Наскільки потужний ПК потрібен для гри Stalker 2: попередній прогноз

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 8 хв.

Українська студія GSC Game World нарешті оголосила точну дату виходу шутера з відкритим світом S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl — 5 вересня 2024 року. Минула гра серії вийшла аж 15 років тому, але досі залишається популярною, в тому числі завдяки неофіційним модам. Системні вимоги у Stalker 2 доволі високі, отже настав час задуматися про апгрейд старого ПК або збірку з нуля нового. Оптимальною конфігурацією буде процесор Ryzen 5700X3D і відеокарта Radeon 7600 XT.

Реклама

AMD Ryzen 7 5700X3D — найдоступніший на глобальному ринку процесор з 3D-кешем, тоді як молодший 5600X3D поки продається ексклюзивно в США. Має вісім ядер архітектури Zen 3, шістнадцять віртуальних потоків SMT, інтегрований кеш 32 МБ і окремим чипом ще 64 МБ. Разом отримуємо 96 МБ, що є рекордом серед не-серверних процесорів. Якщо в професійно робочих програмах важливішою є багатопоточність, то в іграх швидкодія на одне ядро і об’єм кешу. Найбільш помітно FPS зростає у мультиплеєрному шутері Counter-Strike 2.

Щоб вкластися у енерголіміт 105 Вт, процесор видає свою максимальну частоту 4.1 ГГц лише при навантаженні на одне ядро, а при одночасній рівномірній завантаженості всіх ядер — 3 ГГц. Проте, технологія розширення TDP під назвою Precision Boost Overdrive дозволяє суттєво підвищити багатопоточну частоту за наявності материнської плати з потужною VRM і великої повітряної башти чи краще водяного охолодження. Примітивним боксовим кулером Ryzen 5700X3D, як і всі інші процесори AMD з індексом X, не комплектується.

Montech Metal DT24 Base — повітряний суперкулер з двосекційним радіатором, шістьма трубками і двома вентиляторами, що разом результує у вагу понад півтора кілограма і TDP 270 Вт. Здатний скласти гідну конкуренцію водянкам початкового рівня, тому підходить навіть для передфлагманських процесорів Core i7 і Ryzen 7. Має кріплення для новітніх сокетів AMD AM5, Intel LGA 1700 і навіть майбутнього LGA 1851. Мідні трубки, вкриті нікелем для захисту від корозії, проходять через два масива із сумарно 104 алюмінієвих ламелей.

Контактують трубки з процесором через теплорозподільчу пластину, відполіровану до дзеркального блиску. Пара фірмових вентиляторів Montech Metal 120 PWM побудовані на 6-полюсному електромоторі для ідеального центрування і зносостійкому HDB підшипнику з посиленою сталевою втулкою (до 40 тисяч годин). Швидкість варіює від 800 до 1950 обертів на хвилину, а рівень шуму не перевищує 26 децибел. У висоту кулер усього 153 мм, але дуже широкий, тому краще обрати безрадіаторну пам’ять або з низькими радіаторами.

Cougar Combat — вигідний геймерський комплект з механічної клавіатури і надлегкої мишки. Обидва гаджети прикрашені багатоколірним RGB підсвічуванням, для налаштування якого навіть не потрібно встановлювати програмне забезпечення. Клавіатура має металеву рамку, тихі лінійні світчі Red та підтримує технологію N-key Rollover, яка дозволяє натискати необмежену кількість кнопок одночасно. Комбінацією Win+W можна поміняти місцями функціональність клавіш WASD і стрілок. Плетений кабель у довжину налічує 1.8 метра.

У свою чергу мишка важить усього 65 грамів, що додає гравцю спритності в динамічних мультиплеєрних баталіях. Вона побудована на оптичному сенсорі з роздільною здатністю 8000 DPI. Світчі Huano під двома основними кнопками витримують до 10 мільйонів натискань. Поруч з коліщатком знаходиться клавіша зміни DPI, кожному з режимів відповідає свій колір підсвічування. А збоку під великим пальцем правої руки розташовані ще дві програмовані клавіші. Частота опитування USB порту дорівнює максимально можливим 1000 Гц.

