Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові процесори Apple дебютують на комп’ютерах Mac, спочатку Apple представить чіп M4 в новому iPad Pro. Оновлений чіп із абсолютно новою архітектурою CPU побудований на базі GPU, який використовується в чіпі M3, з трасуванням променів, затіненням сітки та спеціальним динамічним кешем Apple.

Реклама

За словами Apple, завдяки M4 новий iPad Pro може забезпечити продуктивність, порівнянну з тонким та легким ПК, при цьому споживаючи лише чверть енергії. Неабиякою мірою це пов’язано з 3-нм архітектурою чіпа. Енергоспоживання, за заявами Apple, тим більше вражає, якщо iPad Pro не має активного охолодження.

M4 включає 10-ядерний CPU і 10-ядерний GPU. CPU поділено на чотири продуктивних (P) і шість ефективних (E) ядер, і Apple стверджує, що продуктивність процесора на 50% вище, ніж у M2. Графічний процесор вражає ще більше. Apple стверджує, що він забезпечує 4-кратне збільшення продуктивності в порівнянні з M2, а також безліч нових функцій.

Затінення сітки та трасування променів – важливі доповнення. З ними ви зможете грати в такі ігри, як Diablo Immortal, зі значно більшою реалістичністю. Ще більш вражаючим є динамічне кешування Apple. Це важлива функція Apple M3, оскільки вона дозволяє графічному процесору динамічно розподіляти пам’ять в режимі реального часу. Замість об’єднувати пам’ять у пул, Dynamic Caching використовує саме той обсяг пам’яті, який необхідний задачі, звільняючи пам’ять для інших завдань, що не використовується.

Як і очікувалося, в M4 Apple зробила великий акцент на нейронному двигуні. 16-ядерний процесор здатний виконувати 38 TOPS (трильйонів операцій за секунду), що, за словами Apple, у 60 разів швидше, ніж перший нейронний процесор. Це потужніший, ніж будь-який інший комп’ютер зі штучним інтелектом, доступний зараз. Хоча і Intel, і AMD використовують NPU у своїх новітніх чіпах, M4 в iPad Pro має більшу обчислювальну потужність.

Всі ці переваги поєднуються, щоб створити чіп, який, за словами Apple, значно швидший. Загалом, за словами Apple, M4 iPad Pro у 10 разів швидше, ніж оригінальний iPad Pro, і здатний обробляти вчетверо більше потоків у ProRes RAW, ніж M2 iPad Pro.

Хоча бачити нове поповнення в лінійці кремнієвих процесорів Apple дуже приємно, дивно бачити його дебют у iPad. Це перший раз, коли Apple представляє новий чіп у своїй лінійці у пристрої, відмінному від Mac. Швидше за все, ми незабаром побачимо оновлення лінійки Mac за допомогою M4, можливо, на щорічній Всесвітній конференції розробників Apple (WWDC), що відбудеться у червні.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