Як правильно вибрати USB-кабель для зарядки телефону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У повсякденному житті ми користуємося великою кількістю гаджетів, які потребують підзарядки. Це смартфони та планшети, радіоприймачі та інші пристрої. Усі вони постачаються з оригінальними зарядками і найкраще використовувати для заряджання саме їх.

Але бувають випадки, коли вам потрібно замінити кабель USB. На жаль, нічого вічного немає і часто кабель виходить з ладу. Злі котики не щадять кабелів, а добрі дітлахи не залишать шансів на довгу роботу. Але можливо потрібно придбати просто додатковий кабель.

У продажу є безліч кабелів різної довжини і товщини з різними роз’ємами. Практично на кожному розі місцеві підприємці продають кабелі для зарядки пристроїв, оскільки це дуже ходова позиція, та ще й з хорошою “маржею”. А покупці хочуть, щоб гаджет заряджався швидко, а кабель був найкращим і ще й найдешевшим.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І тут виникає питання, який кабель краще вибрати. На роз’ємах зупинятися не будемо. Тут все просто. Природно, ви придбаєте кабель, що відповідає роз’єму вашого пристрою. Колір – та ж справа смаку. А ось товщина і довжина кабелю впливатиме на швидкість заряджання пристрою.

Перший фактор, що впливає на швидкість заряджання – це пропускна здатність. Зверніть увагу, що написано на вашому оригінальному зарядному пристрої після слова “Output”. Там два значення, наприклад: 5V і 2 А. Так ось, у такому разі потрібно вибирати кабель із пропускною здатністю 2А. Немає оригінального ЗП і відповідно, подивитися значення ми не можемо – шукаємо інформацію в інтернеті.

Звичайний стандарт USB 2.0, який використовується в більшості недорогих смартфонах, буде обмежувати струм до 0,5 А., на що він і розрахований. Якщо таким кабелем заряджати ваш смартфон, то кабель нагріватиметься і частина енергії буде йти в атмосферу. Або ж, зарядний пристрій визначить низько амперний кабель і видаватиме струм зниженої потужності. У будь-якому разі зарядка смартфона триватиме набагато довше.

Щоб уникнути великої втрати потужності під час заряджання, слід обирати кабель з великим перетином. Очевидно, що в товстому провіднику опір буде меншим, ніж у тонкому. Отже, він менше грітиметься. Таким чином, товстий кабель кращий, ніж тонкий.

Зверніть увагу, що калібр кабелю – це його перетин у квадратних міліметрах. Але позначається він в одиницях “AWG”, що в перекладі означає американська товщина дроту. І тут все рахується навпаки. Чим значення “AWG” більше, тим тонша довжина провідника. Здебільшого кабелі для зарядки смартфонів маркуються як 28/28 і 28/24. Рідше зустрічаються 28/21. Якщо говорити зовсім просто, то в маркуванні перше значення – товщина провідника для передачі даних, друге – зарядка. Кабель з маркуванням 28/21 буде найтовстіший, відповідно 28/28 найтоншим.

Довжина кабелю також впливає на швидкість заряджання. Що довший провідник, то більший його опір, отже, нижча швидкість заряджання.

Матеріал обмотки кабелю впливає тільки на термін служби. Матерчате або кевларове обплетення краще за пластмасове.

Що істотно може пролити термін служби кабелю і вберегти гніздо USB на вашому гаджеті від пошкодження, так це магнітний кабель. Він складається з двох частин. Магнітна головка вставляється в пристрій і перебуває там постійно. Сам же кабель примагнічується до цієї головки, створюючи надійне з’єднання. Він також легко знімається, запобігаючи залому кабелю. Слід врахувати, що дешеві магнітні кабелі не призначені для передавання даних, а використовуються лише для заряджання.

У принципі, це все, на що потрібно звернути увагу перед придбанням неоригінального кабелю для зарядки. Ну і проста порада – не купуйте кабель тільки на підставі його низької вартості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.