ASRock B550 PG Riptide — повнорозмірна материнська плата ATX з сокетом AM4 і чипсетом B550, сумісна з процесорами Ryzen 3000, 4000 та 5000-серії, включно з G і 3D-моделями. Має 10-фазну підсистему живлення VRM із цифровими мосфетами Dr.MOS і посилений 8+4-піновий конектор живлення процесора. Чотири слоти оперативної пам’яті DIMM підтримують модулі DDR4 до 4933+ МГц. Відеокартковий конектор PCI-Express x16 армований металом, додатково передбачена металева підпора для відеокарти.

Роз’ємів для твердотільних накопичувачів M.2 дві штуки: перший PCIe 4.0 до 7.5 ГБ/с, другий PCIe 3.0 і SATA 3 зі швидкостями 3.5 ГБ/с і 500 МБ/с відповідно. Третій слот M.2 з альтернативним розпінуванням Key-E призначений для адаптера бездротового інтернету Wi-Fi (купується окремо). Дротовий інтернет Ethernet представлений 2.5-гігабітним контролером Killer E3100G. На задній інтерфейсній панелі розташована 7.1-канальна звукова картка з цифровим виходом S/PDIF і два швидкісні порти USB 3.2 Gen2: один Type-A, другий Type-C, обидва 10 Гбіт/с.

Prologix PRO16GB3200D4 — доступна оперативна пам’ять формату DIMM DDR4 від українського бренду. Замість олдскульного зеленого текстоліту використовується вже сучасніший чорний. Характеристики відповідають міжнародному стандарту JEDEC: частота 3200 МГц і формула таймінгів 22-22-22-52. Це означає, що пам’ять гарантовано запуститься на будь-якому процесорі Intel чи AMD. Навіть вмикати профіль XMP в налаштуваннях BIOS материнської плати не потрібно — оптимальні параметри будуть встановлені автоматично.

А якщо пощастить з конкретним екземпляром пам’яті, методом ручного оверклокінгу можна отримати ще кілька сотень бонусних мегагерців, що особливо корисно для процесорів з iGPU. Модулі великого об’єму 16 ГБ є двохранговими, тобто з двома віртуальними каналами на одному текстоліті, що підвищує пропускну здатність. Радіаторів не передбачено, але вони й не потрібні, адже напруга живлення низька 1.2 В. Крім десктопної DIMM, в асортименті Prologix є ще ноутбучна оперативка SO-DIMM з аналогічною швидкістю 3200 МТ/с при CL22.

DeepCool PN750M — повністю модульний блок живлення нового стандарту ATX 3.1, що означає наявність посиленого кабеля для відеокарти. Цей 12-піновий конектор здатен передати до 450 Вт потужності, а завдяки товщині мідних жил 16AWG витримує нагрівання до 105 градусів Цельсія. Короткочасно на 0.1 мілісекунди здатен видати вдвічі більшу за свою номінальну потужність. Нагороджений БЖ одразу двома престижними сертифікатами енергоефективності: 80 PLUS Gold і Cybenetics Gold, що відповідає коефіцієнту корисної дії 92%.

Схемотехніка БЖ побудована на повномостовій топології з суцільною лінією Single Rail +12 вольт, цифровою стабілізацією Load-Line Calibration і роздільними низьковольтними лініями DC-DC +5 В і +3.3 В. Реалізовані всі можливі рівні захисту: від короткого замикання, стрибків напруги, перевантаження та перегрівання. Ємності утримуючого конденсатора вистачає до 16 мс, що рятує при короткочасних вимиканнях електроенергії. Тихий вентилятор діаметром 12 см побудований на довговічному гідродинамічному підшипнику FDB.

Iiyama G-Master GCB3280QSU — японський геймерський монітор з діагоналлю 31.5 дюйма та роздільною здатністю 2560х1440 точок. Завдяки вигину 1500R він наче огортає користувача та допомагає з головою зануритися у гру чи фільм. Матриця VA має високу яскравість 350 кд/м2, статичну контрастність 3000:1, кіберспортивну частоту оновлення 165 Гц і час затримки всього 0.2 мілісекунди MPRT. Підтримується технологія FreeSync Premium для синхронізації FPS у грі з частотою оновлення монітора, що повністю усуває розриви і артефакти зображення.

