Вигнутий дисплей у смартфоні тепер доступний кожному

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо розглянути еволюцію смартфонів до появи безрамкових і доладних девайсів, багато років вони особливо не змінювалися. Збільшили діагоналі дисплеїв, пластик поміняли на благородний метал та скло, подарували нові тактильні відчуття.

Однак глобально з 2008 року зовнішній вигляд смартфонів особливо не змінювався, а залучати нових покупців виробникам все ж таки потрібно. Тоді компанія Samsung вирішила піти ва-банк, восени 2014 представивши перший у світі смартфон з екраном, загнутим з одного боку. Трюк настільки вдався, що наступного року бренд викотив уже два девайси, екрани яких були загнуті вже з обох боків.

Більше того, фішка стала набирати популярності і в інших виробників смартфонів. Хтось «гнув» дисплеї сильніше (так з’явилися «екрани-водоспади»), хтось слабший. Пристрої швидко склали конкуренцію класичним смартфоном із плоскими екранами. А поєднувало гаджети з вигнутими дисплеями одне – всі вони були дорогими флагманами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще б пак: спорудити вигнуту матрицю і скло коштувало куди дорожче за їхніх плоских побратимів.

Як з’явилися вигнуті екрани

Концепція гнучких матриць далеко не нова. Вона тягнеться ще з минулого століття, коли 1974 року Xerox PARC запропонувала перші гнучкі екрани на основі електронного паперу. Довгі роки гнучкі матриці виготовлялися із застосуванням електронного чорнила E-Ink. Зображення було чорно-білими, що обмежувало сферу їх застосування.

Екрани на органічних світлодіодах (OLED, AMOLED, PMOLED) дозволили грати з гнучкістю. На відміну від TFT-подібних матриць, OLED допускає багатошарову тонкоплівкову структуру без використання скла, ґрунтуючись на гнучких полімерах. У матрицях на органічних світлодіодах кожен піксель загоряється окремо і не потрібне загальне підсвічування. Це дозволило коректно відображати картинку при згинанні дисплея.

Однак від теорії до практики пішло чимало років. Перший екран, що гнуться, продемонструвала Nokia в 2011 році, а повноцінний вигнутий дисплей представила Samsung лише через 3 роки.

Вигнутий дисплей – в чому користь

Бічні вигнуті грані в перших моделях дарували не тільки новий візуальний опис, а й корисні функції. Так, на закруглених краях відображалися повідомлення, рядок з корисною інформацією (текст повідомлення, час, ім’я контакту, що біжить), а кольорова індикація сигналізувала про вхідний виклик.

Візуально вигнуті дисплеї також давали ряд переваг:

при однаковій площі з плоским екраном, закруглений аналог виглядає більше не збільшуючи розміри корпусу; створюється 3D-ефект і відчуття відсутності рамок у смартфона; незвичайний зовнішній вигляд виділяється із сірої маси «трубок» і привертає увагу.

Однак і недоліків перших вигнутих дисплеїв було чимало. Фантомні натискання, особливо у «екранів-водоспадів», складність із наклейкою захисного скла та плівок, та й розбити подібну матрицю було куди легше. Однак сьогодні всі ці недоліки практично зійшли нанівець.

Еволюція вигнутих екранів

До 2023 дожили не всі види закруглених дисплеїв. Через низку недоліків технології виробникам довелося відмовитися від надмірних вигинів, тому сучасні девайси не оснащуються «екранами-водоспадами». Це дисплеї, краї яких обгинають бічні грані майже на 90 градусів. Хоча вони виглядають ефектно, але великий кут з’їдає інформацію по краях і майже не захищений від пошкодження при падінні.

Це змусило виробників гаджетів зупинитись на золотій середині, не відмовляючись від заокруглень, але звівши до мінімуму негативні аспекти. Сучасні смартфони з вигнутими екранами мають кут вигину близько 60 градусів, що на третину менше, ніж у «водоспадів». Деякі компанії ще експериментують із чотиригранним згинанням матриць, тобто з усіх боків, але широкого застосування технологія не здобула. Та й кути там набагато менші.

Але досі вигнутий екран є синонімом дорогого, флагманського пристрою, хоч технології як мінімум 8 років. Можливо, незабаром ця особливість перекочує і в більш доступний сегмент гаджетів? Швидше за все так, адже згідно з дослідженнями Vantage Market Research’s, кількість усіх пристроїв (в т.ч. і смартфонів) із вигнутими екранами до 2028 року збільшиться щонайменше вдвічі.

