Про що не варто переживати при виборі смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повні характеристики смартфона – це величезний список. У кожному його рядку є сенс, але на деякі параметри особисто я не звертаю уваги зовсім, коли вибираю смартфон собі чи своїм знайомим. Розкажу, на які і чому.

Кількість ядер та гігагерц у процесорів

Колись давно ці параметри комп’ютерної техніки мали реальний сенс: що більше гігагерц/ядер, то краще. Але тепер все стало набагато складніше, і судити за тими ж цифрами про продуктивність гаджета — все одно, що вибирати собі квартиру за кількістю дверей у ній, а автомобіль — за площею лобового скла.

Не можна судити про продуктивність гаджета за кількістю ядер процесора або його тактову частоту. Зовсім.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Втім, це не означає, що я як експерт, переглядаючи характеристики смартфона, взагалі залишаю рядок, присвячений процесору без уваги. Навпаки, дивлюся насамперед. Ось тільки мене там хвилює конкретна модель процесора, в яких я знаюся.

За моделлю процесора я складу базове уявлення про продуктивність смартфона, але цього мені не вистачить. Ще я подивлюся, що за чіп у гаджеті відповідає за відеографіку (особливо важливо для ігор), а потім поцікавлюся результатами спеціальних тестів гаджета при вирішенні різних типових завдань.

Смартфон – складна система, в якій електронні компоненти взаємодіють із програмним забезпеченням. Надійно судити про продуктивність гаджета можна лише тестуючи все це разом.

Діагональ екрану

“Як несподівано!” – подумали ви. Натомість ця, здавалося б, проста характеристика може ввести (і вводить!) в оману. Справа в тому, що діагональ екрану не можна оцінювати у відриві від співвідношення його сторін – про це багато хто забуває.

Наприклад, гаджет з екраном 6,2 дюйми та співвідношенням сторін 16:9 або 18:9 — це широке пристрій, яке мені некомфортно тримати в руці. Але якщо співвідношення сторін 20:9, то модель для мене буде досить компактною.

Інша сторона: чим довше гаджет, тим більше шансів на те, що ви не діставатимете до потрібних місць екрана великим пальцем, через що в деяких ситуаціях вам доведеться вдаватися до допомоги другої руки.

Розглядайте не діагональ екрана, а ширину та висоту гаджета окремо. У кожного з нас різні за величиною руки та довжина пальців: універсальних критеріїв немає.

Кількість мегапікселів

За непотрібністю з цією характеристикою може потягатися хіба що число мегагерц процесора. І навіть якщо ви затятий любитель мобільної фотографії – нічого не змінюється. На ринку є моделі з 20, 40 і навіть зі 100 мегапікселями – ніколи не ставте між цим показником та якістю фото знак рівності.

Для хороших фото важливіше геометричний розмір фотоматриці (чим більше, тим краще). Але й цей параметр, який часто взагалі не вказаний, не дозволить судити про якість зйомки.

З погляду фізики мобільний гаджет – дуже непридатний для фотографування пристрій. Воно компактне, а для хорошого результату краще б брати об’єктив з більшим радіусом, а для багатьох завдань — і справжнішим.

Всі смартфони тонкі, а їх об’єктив є крихітним вічком — усім дзеркалкам на сміх. Цю проблему в лоб не вирішити, оскільки смартфон має залишатися невеликим. Тому на якість фото вашого гаджета найсильніший вплив робить постобробка знімків, тобто програма. А вона у кожного виробника своя. Одна й камера, будучи встановленою в смартфони різних брендів, не дасть однаковий результат.

На жаль, добротність програми, що відповідає за формування фотографій на смартфоні, ніяк не відобразиш у числових характеристиках. І якщо вам критично важлива якість зйомки – читайте огляди користувачів з реальними фото, зробленими на конкретному гаджеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.