Чому швидка зарядка телефону може нашкодити смартфону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Блок швидкої зарядки є незамінним аксесуаром, який поставляється в комплекті зі смартфоном. З його допомогою можна відновити енергію гаджета буквально за кілька хвилин, раз і назавжди розпрощавшись з нічною зарядкою. Однак у своєму нинішньому вигляді технологія Fast Charge має безліч недоліків. Якщо ви думаєте, що справа тільки в безпеці, а також у зносі акумулятора, то помиляєтеся. Швидкій зарядці для телефона властиві інші, але не менш важливі проблеми.

Швидкість заряджання телефону

Згадку швидкої зарядки використовують майже всі виробники смартфонів. Перше покоління технології Quick Charge, розроблене компанією Qualcomm, з’явилося на світ у 2013 році. Тоді швидким вважався блок живлення, що видає потужність 10 Вт. Сьогодні ці цифри виглядають сміховинно, оскільки навіть недорогі моделі комплектуються адаптерами на 30, 60 і навіть 120 Ватт.

Як би там не було, будь-який блок живлення, чия потужність становить 10 Вт і більше можна назвати швидким. При цьому 10-ватним адаптером ви будете заряджати акумулятор на 5000 мАг протягом 3-х годин, а енергія смартфона з підтримкою 120 Вт відновиться за 20 хвилин. Різниця величезна, але під виглядом швидкої зарядки вам продадуть і один, і інший блок.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефон гріється під час заряджання

Розмови про те, чи небезпечна швидка зарядка, залишимо за дужками, оскільки ця тема вже неодноразово опинялася у фокусі нашої уваги. Суперечки про шкоду тривають і досі, проте незаперечним фактом є не стільки потенційна небезпека потужного адаптера живлення, скільки температура корпусу смартфона під час використання такого аксесуара.

Будучи власником Xiaomi 12T Pro з підтримкою 120-ватної зарядки, я відчув на собі, як сильно він нагрівається при підключенні до електромережі. Виробник заявляє, що температура не долає небезпечний поріг, проте зайві градуси Цельсія все одно негативним чином позначаються на досвіді експлуатації:

  • гарячим смартфоном просто некомфортно користуватися, тому в мене вже стало звичкою залишати девайс, під’єднаний до електромережі, у спокої;
  • якщо все-таки продовжувати користуватися телефоном на зарядці, це може призвести до вигоряння екрана, якщо той виконаний за технологією AMOLED;
  • через високу температуру знижуються частота і яскравість матриці, а також продуктивність процесора.

Звісно, адаптери живлення меншої потужності майже не спричиняють зайвого нагрівання. Однак проблема високої температури залишається, і від неї на даний момент нікуди не дітися.

Якою зарядкою заряджати телефон

Наразі існує якась немислима кількість стандартів швидкої зарядки. Samsung підтримує 15, 25 і 45 Вт, а Xiaomi готова запропонувати 18, 33, 67 і 120 Вт. Це лише дві компанії, але ж свої протоколи зарядки є майже у кожного виробника.

Здавалося б, що поганого у великій кількості протоколів? Вся проблема полягає в сумісності. Якщо ви купите блок живлення на 10 Вт (5В 2A), то він видасть свою максимальну потужність з будь-яким смартфоном. Але, підключивши адаптер від ноутбука, розрахований на 65 Вт, до згаданого раніше Xiaomi 12T Pro, ви в кращому разі отримаєте 18 Вт. Тому з високою часткою ймовірності для досягнення оптимальної швидкості зарядки вам доведеться купувати тільки оригінальні аксесуари, які часом неможливо знайти у відкритому доступі.

Скільки коштує зарядка для телефону

Той факт, що багато виробників смартфонів використовують власні протоколи зарядки, стає причиною виникнення ще однієї проблеми – високої ціни. Звісно, за логікою потужний блок живлення має коштувати дорожче. Але різниця в ціні між простими адаптерами на 10 Вт і фірмовими аксесуарами деколи сягає кількох десятків разів.

За 100 гривень можна взяти не найгірший 10-ватний блок, а ось за фірмовий адаптер Xiaomi на 120 Вт доведеться викласти понад 1000 грн. Добре, що потрібний аксесуар китайці завжди кладуть у комплект, через що необхідність додаткових витрат відпадає хоча б на час. Але власникам новинок Samsung потрібно заплатити приблизно стільки ж, щоб взяти 45-ватний адаптер, який за всього бажання не вдасться знайти в коробці з пристроєм.

Розміри блоків живлення

Що потужніший блок живлення, то більший його розмір. Якщо ви звикли заряджати смартфон виключно вдома, то жодних проблем не відчуєте. Але, поклавши адаптер у рюкзак, відчуєте його значну вагу, а в кишеню штанів він і зовсім може не поміститися. Так що в плані мобільності швидкий блок безумовно поступається звичайному.

Так, останнім часом стали з’являтися GaN-зарядки, яким навіть був присвячений окремий матеріал на нашому сайті. Але є два нюанси. По-перше, на ринку смартфонів вони є рідкістю (такі адаптери майже ніколи не кладуть у комплект). По-друге, вони хоч і компактні, але такі ж важкі, як їхні побратими, чиї внутрішні елементи виконані з кремнію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.