Що таке NFC: як воно працює і що ви можете з ним робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комунікація ближнього поля (далі NFC) – це технологія смартфонів і пристроїв, що носяться, яка живе в тіні. Безшумно працюючи цілодобово, NFC використовується для виконання кількох функцій пристрою, серед яких бездротові системи транзакцій, такі як Apple Pay, Google Pay та Samsung Pay є одними з найбільших. Але ця крута технологія може зробити набагато більше, ніж дозволити вам оплатити Twix за допомогою iPhone.

Ось все, що вам потрібно знати про технології NFC і про те, як можна використовувати цей бездротовий протокол сьогодні.

Що таке NFC та як він працює?

NFC (скорочення від near-field communication) – це технологія, яка дозволяє таким пристроям, як телефони та смарт-годинник, обмінюватися невеликими бітами даних з іншими пристроями та зчитувати карти, оснащені NFC, на відносно невеликій відстані. Технологія, що лежить в основі NFC, дуже схожа на радіочастотну ідентифікацію (RFID), яка зазвичай використовується в картах безпеки та брелоках, які ви, ймовірно, вже використовуєте, щоб потрапити до свого офісу або спортзалу. Фактично, NFC – це еволюція RFID, що пропонує більш просунуті функції та підвищену безпеку, але у цих двох технологій все ж таки є багато спільного.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мабуть, найголовніше – NFC не вимагає від вас зусиль, до яких ви звикли при використанні пристроїв Bluetooth або Wi-Fi. Тут немає ручного сполучення, кроків з виявлення пристрою чи паролів. Все, що вам потрібно зробити, це піднести смартфон на відстань близько чотирьох дюймів до іншого NFC пристрою; він повинен негайно виявити його та бути готовим до роботи.

Що може зробити NFC на моєму телефоні?

Як і у більшості нових технологій, у NFC було безліч ранніх застосувань, які так і не набули поширення. Наприклад, Google придумав Android Beam як ідею обміну даними між смартфонами. Однак незабаром компанія виявила, що більшість людей не хочуть тримати свої телефони в безпосередній близькості протягом часу, необхідного для передачі фотографій та відео через відносно повільне NFC-з’єднання. На зміну їй прийшла функція Fast Share, пізніше перейменована в Nearby Share, щоб використовувати Bluetooth та Wi-Fi, які забезпечували кращий радіус дії та вищу швидкість передачі даних.

Коли початковий ажіотаж, пов’язаний із впровадженням NFC у смартфони, трохи вщух, компанії почали фокусуватися на практичніших додатках, для яких ця безконтактна технологія підходила набагато краще. Наприклад, у платіжних картках та мітках безпеки вже багато років використовувалася технологія RFID, а оскільки NFC була побудована на тій же основі, виявилося, що вона майже ідеально підходить для інтеграції цих функцій у смартфони та смарт-годинники.

Мобільні платежі

Не дивно, що найпопулярнішим застосуванням NFC виявилися мобільні платежі. У той час як більшість Європи та Канади вже використовували фізичні безконтактні платіжні картки, у США ця ідея так і не прижилася. Тому, коли 2014 року Apple представила Apple Pay, це стало справжньою революцією. Задля справедливості варто відзначити, що мобільне платіжне рішення Google фактично випередило Apple на кілька років, але виробник iPhone доклав набагато більше зусиль, щоб просунути Apple Pay на ринку і змусити банки та компанії, що випускають кредитні картки, підписатися на нього. В результаті мобільні платежі стали набирати обертів.

Навіть у тих країнах, де безконтактні картки вже стали нормою, Apple Pay та Google Pay пропонували те, чого не могли запропонувати фізичні карти: значно вищий рівень безпеки та конфіденційності. У той час як будь-хто, кому в руки потрапить ваша фізична кредитна або дебетова карта, зможе скористатися нею так само легко, як і ви, мобільна платіжна картка вимагає розблокування смартфона перед використанням. Зазвичай це означає введення пароля або використання сканера відбитків пальців або розпізнавання обличчя. Це також дозволило торговим компаніям та банкам скасувати ліміти на транзакції для автентифікованих мобільних платежів, оскільки ризик шахрайства з вкраденою кредитною або дебетовою карткою був меншим.

