Чи шкідлива швидка зарядка для акумулятора смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шкідлива швидка зарядка чи ні? У науковій теорії так, швидке заряджання завдає акумулятору шкоди. На практиці ця шкода незначна.

Яка шкода смартфону від швидкого заряджання?

Найчастіше це питання турбує власників смартфонів, де використовується технологія літій-іонних акумуляторів. Навіть якщо зазначено «літій-полімерний», то елемент все одно відноситься до літій-іонних і схильний до тих же недоліків.

Список, що можна вважати шкодою від швидкого заряджання для акумулятора смартфона:

  • виявляється нагрівання;
  • руйнується поверхневий шар на аноді;
  • розходяться шари з графіту;
  • утворюються дендрити.

Візьмемо як приклад смартфони Xiaomi і технологію швидкої зарядки HyperCharge , що в них застосовується [T3, 10 серпня 2021]. У норматив 60% після 400 циклів виробники Китаю укладаються, але середній термін служби 500-1000 циклів при звичайній зарядці виглядає набагато привабливішим, погодьтеся?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Яка саме шкода від швидкого заряджання для акумулятора?

  • Небагато знизиться ресурс, якщо якісний . За наявності належної якості виробництва та захисту акумулятор швидше зношується, за менше циклів знижується ємність (як наслідок, невеликий термін служби);
  • Загориться або розпушується, якщо неякісний . За відсутності належної якості та захисту виникає ризик короткого замикання та подальшого теплового розгону.

Що означає «неякісний»?

Згідно з звітом Tencent Security Xuanwu Lab [ Xlab , 14 травня 2021], «несправності виявлені у восьми виробників у дев’яти різних моделях мікросхем швидкої зарядки». Наприклад, виникає ризик подачі надмірної потужності навантаження на пристрій.

Компанія Xiaomi навіть передбачила в MIUI сценарій встановлення низькоякісних неоригінальних батарей у смартфони [ XDA-Developers , 26 серпня 2021]. У такому разі швидка заряджання буде неможливою (заряджання сповільнюється).

Вище ми показали, як виглядає повідомлення, яке буде показано власникам смартфонів Xiaomi з неоригінальним акумулятором. Переклад на українську мову в Google Translate.

Механізм, як передбачається, схожий на перевірку мікроконтролера акумулятора сучасних iPhone через сервер Apple.

До речі, на тих же iPhone максимальна потужність зарядки обмежена [ Apple Support , 19 вересня 2020 ]. На даний момент це 15 Ватт. Apple прагне максимально продовжити термін служби батареї, для чого навіть, наприклад, уповільнює чіпсети.

Простими словами, швидка зарядка шкідлива чи ні

Шкідлива , тому що чим потужніша зарядка, тим сильніше зношується електрохімічна система таких акумуляторів. У разі якісних моделей легко скорочується термін служби. У разі проблем у зарядних пристроїв та відновлених «батарей-оригіналів» у китайських продавців виникає ризик теплового розгону. Це – наукові факти.

Можна подумати, виробники начебто спеціально нас обманюють. Але немає. Погляньте на відповідь Qualcomm. Компанія витіювато викрутилася і формально каже: «Все залежить від компанії — якщо вона не дотримується стандартів безпеки, то [швидка зарядка] цілком може й нашкодити».

У швидкої зарядки є користь, яка перекреслює всю шкоду

Виробники чудово розуміють ступінь шкоди, що завдається, і ступінь користі, яка на практиці значно більша. Це розуміння вкладається в основу реклами та маркетингу.

  • розрахунковий життєвий цикл смартфона в середньому два-три роки;
  • при швидкій зарядці життєвий цикл збігається з терміном служби ємного акумулятора (понад 3500 мА·год при напругах 3,6-3,85В);
  • передбачувана практична побутова користь технології за ці терміни більша за передбачувану шкоду.

Іноді отримуємо коментарі, в яких користувачів обурює сам факт переживання про якусь шкоду. Головне акумулятор змінюється, та й смартфонів не дефіцит – все можна замінити, вважають користувачі. Ця думка теж певною мірою правильна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.