Чи потрібне вам антивірусне програмне забезпечення на Chromebook

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Якщо ви збираєтеся придбати Chromebook або вже зробили покупку, ви тут, тому що хочете дізнатися, чи варто купувати антивірусне програмне забезпечення для вашого нового гаджета. Це поширене питання, особливо з огляду на те, як часто ці пристрої використовуються в освітніх або корпоративних установах.

Реклама

Існують різні думки про те, чи потрібний антивірус для Chromebook. Одні стверджують, що антивірусне програмне забезпечення має бути на кожному комп’ютері, а інші вважають, що антивірусні програми – це марна трата грошей, коли йдеться про ChromeOS.

Хоча немає абсолютно правильної відповіді, є вагомі причини заощадити гроші та покластися на численні рівні безпеки, пропоновані ChromeOS.

Реклама

Функції безпеки ChromeOS

Щоб краще зрозуміти, чому вам може не знадобитися антивірусне програмне забезпечення, важливо усвідомити, який захист ви отримуєте від Chromebook. Почнемо з функцій безпеки, які пропонують ChromeOS – операційна система, на якій працює ваш Chromebook.

У ній використовується “пісочниця”.

Одна з ефективних функцій безпеки в ChromeOS називається “пісочниця”. Це контрольоване середовище, в якому програми, які ви використовуєте, та веб-сторінки, які ви відвідуєте, залишаються автономними. Це означає, що якщо ви потрапите на небезпечну або заражену веб-сторінку, інші відкриті вкладки браузера залишаться під захистом, як програми, файли та інші об’єкти на вашому Chromebook.

Завантаження із перевіркою

Коли ви включаєте Chromebook, він перевіряє завантаження, яке перевіряє систему на наявність пошкоджених елементів. Якщо з якоїсь причини інфекція або шкідлива програма проникає за межі описаної вище “пісочниці”, ChromeOS виявляє її та відновлює.

У ній використовується шифрування даних

Вам може бути знайомий термін “шифрування даних”, оскільки він став одним із найпоширеніших методів захисту інформації. Двома словами, шифрування даних захищає інформацію шляхом її кодування. В результаті дані перетворюються на шифротекст, розшифрувати який можна лише за допомогою ключа. На Chromebook ваші дані зашифровані, тому отримати доступ до них дуже складно.

Автоматичне оновлення

Оновлення операційної системи на будь-якому пристрої дуже важливе і потрібніше, ніж деякі думають. Як великі, так і маленькі оновлення можуть включати не тільки виправлення помилок і виправлення безпеки, але і додаткові функції. Chromebooks оновлюються автоматично, тому немає потреби у ручному втручанні. Це означає, що ви завжди будете використовувати найсвіжішу та найбезпечнішу версію ChromeOS.

Режим відновлення

Якщо з системою щось трапилося, ви можете увійти в режим відновлення та відновити Chromebook. Хоча цей спосіб слід розглядати як останню спробу, оскільки він стирає всі дані і заново встановлює ChromeOS, він все ж таки є виходом, якщо інші спроби виправити ситуацію не мали успіху. Щоб отримати докладнішу інформацію та інструкції, відвідайте сторінку Відновлення Chromebook на сайті Chromebook.

Чи потрібне вам антивірусне програмне забезпечення на Chromebook?

Враховуючи перераховані вище особливості безпеки, ви, можливо, все ще сумніваєтеся. Ми не можемо сказати вам “ні – не купуйте антивірусне програмне забезпечення для вашого Chromebook”, тому що жодна операційна система не захищена від загроз на 100%. Але що ми можемо сказати, то це те, що при використанні ChromeOS ви будете набагато менш вразливі в порівнянні з іншими операційними системами.

Windows, як і раніше, залишається найпопулярнішою операційною системою, на другому місці – macOS і Linux, а на останньому – ChromeOS. У міру зростання популярності Chromebook хакери та злодії можуть знайти способи проникнення в систему. Але це не означає, що на них чекає успіх.

Поради щодо захисту себе та свого Chromebook

Навіть якщо у вас найнадійніша система і ви повністю їй довіряєте, все одно слід виявити належну обачність. Багато дій, які ми робимо (або не робимо), можуть мати негативні наслідки та нести у собі загрози.

Незалежно від того, чи вирішите ви придбати антивірусне програмне забезпечення для свого Chromebook чи ні, пам’ятайте про ці речі, щоб краще захистити себе.

Будьте уважні до дозволів додатків

Завантажуючи програму з Google Play, ви можете бути впевнені, що вона в більшості випадків працює правильно. Однак досі розробляються небезпечні програми, які прослизають крізь тріщини.

Перед встановленням програми обов’язково ознайомтеся з його дозволами. Ви побачите короткий список, в якому буде вказано, до чого програма матиме доступ після встановлення. Якщо вам щось не подобається, дізнайтеся більше подробиць, перш ніж завантажувати програму.

Будьте обережні з розширеннями Chrome

Як і у випадку з програмами, ви можете зіткнутися з розширенням для браузера, яке має шкідливі наміри. Це може бути все: від настирливих вікон до доступу до інформації. Хоча веб-магазин Chrome добре справляється з видаленням шкідливих розширень, він не може зловити їх усі.

Якщо ви помітили, що Chrome поводиться підозріло після використання розширення, видаліть його з браузера.

Будьте обережні з небезпечними веб-сайтами

Хоча в ChromeOS є «пісочниця», що дозволяє затримати загрози у їхньому власному просторі, навіщо ризикувати? Якщо ви зайшли на сайт і побачили попередження від Chrome про те, що сайт небезпечний, залиште його.

Антивірусне програмне забезпечення для Chromebooks

Встановлення антивірусного програмного забезпечення на Chromebook може здатися необов’язковим, але якщо це дає вам додаткове почуття безпеки або якщо у вас вже були проблеми в минулому і ви хвилюєтеся, перш ніж вибрати антивірус, проведіть домашню роботу. Вивчіть функції, сумісність із ChromeOS і, звичайно, вартість.

А краще ознайомтеся з нашим списком найкращих антивірусних програм для Chromebook, щоб отримати рекомендації.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