Названо найшвидший суперкомп’ютер для штучного інтелекту

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Американський суперкомп’ютер Aurora став найпотужнішим у світі для роботи із завданнями штучного інтелекту. Його продуктивність подолала екзафлопний бар’єр.

Реклама

За даними Intel, потужність досягла 1,012 екзафлопс при звичайних обчисленнях. Це означає, що в секунду виконується більше квінтильйону обчислень (10 18-го ступеня). У завданнях, пов’язаних із нейромережами, показник став ще вищим — 10,6 екзафлопс. Насамперед жоден суперкомп’ютер у світі не досягав таких значень. А в тесті HPCG з продуктивністю 5612 терафлопс за секунду Aurora зміг посісти третє місце. У цьому використовувалося лише 39% потужності. Наразі лідером з продуктивності у класичних завданнях залишається Frontier. Цей суперкомп’ютер видає 1206 екзафлопс.

Зазначається, що зараз операційна потужність Aurora сягає 87% від максимальної. У роботі використовується 9234 вузли. Усього система складається з 21 248 процесорів Intel Xeon Max, у кожному з яких 64 ГБ пам’яті HBM, та 63 744 графічних прискорювачів GPU Max. Aurora знаходиться в Аргонський національній лабораторії неподалік Чикаго.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерелоwccftech.com

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