Як можна легко “вбити” акумулятор будь-якого смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У середньому батарея смартфона розрахована на 700-800 циклів заряду-розряду. При підзарядці щодня цього вистачає на кілька років експлуатації, після яких акумулятор починає деградувати і втрачає корисну ємність.

Але якщо регулярно припускатися помилок при зарядці девайсу, то «вбити» батарею можна ще швидше. Нижче ми пояснимо, коли і чому телефон не можна підключати до розетки, щоб його не “вбити”.

При перегріві

Нормальна температура роботи акумулятора – до +35º. Скло і метал, або пластик (тобто матеріали, з яких зроблено корпус пристрою) дуже швидко нагріваються, і так само віддають тепло. Тому навіть під навантаженням його температура швидко приходить у норму. Але якщо залишати апарат, що заряджається на сонці, або регулярно грати в процесі зарядки, то без наслідків для батарейки це не пройде – тривалий перегрів, головна причина деградації електроліту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після утоплення

Навіть якщо ви просушили телефон після водних процедур, не можна відразу ж підключати його до електромережі. Волога, що залишилася всередині на контактах, може викликати коротке замикання, яке повністю виведе пристрій з ладу, або окислить контакти, через що девайс почне працювати некоректно, і з часом вимагатиме ремонту.

«Потопельника» обов’язково треба просушити, продути стисненим повітрям або феном, і дати відлежати хоча б добу. Також за можливості слід розібрати пристрій та обробити контакти спеціальним засобом. Особливо якщо смартфон впаде у морську чи газовану воду.

Лежачи у ванній

Це не зовсім про пошкодження батареї, але це простий спосіб отримати премію Дарвіна. Якщо смартфон, підключений до розетки, вислизне з руки і впаде у воду – удар струмом просто вб’є власника. І новини про такі випадки трапляються нерідко.

Під подушкою на ніч

Тут уже знайома історія із перегрівом. Буває таке: гортаєш перед сном соцмережі, телефон стоїть на зарядці, а засинаючи – просто засовуєш його під подушку чи ковдру. І це погано: майже всі апарати на зарядці гріються, а якщо телефон притиснутий подушкою, теплу нема куди розсіюватися, і ефект перегріву буде посилено. Пожежа, звичайно, не трапиться, але якщо це увійде до звички, постраждає термін служби акумулятора.

При здутті батареї

Якщо акумулятор здувся, і ви спробуєте його зарядити, він може збільшитися ще більше, і пошкодити компоненти, що знаходяться поруч на материнській платі. А якщо «пощастить», то і взагалі вибухнути. Не користуйтеся пристроями з пошкодженим акумулятором, це небезпечно.

У мороз

Якщо за вікном сильно нижче 0º, ви стоїте на вулиці і в одній руці тримаєте смартфон, який заряджається від павербанка в кишені – акумулятор зазнає потужного стресу через температурні коливання. Будь-які автономні аксесуари слід заряджати при кімнатній температурі.

Електроліт Li-Ion батарей – це рідина, яка гірше проводить заряд при замерзанні. А може взагалі перестати проводити — і тоді смартфон просто вирубається, навіть якщо зарядка ще залишиться, і не включиться, поки ви його не відігрієте.

Літій-полімерні (Li-Po) батареї переносять холод краще: заряд у них проводить не рідину, а твердий полімер. Тому смартфони з Li-Pol- акумулятором нормально працюють до -20 º.

Також не варто підключати зарядку відразу після того, як ви опинитеся в теплі: зачекайте, поки гаджет нагріється (хоч б хвилин 10-20, а краще півгодини). Це необхідно, щоб через різкий перепад температури на металевих контактах не з’явився конденсат.

При пуску двигуна у машині

Заряджати телефон у машині при працюючому двигуні можна. За непрацюючого — теж. І не бійтеся, що потім не заведете: нормального автомобільного акумулятора вистачить, щоб зарядити смартфон десятки разів.

Але якщо двигун не працює, і ви його заводите – зарядку на цей час краще відключити. У момент пуску в бортовій електромережі відбувається стрибок напруги, і якщо у вас дешева магнітола, або ноунейм-зарядник у прикурювачі з Китаю – цей стрибок може зашкодити акумулятору пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ДЖЕРЕЛОgsminfo.com.ua

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.