно підвищує насиченість.
  • Екрани з IPS-матрицею служать довше без змін кольору і яскравості, оскільки вони не схильні до вигоряння.
  • У IPS немає мерехтіння, через що працювати з такими екранами можна без дискомфорту зору.

Недоліки

IPS хоч і не має якихось критичних мінусів, її можливості кольору більш обмежені, ніж у AMOLED:

  • Чорний колір на IPS-екранах не буде таким глибоким та насиченим, як на AMOLED.
  • На IPS важко розрізняються відтінки сірого через низьку контрастність.
  • Швидкість відгуку у IPS менша, ніж у AMOLED. Однак цей параметр є маловажливим для рядового користувача, і має більше значення, наприклад, для мобільних геймерів.

Екран AMOLED – переваги та недоліки

Матриця AMOLED виготовляється на основі органічних світлодіодів. Кожен їх працює відокремлено, тобто. не залежить від сусідніх пікселів. Завдяки цій особливості пікселі, що не використовуються, можуть відключатися і не витрачати заряд батареї смартфона. Крім того, через відсутність другого шару (як IPS-екранах) товщина AMOLED дисплея значно менше.

Переваги

Серед важливих переваг екранів AMOLED виділимо такі моменти:

  • Доступна функція Always on Display, при якій працюють окремі пікселі, що показують час та сповіщення.
  • Є можливість заощадити заряд батареї за рахунок темної теми – чорні (темні) пікселі на AMOLED-екрані не просто забарвлюються в потрібний колір, як в IPS, а повністю відключаються. В результаті дисплею потрібно набагато менше енергії для роботи.
  • Чорні пікселі на AMOLED-екранах виглядають більш насиченими та природними. Так як вони повністю відключаються, чорний колір набуває великої глибини, тоді як на IPS він може виглядати сіруватим.
  • Тонкий дисплей з AMOLED-матрицею дозволяє вбудовувати сканер відбитків пальців, а також передню камеру прямо в екран. У смартфонах з IPS така конструкція поки що неможлива.
  • Цей тип матриці має більш високу контрастність – кольори на екрані будуть насиченішими, яскравішими і соковитішими, ніж на IPS.

Недоліки

Смартфони з вбудованою матрицею AMOLED мають свої недоліки, на які важливо звернути увагу перед покупкою:

  • Найчастіше AMOLED-матриця використовується в середньому ціновому сегменті через досить високу собівартість. Якщо такий екран убудований у бюджетну модель, то виробник з великою ймовірністю серйозно заощадив на якихось інших параметрах.
  • Кольори у AMOLED соковиті та яскраві, проте це не завжди добре. У багатьох випадках картинка надто насичена, а перенесення кольорів неприродна, тобто. самі кольори можуть виявитися не такими, якими вони є насправді. Багато залежить від того, як виробник налаштував передачу кольору – перед покупкою варто перевірити якість картинки і переконатися, що вона не занадто «рябить».

Важливо! У налаштуваннях смартфонів з AMOLED є можливість змінити колірну схему, що може допомогти досягти природнішого кольору.

  • AMOLED-екран може викликати дискомфорт у деяких користувачів. Через особливості конструкції яскравість на смартфонах із такою матрицею змінюється не так, як у IPS. В AMOLED використовується широтно-імпульсна модуляція (ШІМ), яка змінює яскравість, регулюючи кількість включень/вимкнень матриці. В результаті відбуваються мерехтіння, яке хоч і непомітне візуально, але викликає дискомфорт у певних людей.
  • Цьому ефекту схильні не всі і виникає він далеко не відразу – у багатьох з’являється дискомфорт лише через кілька днів використання телефону. Крім того, на багатьох смартфонах реалізовано технологію DC Dimming, яка мінімізує вплив ШІМ. Тому перед покупкою варто дізнатися, чи на смартфоні з AMOLED така функція, щоб надалі гарантовано уникнути сухості та втоми очей.
  • Екран згодом вигоряє і стає менш яскравим. І хоча повне вигоряння займає близько 5-8 років (за які смартфон найчастіше змінюють на новий) невеликі зміни у рівні яскравості різних частин екрану можна побачити вже через рік використання.

Таким чином, для любителів природніших кольорів і тих, хто не особливо вимогливий до рівня насиченості чорного, цілком підійде смартфон з IPS-екраном – надійний, довговічний варіант, позбавлений серйозних недоліків. Тим же, кому важлива яскрава, соковита картинка або можливість заощаджувати заряд за рахунок темної теми, підійде AMOLED-екран. Його найбільш важливий мінус – ймовірність того, що власник буде сприйнятливий до ефекту мерехтіння або зіткнеться з ціною ремонту.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.