Сьогодні мобільні платежі працюють практично з будь-якого сучасного смартфона, що підтримує Apple Wallet, Google Wallet або Samsung Pay, а також з будь-яких Apple Watch і багатьох смарт-годин Wear OS. Фактично, Apple пропонує мобільні платежі NFC у своїх пристроях, що носяться з моменту випуску перших Apple Watch в 2015 році.

Як правило, достатньо піднести телефон або годинник до платіжного терміналу, а потім підтвердити операцію, дотримуючись інструкцій на екрані. Смартфони вимагатимуть від вас автентифікації за допомогою пароля або біометричних даних; смарт-годинник зазвичай не вимагає цього додаткового кроку, оскільки він може визначити, що ви все ще носите годинник, і ви вже розблокували його, коли вперше одягли.

Платежі NFC

  • Як використовувати Google Pay
  • Все, що потрібно знати про Samsung Pay
  • Як користуватися Apple Pay

Хоча Google Wallet та Samsung Pay є вбудованими опціями на відповідних смартфонах Android та смарт-годинниках Wear OS, вони не є єдиним способом здійснення платежів NFC. Банківські програми можуть безпосередньо звертатися до обладнання NFC, щоб надавати свої власні послуги мобільних платежів. На жаль, це означає, що деякі фінансові установи вибрали цей шлях замість того, щоб використовувати більш поширений Google Wallet, змушуючи вас відкривати їх спеціальний додаток, коли ви хочете здійснити платіж.

У iPhone Apple заблокувала платіжні функції чіпа NFC, щоб його можна було використовувати лише з Apple Pay. Інші програми, як і раніше, можуть використовувати NFC для інших функцій, але не для мобільних платежів.

Програми-гаманці Apple та Google призначені не тільки для кредитних та дебетових карток. Вони також можна зберігати карти постійного клієнта, квитки, проїзні і навіть карти оплати проїзду у транспорті. Хоча більшість з них, як і раніше, працюють з видимими штрих-кодами, деякі, наприклад, карти оплати проїзду, можна використовувати для оплати в транзитних терміналах з підтримкою NFC, що дозволяє швидко і легко сісти в автобус або поїзд, просто відсканувавши свій смартфон або смарт- годинник.

Приймайте платежі з кредитних та дебетових карток

Оскільки NFC забезпечує двосторонній зв’язок, його можна використовувати для перетворення вашого смартфона на мобільний термінал для прийому платежів за безконтактними кредитними та дебетовими картками. Сторонні компанії, такі як Square, вже кілька років пропонують мобільні зчитувачі, але вони вже не такі необхідні завдяки нещодавній ініціативі Apple Tap to Pay на iPhone.

Ми ще не досягли того моменту, коли ви зможете використовувати цей пристрій для обміну грошима з друзями та родичами, але це чудова функція для малого бізнесу та незалежних торговців, особливо для тих, хто регулярно відкриває магазини на виставках та експозиціях або виїжджає до клієнтів додому та в офіс.

Перезавантаження карток оплати проїзду

Хоча Apple та Google активно працюють над тим, щоб інтегрувати карти оплати проїзду у свої мобільні гаманці, не всі транспортні агенції готові до цього. Багато хто з них, як і раніше, використовують фізичні карти, які (поки що) не сумісні з Apple Wallet або Google Wallet. Однак деякі надають власні програми, які можна використовувати для швидкого поповнення картки оплати проїзду за допомогою NFC чіпа на вашому телефоні.

