Китайські вчені представили концепт гіперзвукового літака

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Китайська дослідницька група придумала новий дизайн для ультрашвидкого літака, який, за їхніми словами, зможе доставити десятки людей і тон вантажів з Пекіна до Нью-Йорка всього за дві години.

Про це повідомляє South China Morning Post.

За словами команди винахідників, літак буде рухатися з гіперзвуковою швидкістю або більше 6000 км/год (3700 миль за годину), що в п’ять разів перевищує швидкість звуку. Нагадаємо, швидкість звуку становить близько 343 метрів за секунду, або 1235 км/год.

«Поїздка з Пекіна до Нью-Йорка займе всього пару годин на гіперзвуковій швидкості», – розповіли дослідники на чолі з Цуй Каєм в статті, опублікованій в Science China Press. На сьогоднішній день пасажирському літаку потрібно близько 14 годин, щоб подолати близько 11 000 км між цими двома містами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цуй і його команда в Китайській академії наук у Пекіні перевірили зменшену модель літака в аеродинамічній трубі, розігнавши його в сім разів швидше, ніж швидкість звуку – понад 8,600 км/год – і виявили, що він працює на диво добре.

Новий гіперзвуковий апарат отримав назву “I-plane”.

Літак має два шари крил, конструкція яких нагадує біплани, що використовувались під час Першої світової війни. Проте новітній гіперзвуковий апарат має нижні крила, які виходять із середини фюзеляжу, як пара рук. Верхня ж площина, що нагадує кажана, поширюється на задню частину літака.

За словами дослідників, на надвисоких швидкостях крила працюють разом, зменшуючи турбулентність і опір, збільшуючи вантажопідйомність літака.

Згідно з даними дослідження, літак I-plane розміром з Boeing 737 зможе перевозити до п’яти тонн вантажів або 50 пасажирів, в той час як оригінальний Boeing 737 може перевозити до 20 тонн вантажів або близько 200 пасажирів.

У виданні зазначається, що всі відомі на сьогодні гіперзвукові транспортні засоби, що розробляються у всьому світі, в даний час перебувають на експериментальній стадії через безліч технологічних проблем і жодний із них не пристосований перевозити пасажирів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.