Що насправді впливає на швидкість роботи смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вважають, що швидкість роботи смартфона безпосередньо залежить від продуктивності процесора та оптимізації, яку провів виробник. Тому чим новіший і потужніший чіпсет і чим свіжіша версія операційної системи, тим краще, за логікою речей, повинен працювати апарат. Недооцінювати ці чинники, безперечно, не можна. Однак, як не дивно, визначальне значення відіграють інші аспекти, про які більшість чомусь навіть не замислюється. А тим часом їхній вплив на швидкодію куди більший, ніж може собі уявити непосвячений.

Коли час міняти акумулятор смартфона

Почнемо із банального, а саме з батарей. Ймовірно, ви пам’ятаєте, як кілька років тому світова спільнота засудила Apple за таємне уповільнення старих iPhone. Виявилося, що причиною було не прагнення компанії пересадити користувачів на нові моделі, а в особливостях функціонування літій-іонних акумуляторів. При скороченні ресурсу вони починають гірше витримувати перепади потужності, через що провокують мимовільні перезавантаження. Щоб цього не відбувалося, деякі смартфони використовують особливі алгоритми.

Вони урізають частоти свого процесора, щоб запобігти піковим навантаженням і не йти в ребут. Це безпосередньо впливає на їх продуктивність, і, як ви розумієте, далеко не в позитивному ключі. Незважаючи на те, що після знаменитої справи Batterygate, яка сталася з Apple, сьогодні багато хто прагне відмовитися від практики уповільнення, але ви не можете знати, хто з них, як і раніше, вдається до неї. Тому незношений акумулятор – запорука швидкої роботи вашого смартфона.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як оперативність впливає на швидкість смартфона

Одним із так званих мірил крутості сучасних смартфонів є їхній обсяг оперативної пам’яті, який постійно збільшується. В результаті багато телефонів сьогодні мають більше ОЗУ, ніж деякі комп’ютери. Для Android-пристроїв вже давно стало нормою мати по 12, 16 і навіть 24 ГБ оперативної пам’яті. Такі цифри на швидкодію, хоч як дивно, зовсім не впливають. А ось що справді впливає — і до того ж позитивно, — це стандарт модулів оперативної пам’яті, які використовує конкретний смартфон.

Сьогодні серед компаній, що випускають смартфони, поширені в основному два стандарти ОЗУ: LPDDR5 та LPDDR5X. Версія з постфіксом «X», як ви розумієте, новіша і тому продуктивніша. Вона на 33% швидше, ніж LPDDR5, має на третину більшу пропускну здатність і на 20% енергоефективніша. А чим вища швидкість оперативної пам’яті, тим швидше смартфон обробляє завдання, що надходять у реальному часі, навіть якщо їх кілька. Це позитивно впливає на мультитаскинг і, банально, швидкість запуску ігор і додатків (безвідносно інших характеристик смартфона):

Запуск гри Genshin Impact:

  • LPDDR5: 18 секунд
  • LPDDR5X: 12 секунд

Перемикання між 10 відкритими програмами :

  • LPDDR5: 2-3 секунди
  • LPDDR5X: 1-2 секунди

Обробка 100 фото в Adobe Lightroom :

  • LPDDR5: 60 секунд
  • LPDDR5X: 45 секунд

Запуск важкого веб-сайту :

  • LPDDR5: 5-6 секунд
  • LPDDR5X: 3-4 секунди

Швидка пам’ять для смартфона

Ще один фактор, що впливає на швидкодію смартфонів, – це вбудований накопичувач. Стандарт вбудованої пам’яті UFS (Universal Flash Storage) значно впливає на швидкість роботи апарата. Чим вище версія UFS, тим швидше відбувається обробка файлів і відповідно додатків, які ними оперують.

UFS 4.0 у порівнянні з UFS 3.1 дає смартфону:

  • Збільшення швидкості читання до 4200 МБ/с (вдвічі швидше)
  • Збільшення швидкості запису до 2800 МБ/с (в 1.6 рази швидше)
  • Зниження енергоспоживання на 46%

Насправді застосування нового стандарту вбудованої пам’яті дає такі переваги. Візьмемо вже знайомі та зрозумілі більшості приклади:

Запуск гри Genshin Impact:

  • UFS 3.1: близько 30 секунд
  • UFS 4.0: близько 15 секунд

Встановлення програми TikTok:

  • UFS 3.1: 15-20 секунд
  • UFS 4.0: 8-10 секунд

Обробка відео 4K 60 FPS тривалістю 1 хвилина:

  • UFS 3.1: 40-50 секунд
  • UFS 4.0: 20-25 секунд

Копіювання файлу розміром 1 ГБ:

– UFS 3.1: 30-35 секунд
– UFS 4.0: 15-18 секунд

Запуск програми Adobe Lightroom:

  • UFS 3.1: 8-10 секунд
  • UFS 4.0: 4-5 секунд

У більшості прикладів смартфон з UFS 4.0 покаже себе в півтора-два рази краще та швидше, ніж з UFS 3.1. Це значна різниця, особливо для тих, хто часто використовує ресурсомісткі програми та обробляє великі обсяги даних. Однак у казуальних завданнях, таких як веб-серфінг, прослуховування музики та використання легких програм, різниця з UFS 3.1 буде практично непомітною.

Навіщо смартфонам потрібен ШІ

Ну, і завершимо нашу розповідь нейромережами. Як не дивно, їхня підтримка теж впливає на швидкодію смартфонів. Безперечно, ІІ не панацея, але він безперечно покращує швидкодію апаратів у певних завданнях. Причому допомагає навіть штучний інтелект як такий, а банальне машинне навчання. Завдяки йому пристрій накопичує великий обсяг даних, стискає його і потім використовує отримані рішення для виконання завдань, що покладаються на нього, замість того щоб проводити обчислення з нуля.

Приклади використання ШІ у смартфонах :

  • Нічний режим зйомки
  • Переклади у реальному часі
  • Розпізнавання мови
  • Ігри з доповненою реальністю
Здавалося б, та й де тут швидкодія? Але ШІ впливає на швидкість смартфона не безпосередньо, а побічно. Він просто підвищує швидкість обробки тих чи інших команд, які ви йому віддаєте. Наприклад, завдяки нейромережам Google Assistant відповідає на запитання не за 3 секунди, а за 1. А камера зберігає знімок у нічному режимі практично миттєво, не змушуючи вас чекати, коли алгоритми висвітлять кадр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.