Чим відрізняється ліцензійна Windows від піратської

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наразі ми зіткнулися з тим, що легально отримати Windows 10/11 вже неможливо. Хіба що, купити операційну систему на диску або флешці у тих продавців, у яких залишилися запаси дистрибутивів. Але існує ще й інший спосіб отримання операційної системи – активація за допомогою спеціального софту. Таку копію Windows прийнято називати “піратською”. Чим же вони відрізняються?

За фактом, абсолютно нічим. Як правило, береться офіційна збірка Windows і до неї додається активатор – програма, яка прибирає різні повідомлення про активацію Windows, а сервери оновлень вважають цю копію ліцензійною. Також піратською копією можна назвати ту Windows, яка була активована за допомогою краденого ключа. Але компанія Microsoft у міру виявлення, що на десятки, а то й сотні комп’ютерів встановлено систему з однаковим ключем, анулює ліцензію і користувач знову отримує повідомлення про активацію.

Варто розуміти, що програма-активатор може містити будь-який шкідливий код – тут усе залежить від совісті того, хто створив такий софт. Якщо ви користуєтеся різними активаторами, то приготуйтеся до можливого зараження вашої системи комп’ютерними вірусами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але в природі, а точніше в інтернеті, існують ще “піратські” збірки Windows. Точніше навіть так – вони не завжди можуть бути піратськими, але носять таку назву заради привернення уваги.

Що всередині?

Береться звичайний дистрибутив Windows, який допрацьовується. Наприклад, відключаються зайві й непотрібні служби, додаються програми. Пам’ятаю, в епоху популярності Windows XP була збірка, яка ставила відразу всі необхідні програми – архіватор, графічний редактор, текстовий редактор. Також до збірки було додано багато шпалер для робочого столу та іншої графіки.

У таких збірках може бути також усе що завгодно – усе залежить від автора. Пам’ятаю ще кумедний випадок – у ті роки була одна дуже популярна збірка, якою користувалися багато хто. А потім раптом з’ясувалося, що в збірку був вшитий вірус, який приніс автору не один мільйон доларів. До того ж зовні нічого не було видно – вірус працював у фоновому режимі і робив із комп’ютера шлюз для підвищення анонімності.

Не знаю, байки це чи ні – але цю інформацію потрібно взяти до відома, якщо збираєтеся використовувати так звану “піратську” збірку.

Що ж робити, де брати Windows?

Завантажити з офіційного сайту Microsoft засіб встановлення Windows. У принципі, Windows 10 може працювати без активації без будь-яких проблем, хіба що деякі налаштування будуть недоступні. А ось до всіляких “піратських” збірок і активаторів потрібно ставитися з великою обережністю, оскільки безкоштовний сир буває в мишоловці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.