Як обманюють комп’ютерні майстри тих, хто погано розуміється на комп’ютері

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В інтернеті повно історій про те, як бабуся-пенсіонерка віддає 5 000 гривень за переустановку Windows або ще більше за уявний ремонт ноутбука. Поки будуть недосвідчені користувачі, на них наживатимуться недобросовісні комп’ютерні майстри.

На жаль, такі реалії життя не тільки в нашій країні — таке відбувається і в США, і Європі, причому там суми за ремонт можуть бути набагато вищими. Розглянемо засоби отримання великих грошей за просту роботу. Обмовлюся відразу – існують чесні майстри і вони дуже страждають через тих, хто обманює недосвідчених користувачів.

Встановлення та оновлення драйверів

Дуже часто недобросовісні хлопці використовують такий прийом. Ви викликаєте майстра, тому що у вас зник звук. Людина виправляє помилку буквально за пару хвилин, а потім повідомляє вам, що у вас все погано і потрібно оновити всі драйвери, інакше проблема повториться. Відкриємо диспетчер пристроїв та порахуємо скільки пристроїв? Особисто у себе я нарахував 19 гілок, а якщо їх розкрити?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майстер заспокоює задоволеного клієнта, котрий знову може слухати музику — «Оновити драйвера недорого! Усього 100 гривень за кожен».

«А, робіть! Нехай “комплюхтер нормально працює” – каже задоволений користувач.

Лікування вірусів

Працює, приблизно, за тією ж схемою, може коштувати трохи дешевше, ніж драйвера (особливо якщо обидва пункти використовуються разом), але суть одна — «на вашому ПК багато вірусів, їх потрібно лікувати, а лікування платне». Для більшої наочності користувачеві може бути продемонстровано зображення зі списком злих комп’ютерних вірусів.

Налаштування операційної системи

Знову ж таки, тут та сама схема, до якої може входити «виставлення правильних налаштувань» (спеціально взяв у цитату, бо бачив таку послугу у виданій «квітанції», чищення реєстру, перевірка дисків, дефрагментація. І все, що завгодно, за будь-яку одиницю руху тіла такий майстер може взяти гроші.

Встановлення програм

Тут трохи цікавіше, адже дуже часто користувач не розуміє, що більшість софту платна. Цим користуються також і несумлінні майстри, які «всього за півціни» можуть встановити користувачеві повний офісний пакет. Насправді ж буде встановлена ​​зламана версія, яка взагалі нічого не вартує, а сам процес встановлення та наявність такого софту на ПК порушує закон.

Діагностика та перевірка

Нерідко такі майстри у своїх квитанціях вписують «перевірка» та «діагностика». При цьому обидва пункти можуть бути присутніми – діагностика проводиться до ремонту, а перевірка після. Особливо зухвалі можуть додати по 50 гривень для перевірки драйверів, за які вже взяли великий куш. Тут все залежить від платоспроможності та недосвідченості клієнта.

Махінація із залізом

Зустрічається особливо зухвалий тип шахраїв, які хочуть отримати набагато більше, ніж з вищевказаних способів. Дуже часто такий майстер каже, що проблема апаратна і потрібно розкрити системний блок чи ноутбук. Розібравши, такий «майстер» навмисне виводить з ладу ваш пристрій, а потім каже, що комп’ютер потрібно забрати на діагностику в майстерню. Підсумком такого розлучення стає те, що кінцевий користувач може заплатити подвійну вартість свого комп’ютера, аби отримати його назад. До того ж, за законом, до таких контор складно причепитися, вони можуть мати навіть фізичний офіс.

Які висновки?

Якщо ви мало що розумієте на ПК, а вам потрібно викликати комп’ютерного майстра, дам кілька порад.

  1. Обмовляйте вартість ремонту одразу. Скажіть, що більшої суми у вас просто немає. Ніде. І взяти нема де.
  2. Бажано, щоб під час ремонту у приміщенні був присутній ще хтось. При свідках не кожен майстер наважиться вичавлювати гроші на повну.
  3. Не рекомендую розбирати пристрій. Краще звернутися до авторизованого сервісного центру та відвезти комп’ютер туди. Вартість таксі туди і назад буде набагато дешевшою, ніж довірити залізо першому зустрічному.

І пам’ятайте, що будь-яку роботу можна виміряти у годиннику. Не може бути, що людина, яка просиділа у вас за ремонтом 2 години, витратила свого часу на 5 тисяч і більше. На мій погляд, адекватна ціна години, разом з виїздом, не може бути дорожчою за 500 – 1000 гривень. Цю інформацію можна заздалегідь обговорити по телефону, можливо, якщо ви натрапили дійсно на шахрая, він до вас і не поїде – профіт не той.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.