Ці програми зазвичай вимагають, щоб ви сплатили кредитною або дебетовою карткою суму, яку ви хочете додати до своєї картки оплати проїзду. Після цього вам запропонують притиснути фізичну картку до задньої панелі телефону, щоб він міг оновити картку на нову суму. У цьому випадку ваш смартфон діє як мобільна версія фізичних автоматів для поповнення карт, які можна зустріти на станціях метро, ​​що позбавляє вас необхідності зупинятися під час поїздки, щоб поповнити свою карту для оплати проїзду.

Цифрові права водія

Тепер, коли в цифровому гаманці вашого смартфона може зберігатися все – від платіжних карток до квитків на концерт, єдине, що справді утримує вас від того, щоб залишити фізичний гаманець вдома, – це необхідність носити посвідчення особи. На щастя, ситуація поступово змінюється. Компанії Apple та Google представили технологію безпечних цифрових ідентифікаційних карток, і державні органи поступово впроваджують її.

Звичайно, йдеться не лише про те, щоб помістити фізичну фотографію цифрового посвідчення особи на свій смартфон. Посадові особи повинні мати можливість підтвердити це посвідчення, і найкращий спосіб зробити це – зчитувач NFC. Технологія поки що знаходиться на ранній стадії розвитку, але Управління транспортної безпеки США (TSA) вже готове встановити термінали NFC у кількох аеропортах, які можуть зчитувати цифрові ID-картки з тих штатів, що їх пропонують.

Найкраще те, що технологія дозволяє вам бачити, яка саме інформація запитується з вашого посвідчення особистості, та безпечно вибирати – за допомогою біометричної автентифікації – чи хочете ви поділитися нею чи ні. Коли підтримка цифрових посвідчень особи буде повністю розгорнута, ви зможете використовувати їх для підтвердження віку в магазинах та місцях проведення заходів без необхідності розкривати особисті дані, такі як адреса або номер телефону.

Відчиняйте двері будинку, офісу чи готелю

NFC також можна використовувати для зберігання цифрових ключів, якими можна відімкнути всі – від вхідних дверей до готельного номера. Для дому вам знадобиться сумісний смарт-замок, проте багато пристроїв, що використовуються в офісних кампусах і готелях, вже використовують NFC. Це означає, що незабаром ви зможете замінити на роботі картку безпеки своїм смартфоном або смарт-годинником, а якщо ви зупинитесь в одній з готельних мереж, що підтримуються, то зможете отримати ключ від номера прямо на свій пристрій без необхідності підходити до стійки реєстрації.

Аутентифікація за допомогою ключів безпеки

Найнадійніший метод двофакторної аутентифікації – це використання фізичного ключа безпеки, а використання NFC робить це ще простіше. Замість використання ключа, що підключається до фізичного порту – що було проблемою з прив’язкою Apple до Lightning, – ви можете отримати ключ NFC і притиснути його до задньої панелі смартфона. Це чудово підходить для використання двофакторного ключа з усім, від Gmail до Facebook, і що ще краще – більшість ключів NFC 2FA подвоюються як USB-ключі, так що ви можете використовувати їх з настільними комп’ютерами та ноутбуками, більшість з яких не підтримують NFC.

Сполучення навушників та колонок

Досі більшість додатків для NFC, про які ми говорили, включали різні форми оплати та безпеки. Хоча це швидко стає найбільш поширеним застосуванням технології NFC, багато виробників аксесуарів для смартфонів використовують ці чіпи, щоб допомогти вам поєднувати їх зі смартфоном одним дотиком.

Хоча поєднання Bluetooth стає все швидше і простіше, воно все ще вимагає кількох кроків, які можуть бути незручними і часто відрізняються для кожного аксесуара. Однак, якщо ваші навушники або колонки оснащені чіпом NFC, ви можете торкнутися смартфона у відповідному місці, і пару буде виконано автоматично.

Для ясності, це не підключення смартфона до навушників чи колонок за допомогою NFC; це було б непрактично, оскільки NFC не має ні радіусу дії, ні пропускної спроможності для обробки аудіопотоку. Натомість NFC використовується лише для прискорення звичайного процесу сполучення через Bluetooth. Після цього смартфон взаємодіє з аксесуаром по Bluetooth так само, якби ви сполучали його вручну.

