Ще одне нагадування про те, що режим інкогніто не захищає ваші дані

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Після колективного позову, який обійшовся компанії в 5 мільярдів доларів, Google докладає зусиль, щоб користувачі розуміли значення режиму “Інкогніто” в браузері Chrome.

Реклама

Видання MSPoweruser виявило, що Google протестувала збірку Canary браузера Chrome з оновленим визначенням режиму інкогніто, в якому чіткіше прописано умови того, що ховається при переході в режим перегляду. Нова відмова від відповідальності містить доданий рядок у першому абзаці, який говорить: “Це не змінить того, як збираються дані на відвідуваних вами сайтах і використовуваних вами сервісах”. В іншому все залишилося без змін.

Оригінальну версію можна побачити на фото вище. Різниця незначна, вона лише підкреслює, що ваші дані, як і раніше, збиратимуться в режимі інкогніто, що і послужило підставою для судового позову.

Оновлення послідувало за врегулюванням колективного позову 2021 року, коли учасники процесу стверджували, що не знали про те, наскільки можливий доступ до їхніх даних у режимі інкогніто. Google, ваш інтернет-провайдер і роботодавець можуть переглядати і збирати дані з історії браузера Chrome навіть у режимі інкогніто.

Більшу частину цієї інформації вже було докладно описано в початковій заяві Google, в якій йшлося про те, що браузер не зберігає історію браузера, файли cookie і дані сайту, а також інформацію, введену у форми. Крім того, у ній зазначалося, що активність браузера може бути видно відвідуваним вами сайтам (у рекламних цілях), вашому роботодавцю або навчальному закладу, а також вашому інтернет-провайдеру.

Проте, Google владнала цю справу кілька років тому і тепер займається усуненням усіх можливих помилок. Оскільки цей витік відноситься до збірки Canary, або ранньої версії з невеликою кількістю тестів, невідомо, чи буде оновлення доступне для публічних користувачів і коли, але це хороший знак того, що Google серйозно ставиться до цього питання. Проте жодних серйозних змін у функціональності браузера Google Chrome не відбулося.

Багато досвідчених інтернет-користувачів часто використовують віртуальну приватну мережу (VPN), щоб приховати свою особисту інтернет-активність від сторонніх очей. Хорошим варіантом також є використання безпечніших браузерів із меншою кількістю функцій стеження та кращим режимом “Інкогніто”, включно з Firefox, Brave і DuckDuckGo.

Google – не єдина технологічна компанія, яка постраждала через порушення прав на дані. У квітні 2023 року компанія Meta (раніше Facebook) врегулювала колективний позов на суму 725 мільйонів доларів, у якому детально описувалося, як соціальна медіаплатформа залишала дані користувачів та їхніх друзів у відкритому доступі для третіх осіб з метою отримання прибутку. У позові йшлося про те, що у Facebook не було жодних правил або захисту конфіденційності щодо того, як треті особи повинні взаємодіяти з даними користувачів.

Зовсім недавно, у грудні 2023 року, витік даних компанії 23andMe, що займається аналізом ДНК, змусив її швидко оновити умови надання послуг у спробі запобігти колективному позову з приводу компрометації даних.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