Названо 5 мінусів використання Windows 7 у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно був у гостях у приятеля і мені випала нагода попрацювати на комп’ютері з Windows 7. Пристрій доволі потужний – процесор Core i5 10-річної давності та 8 гігабайт оперативної пам’яті DDR3. Класичний HDD був замінений на SSD. Працювати можна, але є низка нюансів. Розповім про свої спостереження, а також доповню вже відомими фактами про використання застарілої системи.

Система не працює так швидко, як Windows 10/11

Хоч комп’ютер у приятеля досить потужний навіть за сьогоднішніми мірками для офісних завдань, але є відчуття, що працює він не так із сучасним софтом у плані багатозадачності. Перемикання відбувається з некомфортною затримкою, а іноді система показує замість курсору миші значок пісочного годинника – відбуваються якісь невідомі процеси, які блокують на якусь частку секунди роботу ПК.

Так, якщо підібрати софт тих років, то всі проблеми зникнуть, але не всі програми будуть коректно працювати з сучасними даними. Наприклад, браузер – відтоді web-технології зробили великий крок уперед, і багато що змінилося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Система часто видає помилки

Причиною тут є сучасний софт, який можна встановити на Windows 7. Помилки різного роду – як від самої Windows 7, так і від програм. Особливо це помітно, коли працюєш із дуже великими обсягами даних.

Також іноді браузер показував помилку дати і часу, хоча кореневий сертифікат було оновлено. Лікувалося це вивантаженням оглядача з пам’яті і повторним запуском. Годинник при цьому не відставав ні на секунду.

Windows 7 вантажиться довше навіть із SSD

Операційна система досить довго завантажується навіть із SSD-накопичувачем. Експериментальним шляхом з’ясувалося, що на швидкість впливає кількість встановлених програм, оскільки в безпечному режимі система завантажується дуже швидко. На Windows 10 такої проблеми не було помічено.

У принципі, тут все зрозуміло – Windows 7 вийшла в той час, коли SSD-накопичувачі перебували ще в лабораторіях, тому заміна HDD на SSD для Windows 7 не дає відчутного приросту до швидкості. Хіба що зручно для більш швидкого копіювання даних.

Windows 7 не безпечна

Операційна система вже давно не отримує оновлення. А це означає, що, якщо зловмисники знайдуть уразливість, вони можуть отримати доступ до даних на ПК або навіть керувати ним. Саме з цієї причини використання Windows 7 є небезпечним.

Розробники сучасних антивірусів навряд чи приділятимуть особливу увагу морально застарілій ОС – навіть наявність платного антивірусу не гарантує повного захисту системи.

Є проблеми з новим залізом

І з периферійними пристроями. Причина тут проста – кількість користувачів Windows 7 тане з кожним роком, і розробники не прагнуть створювати драйвери і підтримку застарілої системи. Купивши сучасний пристрій, не варто дивуватися тому, що він може некоректно (або ж зовсім не працювати) з Windows 7.

Ну а так, працювати можна. Особливо, якщо підібрати програми тих років. Windows 7 хороша система для слабких сучасних ПК – працює вона, в принципі, гідно з поправкою на старість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.