У деяких випадках чіпи NFC також можуть використовуватися для сполучення з колонками Wi-Fi або іншими пристроями, наприклад, аксесуарами для розумного будинку. У всіх випадках діє той самий принцип: NFC просто використовується для обміну інформацією, необхідної для приєднання до бездротової мережі; після цього за справу береться Wi-Fi з’єднання.

Чіпи NFC

Для дійсно творчого використання NFC можна придбати доступні за ціною NFC-мітки, які можуть зчитуватися вашим смартфоном для запуску ярликів та інших автоматичних дій. Apple вбудувала цю можливість у свою програму Shortcuts, а користувачі Android можуть звернутися до сторонніх програм на зразок Tasker.

Ви можете придбати 30 упаковок цих NFC-міток всього за 15 доларів. Розмістіть їх по всьому будинку або офісу, і ви зможете встановлювати режими фокусування, відключати звук телефону, керувати аксесуарами “розумного дому”, програвати улюблені мелодії або встановлювати таймери – і все це шляхом натискання на відповідні позначки. Помістіть мітку на тумбочку, щоб вимкнути світло, замкнути двері і включити заспокійливу музику перед сном. Або додайте мітку на підставку настільного смартфона, щоб автоматично переводити його в робочий стан, коли ви сідаєте за стіл. Ви також можете використовувати підставки NFC, щоб надати відвідувачам доступ до домашнього Wi-Fi.

Які телефони мають NFC?

Список пристроїв, оснащених NFC, зростає з кожним днем. Насправді в наші дні, ймовірно, простіше відстежувати, які телефони не підтримують NFC.

У результаті майже всі сучасні пристрої Android оснащені NFC, як і всі iPhone, починаючи з iPhone 6. Однак у будь-якому випадку вам знадобиться відносно свіжа версія Android або iOS, щоб скористатися останніми можливостями NFC. Так, наприклад, iPhone 6 в основному залишається поза увагою, оскільки його використання зупиняється на iOS 12; Apple навіть не починала відкривати NFC до iOS 13, а для більш сучасних функцій, таких як цифрові ідентифікатори і ключі, потрібно як мінімум iOS 15. Аналогічно, хоча в Android 4.4 додана підтримка Google Pay, ви не отримаєте новітні функції безпеки NFC, якщо не Ви використовуєте Android 10.

Тим не менш, і Android 10, і iOS 13 були випущені в 2019 році, і вони можуть працювати на більшості смартфонів, випущених як мінімум в 2017 році. Це означає, що майже будь-який телефон, випущений протягом останніх шести років, повинен мати повну підтримку NFC.

NFC проти Bluetooth проти RFID проти UWB

NFC – це лише одна з кількох технологій бездротового зв’язку малого радіусу дії, і, оскільки їх так багато, стає важко встежити за ними. На щастя, кожна з них використовується для різних цілей, тому вам не доведеться вибирати між ними.

Швидше за все, ви вже знайомі з Bluetooth. У смартфонах він найчастіше використовується для підключення навушників та колонок, але також застосовується для підтримки бездротових клавіатур та мишей на багатьох ноутбуках та ПК, особливо Mac. Bluetooth забезпечує значно більшу пропускну здатність, ніж NFC, на відстанях, що вимірюються у футах, а не в дюймах. Bluetooth audio зазвичай працює на відстані 10-30 футів, тоді як пристрої Bluetooth Low-Energy (BLE) можуть взаємодіяти на відстані 100 футів і більше.

Технологія RFID була попередницею NFC, але її не можна знайти у більшості електронних пристроїв. RFID як і раніше використовується в багатьох картах безпеки та брелоках завдяки своїй низькій вартості. Вона також широко використовується на складах для управління запасами, оскільки має великий радіус дії та здатність зчитувати велику кількість міток одночасно. На відміну від NFC, RFID підтримує лише односторонню зв’язок – від мітки до зчитувача – і може зберігати такий обсяг інформації.

