В майбутньому в ноутбуці залишиться тільки один порт – USB Type-C

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми звикли, що в нашому ноутбуці багато різних портів: USB Type-A, HDMI (VGA), 3.5 мм порт для навушників і мікрофонів. Також можуть бути й інші порти, наприклад, COM-порт. Але мине якийсь час і на ноутбуці буде лише кілька портів USB Type-C. Чому?

Усі ми знаємо, що щоб під’єднати щось до ноутбука, потрібно скористатися портом USB Type-A. Зараз у комп’ютерному світі йде відмова від цього порту. Здебільшого через незручне гніздо і низьку універсальність. Дуже часто порт USB Type-A може бути пошкоджений, особливо коли пристрій підключається “наосліп”. А ось вилку USB Type-C можна вставляти в порт будь-яким боком. Ну і, звичайно, USB Type-A вже морально застарів – занадто багато займає місця на материнських платах. А ось гніздечко (гніздом уже назвати складно) порту USB Type-C мініатюрне.

А найголовніше – універсальність. Не потрібні більше дроти “мама-тато” – досить кабелю з однаковими “вилками”. Не будемо тут говорити про те, що стандарт протоколу USB через Type-C набагато перевершує можливості порту USB Type-A за швидкістю і якістю з’єднання. До того ж, через USB-C можна передавати відеосигнал – порт HDMI (або DisplayPort, або VGA) з часом і зовсім зникнуть з корпусу ноутбука.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Порт 3.5 мм для підключення дротової гарнітури теж може піти в минуле. Сучасна якісна гарнітура з портом USB Type-C забезпечує високу якість звуку – мінімум дротів, цифровий сигнал одразу йде безпосередньо на ЦАП гарнітури. Це дасть змогу також зробити ноутбуки більш компактними і тонкими. Мінус один порт, це теж великий прогрес. До того ж, багато хто вже давно не користується дротовими навушниками – будь-яку Bluetooth гарнітуру можна з’єднати з ноутбуком.

І найголовніше – навіть гнізда для джерела живлення в ноутбуці не буде. Усе виконуватиме порт USB Type-C. Сучасні не бюджетні лептопи вже йдуть з можливістю зарядки по USB Type-C. Порт Type-C підтримує також наскрізну зарядку – можна з’єднувати пристрої один з одним послідовно і живити від одного джерела живлення. Наприклад, ви підключаєте до свого ноутбука монітор, який може як живитися від лептопа, так і давати енергію самому ноутбуку, якщо монітор під’єднаний до зовнішнього живлення. Зручно? Дуже!

Також з появою можливості зарядки ноутбука по USB Type-C з’явилися потужні Power Bank’и для лептопів. Тепер не потрібно шукати розетку, достатньо носити з собою портативну батарею, яка може зарядити ноутбук кілька разів.

Який висновок?

USB Type-A морально застарів уже давно через особливості підключення та розмір гнізда. І ось настав час, коли світ почав відмовлятися від цього порту на користь USB Type-C. Також однією з причин переходу на універсальні порти та кабелі є збереження природних ресурсів – тільки згадайте скільки різних портів USB є і під кожен потрібен свій дріт. Порт USB Type-C вирішує цю проблему – не потрібен цілий оберемок різних проводів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.