Три неочевидні ознаки, які вказують на серйозну проблему з пам’яттю у вашого смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усередині будь-якого смартфона є модуль пам’яті – спеціальна мікросхема (одна або кілька), усередині якої зберігаються всі дані: операційна система, додатки, фото, відео, повідомлення. Процес накопичення інформації одночасно складний і простий – чип містить мільярди невидимих оку слотів, які здатні тримати електричний заряд. Є заряд – логічна одиниця, немає заряду – нуль. Це і є двійкова система числення – спеціальний алгоритм і контролер пам’яті дає змогу зберігати всередині мікросхеми сотні гігабайт даних.

Але будь-яка пам’ять подібного типу не вічна – інтенсивність використання пам’яті призводить до того, що мікрослоти втрачають здатність накопичувати електричний заряд, і тоді смартфон (або будь-який інший пристрій з таким типом пам’яті) починає працювати з помилками. У цій статті ми якраз і розглянемо 3 ознаки, які говорять про те, що зі смартфоном відбувається щось недобре. Попереджу одразу: такі самі проблеми можуть виникати і в тому разі, якщо пам’ять переповнена – у смартфоні має залишатися щонайменше 10-15% вільного об’єму, щоб він не гальмував.

Три неочевидні ознаки, які вказують на серйозну проблему з пам’яттю у вашого смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ознака №1 – Смартфон “глючить”

Ваш гаджет починає зависати зовсім або короткочасно підвисати, перезавантажуватися – все це може свідчити про проблеми з пам’яттю. Звісно, за умови, що у вас вистачає вільного місця і пристрій не заражений вірусами. Також тут варто розуміти, що морально застарілий гаджет не працюватиме спритно – додатки та ОС швидко розвиваються, і часом апарат, який був куплений 3 роки тому, вже може працювати повільно.

У разі, якщо пристрій “глючить” буквально на всіх додатках і завданнях, то найімовірніше сталася деградація постійної пам’яті. Але знову ж таки, такі ж ознаки можуть виникати якщо смартфон має проблеми з оперативною пам’яттю. У будь-якому разі після діагностики таких проблем у пристрою, найімовірніше, на нього чекає утилізація – як правило, такий ремонт можливий (і вигідний) тільки у топових сучасних смартфонів.

Ознака №2 – Помилки під час запису в пам’ять об’ємних даних

Наприклад, ви знімаєте відео і у вашого девайса є достатня кількість вільного місця. Але під час зйомки довгого відео відбувається помилка і дані загублені – найімовірніше, є проблема з постійною пам’яттю.

Проблема може спостерігатися не тільки під час зйомки відео, а, наприклад, під час встановлення або видалення додатків, файлів, оновлення системи. На завданнях з невеликим об’ємом даних все може працювати нормально, а ось коли пам’ять працює з сотнями або десятками гігабайт, проблеми якраз і проявляються.

Ознака №3 – швидко розряджається акумулятор

У разі, якщо смартфон має проблеми з постійною (та й з оперативною) пам’яттю, то це призводить до швидкої розрядки акумулятора. Нещодавно був випадок зі смартфоном у приятеля – купив новий гаджет, але минув місяць, і він став швидко розряджатися і періодично намертво зависати. Спочатку думали, що проблема з батареєю, але всі тести показували відмінний стан акумулятора. Сервіс-центр виніс вердикт, що пам’ять була з браком і в підсумку він отримав новий гаджет, оскільки той не підлягав ремонту.

Але не поспішайте бігти в сервісний центр – вищевказані проблеми можливо будуть вирішені, якщо скинути пристрій до заводських налаштувань. А от якщо скидання не допомагає, то найімовірніше гаджет має апаратні проблеми. Не забувайте також оновлювати додатки та операційну систему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.