Фірмова технологія Black Tuner висвітлює темні ділянки зображення, щоб бачити ворогів, які сховалися у тіні в мультиплеєрних іграх. Монітор має регульовану по висоті підставку з кроком 15 сантиметрів, вбудовані стереодинаміки 2х2 Вт і два порти USB, наприклад для мишки й клавіатури. Відеовходи представлені цифровими HDMI та Display Port, обидва кабелі постачаються в комплекті. Також в асортименті Iiyama є схожий монітор G-Master GCB3480WQSU з кінематографічним співвідношенням сторін 21:9.

Patriot Memory P400 (код моделі P400P2TBM28H) — американський твердотільний накопичувач типорозміру M.2-2280, тобто довжиною 8 сантиметрів. У нових партіях суттєво прискорився: лінійне читання було 5000, а стало 7000 МБ/с, що є майже максимумом пропускної здатності шини PCI-Express 4.0 x4. Тоді як читання великих файлів залишилося без змін 4800 МБ/с. А показник випадкової обробки дрібних файликів перевищує півмільйона операцій вводу-виводу за секунду. Енергоощадний контролер споживає менше 2.4 Вт.

Підтримується технологія HMB, яка замість окремого чипа кешу використовує частину загальної оперативної пам’яті ПК. Додатково реалізоване наскрізне шифрування і корекція помилок SmartECC. Не перегріватися навіть при тривалому навантаженні допомагає термальний тротлінг і тонкий радіатор з графену. Це робить диск сумісним не тільки з настільними комп’ютерами, а й з ноутбуками та ігровою консоллю PlayStation 5. Великий ресурс перезапису 900 ТБ для двохтерабайтної моделі підтверджується розширеною п’ятирічною гарантією.

APNX Creator C1 — стильний і просторий корпус від нового суббренду компанії AeroCool. Може бути пофарбований у три кольори: чорний, білий і ChromaFlair (на фото). Передня панель із суцільного листа металу товщиною 0.8 мм загинається літерою L на бік і має численні дрібні отвори для забору свіжого повітря. Спереду встановлені три фірмові вентилятори APNX FP1 діаметром 14 см, а позаду один 12-сантиметровий. Всі вони потовщені для посилення потоку, а також автоматично керують швидкістю PWM і синхронізують підсвічування ARGB.

Усього в корпусі аж одинадцять посадкових місць для вентиляторів, у тому числі один для обдування тильної сторони материнської плати. За сітчастою задньою панеллю передбачено цілих 4 см зазору для охайного вкладання кабелів. Систему рідинного охолодження можна встановити як заводську типорозміру до 360 мм, так і кастомну — спереду корпуса є простір для резервуару з холодоагентом. На верхній панелі розташовані новомодні інтерфейси: спарений Mini-Jack аудіороз’єм 3.5 мм і поворотний USB порт Type-C.

Gigabyte RX 7600 XT Gaming OC — оновлена версія відеокарти Radeon 7600 отримала індекс XT, подвійний об’єм відеопамяті 16 проти 8 ГБ і трохи вищі частоти, ніж у оригінальної моделі. Щоправда, це призвело до зростання тепловиділення до 190 Вт (а у розігнаної з завода версії OC ще більше), тому тепер рекомендується блок живлення на 600+ Вт. Більше пам’яті зробили відеокарту придатною вже не лише для ігор на високогерцевому 1080р моніторі, а й на 2.5K. Також багато пам’яті потрібно для програм зі штучним інтелектом.

Модифікація Gigabyte оснащена системою охолодження WindForce з п’ятьма композитними трубками і трьома вентиляторами діаметром 8 см. Вони обертаються у різні сторони для зниження турбулентності, а при низькому навантаженні повністю зупиняються за технологією 3D Active Fan. Підшипники наповнені графеновим нано-мастилом, що вдвічі продовжує термін їхньої служби. У металевому бекплейті зроблене вікно Screen Cooling для покращення циркуляції. Фірмовий додаток GCC допомагає налаштувати підсвічування RGB Fusion.

Також читайте:

ТОП-5 оперативної пам’яті для ПК і ноутбуків
ТОП-5 геймерських клавіатур з механічними світчами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Пятківський Юрій
Пятківський Юрійhttp://itechua.com
Юрій захоплюється мобільними технологіями ще з часів (старої) Nokia 3310, розпочавши свою письменницьку кар'єру, коли планшети вважалися наступною великою подією (тобто дуже давно, в далекій-далекій галактиці).

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: