У Китаї створили робота, крутішого за Boston Dynamics. У чому його сила

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Залізного помічника назвали GR-1. Він зможе стати опорою для пацієнтів лікарень і мешканців будинків для людей похилого віку, завдяки високій швидкості пересування і можливості піднімати вагу до 50 кг.

Розробку представила китайська компанія Fourier Intelligence. Здебільшого їхні розробки застосовують у медичній сфері для реабілітації важких хворих, а також пацієнтів із порушенням рухових функцій, від пристроїв для розробки суглобів кистей рук до екзоскелетів, що допомагають ходити.

Зріст GR-1 становить 165 см при вазі 55 кг. Замість обличчя у нього розташований дисплей, на якому відображатиметься інформація. Максимальна швидкість пересування під час ходьби – 5 км/год, цього достатньо, щоб неспішно супроводжувати пацієнта, який повільно йде. Ходити роботу допомагають електроприводи з 40 ступенями свободи. Для порівняння, робот Atlas від Boston Dynamics обладнується іншими системами рухів – гідравлічними. Крім того Atlas значно слабший за китайського конкурента. Його вантажопідйомність становить лише 11 кг, тоді як GR-1 піднімає до 50 кг, що можна порівняти з його власною вагою. Такі характеристики дають змогу з легкістю допомагати укладати пацієнтів або стати опорою під час посадки в крісло. Також GR-1 допоможе самотнім людям у домашніх справах. Робота можна запрограмувати тримати посуд і виконувати інші побутові дії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Робота над проєктом розпочалася ще 2019 року. З 2021 року компанія частково веде випробування над можливостями створених прототипів. Наразі інженери Fourier Intelligence намагаються навчити GR-1 орієнтуватися в незнайомому місці та самостійно виконувати команди, без попереднього програмування.

Компанія планує створити близько 100 роботів до кінця року. Однак вирушать вони не на допомогу людям, а в науково-дослідні лабораторії, де дослідники займуться їхнім навчанням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.