Як вибрати відповідну карту MicroSD. Топ-4 робочі поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Придбати карту пам’яті microSD, що може бути простіше? Підібрати потрібний об’єм, і вставити в телефон, камеру або відеореєстратор і готово.

Але не все так просто! Давайте розберемося, що може піти не так.

Купівля несумісних SD-карт: microSD, microSDXC, microSDHC, microSDUC

Будь-яку карту microSD можна вставити у відповідний слот, але не факт, що вона працюватиме. Формати SD-карт різняться, і потрібно вибрати карту пам’яті, сумісну з пристроєм. Основних форматів SD-карт усього три: SD, SDHC, SDXC, і вони мають різні специфікації. Формат SDUC існує тільки у формфакторі micro. Нові SD-карти можуть не працювати на застарілому обладнанні. Перед купівлею перевірте, чи підтримується файлова система SD-карти пристроєм.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відмінності між форматами карт microSD значні:

  • microSD має ємність до 2 ГБ і працює в будь-якому слоті microSD.
  • microSDHC має ємність від 2 ГБ до 32 ГБ і працює на обладнанні, що підтримує SDHC або SDXC.
  • microSDXC має ємність від 32 ГБ до 2 ТБ і підтримується тільки пристроями, сумісними з SDXC.
  • microSDUC підтримує карти ємністю до 128 ТБ і вимагає сумісного пристрою.

Вибір невідповідної ємності

Апаратне забезпечення, що підтримує слоти microSDXC, не підтримує інші типи карт microSD.

Наприклад, Samsung Galaxy S20 офіційно підтримує карти microSD місткістю до 1 ТБ, і немає гарантії, що карта більшої місткості працюватиме, навіть якщо вона належить до тієї ж специфікації.

Якщо планується використовувати карту microSD з MacBook, переконайтеся, що ПК підтримує файлову систему, в якій відформатована карта. Карти microSDXC за замовчуванням використовують систему exFAT. Windows підтримує її вже давно, а macOS – тільки з версії 10.6.5.

Не той клас швидкості

Цей показник показує мінімальну швидкість запису карти microSD в МБ/с. Існує 4 класи швидкості: 2 МБ/с, 4 МБ/с, 6 МБ/с, 10 МБ/с. Клас швидкості UHS показує мінімальну швидкість запису SD-карт, що підтримують швидкості шини UHS-I, II, III. У нього два класи швидкості: UI (10 МБ/с), U3 (30 МБ/с). Клас швидкості відео встановлює мінімальну швидкість послідовного запису. Якщо потрібно знімати відео з високою роздільною здатністю, слід вибрати більш швидкісну карту. Класів швидкості відео п’ять: V6 (мінімальна швидкість запису 6 МБ/с), V10 (10 МБ/с), V30 (30 МБ/с), V60 (60 МБ/с), V90 (90 МБ/с).

Вибір невідповідної SD-карти для конкретного завдання

Під час купівлі карти пам’яті важливо врахувати специфіку використання. Потрібно знайти не найоб’ємнішу, найшвидшу і найдорожчу, а карту, яка підходить для ваших завдань і пристрою.

Наприклад, карти UHS-II U3 великої ємності досить дорогі, але далеко не завжди можна помітити різницю з більш бюджетними моделями.

Якщо ви використовуєте карту microSD для зберігання додатків на смартфоні, вибирайте карту класу Application Performance Class. У неї чудові швидкісні показники під час роботи з застосунками, а також мінімальна стійка кількість операцій введення-виведення за секунду.

Якщо вам потрібна карта, щоб знімати відео 4K на смартфон, то пріоритетом буде об’єм розмір і швидкість як пріоритет.

Рекомендується розглянути клас швидкості UHS 3 (U3) або вище для зйомки відео 4K і V60 або V90 для відео 8K. Для відео у форматі Full HD підійде карта класу 6 або 10.

Для фотографії краще використовувати кілька карт microSD меншого розміру, ніж одну велику. Це мінімізує ризик втратити всі фотографії одразу, якщо карта буде пошкоджена.

Якщо ви знімаєте у форматі RAW, де файли можуть мати розмір 50 МБ або більше, вам буде корисною SD-картка зі швидкістю U1 або U3 (для них знадобиться щонайменше формат SDHC).

Тепер ви знаєте все, ну майже все, щоб вибрати правильну, а головне, відповідну карту пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.