Інвестиції – двигун прогресу

Як зробити так, щоб флагманська технологія перекочувала до смартфонів класом нижче? Необхідно налагодити процес виготовлення, налагодити масове виробництво та вкласти чимало коштів у розвиток та дослідження. Судячи з останніх даних, у цьому найбільше зацікавлена ​​компанія realme — один із найшвидше зростаючих світових брендів.

Щоб зробити вигнуті екрани дешевшими і, відповідно, використовувати їх у середньобюджетних девайсах, realme інвестувала в розробку 15 млн доларів. Виділені кошти дозволили створити закруглений екран преміум-класу, що включає найкращі технології на 2023 рік. Топовий дисплей використовуватиметься у доступному смартфоні realme 10 Pro+ 5G.

Крім вигнутих країв, матриця запропонує надшвидку частоту оновлення до 120 Гц, що забезпечує максимальну плавність в іграх та інтерфейсі системи. А для зниження навантаження на очі, особливо у вечірній час при низькій яскравості, передбачена збільшена частота мерехтіння підсвічування до 2160 Гц.

Для порівняння, у флагмана Samsung Galaxy S22 Ultra вартістю понад 90 тис. рублів цей показник дорівнює 480 Гц, і він просто протипоказаний до покупки людям, чутливим до ШІМу. Це важливо, адже сучасні смартфони – це практично суцільні дисплеї, з якими ми взаємодіємо більшу частину доби.

Головні особливості екрану realme 10 Pro+ 5G:

  • округлі краї екрану з кутом вигину 61 градус; OLED-панель з діагоналлю 6,7″, частота оновлення 120 Гц, частота підсвічування 2160 Гц;
  • мінімальні рамки з боків до 1,41 мм із корисною площею екрана до 93,65%;
  • роздільна здатність 2412×1080 пікселів, 1 млрд відтінків, 100% охоплення колірного простору DCI-P3, контрастність 5 000 000:1; максимальна швидкість до 900 ниток; технологія HyperVision, що забезпечує максимальну якість HDR-контенту; перший у світі смартфон з OLED , яка отримала сертифікат від німецької лабораторії TUV Rheinland Він підтверджує відсутність мерехтіння та негативного впливу на очі. Під крутий дисплей – круті характеристики
  • Флагманський екран в realme 10 Pro + 5G – це чудово, але що з іншими характеристиками? Чи все добре з ними у пристрої середньобюджетного рівня?

Як виявилося, так — компанія приділила увагу не лише візуальній частині, а й «залізу». Смартфон оснастили свіжими продуктивним 6-нанометровим процесором Mediatek Dimensity 1080 у парі з 8/12 ГБ оперативної та 128/256 ГБ постійної пам’яті. Така конфігурація дає солідні 500 000 балів у Antutu, забезпечуючи високий FPS у всіх сучасних іграх без помітного тротлінгу.

Камери. Набір стандартний: просунутий основний сенсор на 108 МП, непогана надширококутна модель на 8 МП та іноді корисна макро-камера на 2 МП. Для селфі передбачено сенсор на 16 МП. Крім якісних фото, основна камера дозволяє знімати 4К-відео із частотою 30 кадр/с або 1080p із 30/60 кадр/с. За плавність зображення відповідає електронний стабілізатор.

Передбачено весь стік сучасних інтерфейсів підключення: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, підтримка мереж 5G. За автономність відповідає ємний акумулятор на 5000 мАг із швидкою зарядкою потужністю 67 Вт: за 15 хвилин realme 10 Pro+ 5G заряджається до 50%, а 100% набираються приблизно за 40 хвилин.

Технології стають доступнішими

Заокруглені дисплеї давно не новинка. Всі ці роки ними оснащували лише преміальні смартфони, проте з появою доладних смартфонів стало ясно: технологія гнучких матриць стане доступнішою.

Вихід realme 10 Pro+ 5G, у розробку вигнутого дисплея якого було вкладено чимало коштів, гіпотезу підтвердив: скоро багато недорогих смартфонів отримають цю флагманську фішку. Впевнені, приклад realme наслідують і інші виробники гаджетів, а отже, вигнуті екрани незабаром стануть масовим явищем нарівні з «плоськими» побратимами. Таку різноманітність ми вітаємо.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.