Чи потрібно відключати 5G на Android-смартфоні заради економії енергії та як це зробити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще у 2022 році продажі смартфонів з 5G перевищили показники пристроїв, що підтримують тільки 4G. І це при тому, що мережі п’ятого покоління поширені далеко не скрізь. Наприклад, у Росії немає відповідної інфраструктури, але водночас добра половина пристроїв, представлених на ринку, підтримує нову технологію. А оскільки налаштування Android дають змогу вибрати бажаний тип мережі, виникає резонне запитання: чи потрібно відключати 5G, і до чого це призведе? Відповімо на нього, зіставивши всі за і проти.

Енергоспоживання мережі 5G

Порівнюючи 5G і 4G, я вже розповідав, що важливою перевагою нової технології є знижене енергоспоживання. Завантаження файлу в мережах п’ятого покоління позначиться на заряді акумулятора майже в 2 рази менше, ніж завантаження через 4G. Однак в умовах, коли наявне покриття 5G не здатне задовольнити потреби всіх користувачів, показники енергоефективності перебувають на низькому рівні.

Дослідження лабораторії ViserMark показало, що при повсякденному використанні 5G споживає на 10% більше енергії, ніж 4G. Своє порівняння провела і компанія Ookla. Згідно з її даними, ненажерливість мереж п’ятого покоління залежить від процесора смартфона. Але на діаграмі Ookla все одно видно, що 5G споживає більше енергії на 6-11%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Як показує дослідження Ookla, 5G споживає більше енергії, ніж 4G

Виходячи з результатів досліджень, напрошується логічний висновок: відключати 5G на смартфоні потрібно заради економії енергії. Але наскільки ця порада може бути застосована до російських реалій, якщо в нашій країні мережі п’ятого покоління не використовуються в комерційних цілях і доступні тільки в маленьких тестових зонах?

Чому варто вимкнути 5G на смартфоні

Як не дивно, примусове вимкнення 5G на Android може допомогти продовжити термін служби смартфона навіть у наших умовах. Хоча нова технологія не поширена в Росії, якщо в налаштуваннях активовано мережі п’ятого покоління, пристрій намагатиметься їх знайти, витрачаючи на пошук дорогоцінну енергію.

Щось подібне відбувається, коли ми їдемо з одного населеного пункту в інший. Адже ви напевно помічали, що в поїздці телефон швидко розряджається? Виною тому постійний пошук мережі в умовах поганого сигналу. Те ж саме станеться, якщо на смартфоні ввімкнено 5G. У вашому регіоні немає відповідної інфраструктури, але пристрій все одно шукає мережі п’ятого покоління.

Варто обмовитися, що все це – міркування, не підкріплені цифрами. На жаль, у відкритому доступі немає досліджень, які б підтверджували або спростовували викладену вище теорію. Але якщо вже в Росії все одно не поширена нова технологія, відключення 5G на телефоні не призведе до негативних наслідків. Зв’язок не погіршиться, а енергоспоживання, можливо, знизиться.

Як відключити 5G на телефоні

Щоб відключити 5G на Андроїд, потрібно змінити бажаний тип мережі на 4G. Зробити це можна через налаштування SIM-карти, виконавши кілька простих кроків:

  • Відкрийте налаштування смартфона.
  • Перейдіть у розділ “SIM-карти та мобільні мережі”.
  • Виберіть сімку.
  • Відкрийте вкладку “Переважний тип мережі”.
  • Встановіть значення “Переважно 4G”.

До речі, іноді має сенс відключати 4G на телефоні, роблячи вибір на користь мереж п’ятого покоління. Щоправда, це актуально тільки в умовах слабкого прийому 4G, а також з метою економії інтернет-трафіку або заряду. У всіх інших випадках немає сенсу відмовлятися від мереж четвертого покоління, як і вмикати 5G. Адже поки в нашій країні не з’явилася інфраструктура нової технології, її примусова активація в налаштуваннях смартфона ні до чого доброго не приведе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.