Ноутбук постійно на зарядці: чи небезпечно це

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Безперечно, одна з переваг ноутбука в тому, що він завжди під рукою. Однак один із недоліків – обмежена ємність батареї. Як же заряджати ноутбук правильно, щоб не нашкодити батареї?

“Рідний” зарядний пристрій і правильні дії

Почнемо з того, що не тільки ноутбук, а й будь-який інший пристрій заряджати потрібно оригінальною зарядкою. Так ви точно нічого не зіпсуєте.

Другий момент, який слід розуміти, це наявність контролера зарядки в кожному пристрої. Він спрацьовує, коли ємність заповнена на 100% і припиняє подачу струму на батарею. Якщо ви не вимкнете зарядку, то поповнення енергії відновиться, коли буде витрачено 5-7% заряду. Таким чином, розвіюється міф про те, що постійне підключення ноутбука до зарядки може йому нашкодити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ресурс батареї

У кожного акумулятора є ліміт за циклами зарядки-розрядки. Якщо ви підключаєте зарядний пристрій до ноутбука, коли індикатор показує залишок 50%, то потрібно розуміти, що цикл не завершено. Коли йдеться про ліміт на кількість зарядок, то мається на увазі повна розрядка і заповнення до 100%. Якщо ж ноутбук заряджається не з нуля і не до 100%, то кількість таких “напівциклів” збільшується, але самі вони коротші. Висновок такий: незалежно від того, як ви заряджаєте пристрій, на ресурс батареї це ніяк не впливає.

Ноутбук без акумулятора

Теоретично це можливо. Ви можете підключити пристрій до зарядки, а батарею від’єднати. Потрібно розуміти дві особливості такої роботи:

  • При відключенні електрики ви не зможете повернути доступ до незбережених даних.
  • Батарея буде поступово розряджатися і в потрібний момент виявиться повністю порожньою, навіть якщо під час вилучення вона була заряджена на 100%.

Питання в іншому: навіщо вам працювати на ноутбуці без батареї, якщо вона є і справна? Повірте, в потрібний момент вона вас виручить.

Зарядка в транспорті

Припустимо, ви взяли ноутбук із собою в поїзд або літак. Під час роботи він сів. Чи можна його заряджати в транспорті?

Розетки поїздів розраховані на менш потужні пристрої, як-от смартфон чи електробритва. Однак ноутбук вони зарядять, хоч і повільніше, ніж зазвичай. Зарядка в сучасному транспорті не зашкодить пристрою.

Майстер на всі руки

Якщо ви розумієтеся на електриці та електроніці, то є кілька способів, за допомогою яких можна зарядити ноутбук, взагалі не маючи зарядного пристрою.

Без знань і навичок у цій галузі ви ризикуєте отримати удар струмом або зіпсувати контролери та плати в ноутбуці.

По-перше, якщо навіть роз’єм підходить, це не означає, що зарядка підходить до вашого ноутбука. Крім виходу, мають відповідати ще 2 параметри: напруга і сила струму. На кожному блоці зарядного пристрою вони вказані. Якщо ви візьмете адаптер, потужність якого вища, ніж вам потрібно, то деталі ноутбука можуть вийти з ладу.

Умільці розповідають про такі способи:

  • Можна зарядити батарею окремо від ноутбука. Тобто витягується акумулятор, береться пристосування з відповідного штекера, дротів, ізоляційної стрічки, клем тощо і збирається пристрій, який зарядить батарею.
  • Якщо дріт перегнувся, і зарядний пристрій перестав працювати, то дроти зачищають, ізолюють, перевіряють, де “+” і “-“, і під’єднують безпосередньо до контактів у роз’ємі ноутбука.
  • Підключення безпосередньо до плати теж можливе, але потрібно зібрати спеціальний пристрій. Знадобиться мультиметр, ізоляційна стрічка, паяльник, мідні дроти, адаптер і багато чого ще.

Будь-які способи, які відрізняються від стандартного заряду батареї, пов’язані з ризиком як для користувача, так і для пристрою. Так що краще не ризикувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.