А ось і нова дитина на ринку: надширокосмуговий зв’язок (UWB). Хоча ця технологія ще знаходиться на ранній стадії розвитку, UWB обіцяє запропонувати альтернативу NFC, яка не потребує такого тісного контакту. Найбільш поширеними місцями застосування UWB зараз є мітки для відстеження та цифрові автомобільні ключі.

Наприклад, AirTags від Apple UWB допоможе вам визначити, під якою подушкою заховані ваші ключі, а з Digital Car Key Plus від BMW ви зможете безпечно розблокувати і завести свій автомобіль, не виймаючи телефон з кишені – поліпшення в порівнянні з оригінальною реалізацією автомобільних ключів NFC , яка вимагала дотику телефону до дверей автомобіля та встановлення його у певне місце на консолі автомобіля.

Чи потрібно вимкнути NFC на телефоні?

NFC – це переважно пасивна технологія. Вона споживає математично незначну кількість заряду батареї і взагалі не потребує обчислювальної потужності, якщо ви не взаємодієте з іншим пристроєм NFC. Також немає жодних реальних проблем з конфіденційністю, оскільки NFC не передаватиме жодних особистих даних, якщо ви не дасте на це явного дозволу, а такі речі, як мобільні платежі, повністю зашифровані. І нарешті, хоча чіп NFC має унікальний ідентифікатор, він не прив’язаний безпосередньо до вашої особистості – тільки до вашого пристрою – і комусь доведеться підійти до вашого телефону на відстань чотирьох дюймів, щоб прочитати його.

Іншими словами, відключивши NFC, ви нічого не заощадите. Однак ви можете подумати про відключення його, якщо він заважає іншим речам. Наприклад, якщо ви не користуєтеся Google Wallet або Samsung Pay і зберігаєте телефон у чохлі, він буде спалахувати щоразу, коли ви наближатиметеся до зчитувача карт NFC на відстань кількох сантиметрів, будь то термінал оплати в магазині або станція оплати проїзду в транспорті. Насправді це не викликає жодних проблем, але може дратувати, якщо ви любите торкатися своїх карт прямо з чохла-гаманця.

У будь-якому випадку це спірне питання, якщо у вас є iPhone, оскільки Apple не надає можливості відключити NFC. Функція завжди включена, хоча Apple обмежує її, щоб вона спрацьовувала лише за певних обставин, наприклад, коли ви тримаєте iPhone поруч із мобільним платіжним терміналом або міткою NFC, яку ви вже запрограмували на розпізнавання. В інших випадках її потрібно активувати вручну, наприклад, при зчитуванні ключа безпеки NFC або поповненні картки оплати проїзду.

Чи повинен бути підключений до пристрою Wi-Fi, щоб використовувати NFC?

Ні. Хоча ми припускаємо, що ваш телефон підключений до інтернету через Wi-Fi, або через стільниковий зв’язок, в більшості випадків, якщо у вас відключені обидва цих стандарту бездротового зв’язку, ви все одно зможете використовувати функції NFC. Технологія розроблена для використання без підключення до Інтернету, тому не варто засмучуватись, якщо ви знаходитесь у величезному магазині з жахливим, безкоштовним Wi-Fi або обмеженою можливістю передачі даних.

Чи можуть хакери використовувати NFC для зламування мого пристрою?

На жаль так. Але ж послухайте нас. У наші дні технологія NFC настільки досконала та безпечна, наскільки це коли-небудь було можливо. POS-системи з підтримкою NFC не тільки оснащені численними засобами захисту для блокування транзакцій NFC, але ви також можете придбати аксесуари для захисту даних, щоб додати додаткові рівні безпеки до ваших телефонів і пристроїв.

Тим не менш, хакери можуть використовувати шкідливі мітки NFC для збору та компрометації пристроїв та даних. Імовірність подібного складно оцінити, тому ми просто радимо бути обережними завжди і скрізь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.