Чи можна заряджати смартфон потужнішою зарядкою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нам часто ставлять запитання, що стосуються зарядки смартфонів та інших гаджетів. Наприклад:

  • “У мене смартфон, у комплекті якого поставлялася зарядка на 5В і 1А. Чи можна заряджати його від потужнішого адаптера на 5В і 3A? Чи не позначиться це на його акумуляторі?”
  • “Мої бездротові навушники продавалися без адаптера живлення, а в рекомендаціях з експлуатації написано, що їх потрібно заряджати від USB-порту потужністю 5V і 0.5A. Чи можна їх під’єднати до зарядки від телефона на 5V і 2A?”
  • “А що взагалі буде, якщо вся сім’я заряджатиме свої смартфони одним зарядним кабелем і блоком?”

Занадто багато запитань і мало відповідей. Давайте розбиратися.

Що буде, якщо адаптер занадто потужний або слабкий?

Усі смартфони розроблені таким чином, щоб брати рівно стільки енергії, скільки вони здатні прийняти. Тобто, якщо ваш гаджет розрахований на 25Вт, а ви під’єднали до нього блок на 66 Вт, то він візьме тільки необхідні йому 25.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви також можете під’єднати його до порту USB на комп’ютері, який дає 0,5 А, – він заряджатиметься набагато повільніше, але нічого страшного з ним не трапиться.

Таким чином, тут працює закон: споживання визначається споживачем. Зараз усі сучасні смартфони оснащені контролерами живлення, які не дадуть акумулятору взяти більше, ніж потрібно. Також цей контролер запобігає короткому замиканню та перезаряду батареї. Якщо апарат відчуває, що блок живлення не справляється з регулюванням подачі електрики – він примусово обмежує за допомогою вбудованих захисних механізмів.

Звичайно, потрібно враховувати, що багато сучасних пристроїв підтримують технологію швидкого заряджання – за рахунок більш високих напруги і сили струму процес займає набагато менше часу, ніж зазвичай. Для отримання такого ефекту потрібні сумісні параметри зарядника.

Чи можна заряджати потужною зарядкою смартфон? Так, але заряджатися швидше він від цього не стане.

Зверніть увагу

Що дійсно може нашкодити вашому смартфону, так це який-небудь китайський зарядник ноунейм. Прискорений знос акумулятора – це найшкідливіше, що може трапитися. З ладу може вийти батарея, контролер або інші компоненти айфона. Причина – недобросовісні виробники “забувають” встановлювати ідентифікаційні чіпи, які є в сертифікованих кабелях (MFi).

Таким чином, ви можете заряджати різні пристрої однією зарядкою. Але важливо завжди звертати увагу на якість аксесуара і намагатися не використовувати занадто дешеві зарядні пристрої.

Відстежуйте стан акумулятора

Ходити зі зношеним акумулятором небезпечно. Тому якщо вашому смартфону вже понад 2-3 роки, то зверніться до сервісного центру для проведення діагностики.

Річ у тім, що батарея, в якій давно вичерпано цикли заряджання-розряджання, має властивість роздуватись, що може пошкодити такі важливі компоненти як системна плата або дисплей.

Також важливо:

  • Не допускати перегріву або переохолодження пристрою.
  • Не залишати апарат розрядженим на довгий період.
  • Виконувати ремонт самостійно.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.