Чому Apple випустила iPhone X, а не iPhone 9, і який смартфон вийшов замість нього

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2023 році Apple завершує підтримку одразу кількох смартфонів: iPhone 8, iPhone 8 Plus і iPhone X. Але якщо “вісімки” в пам’яті багатьох залишаться рядовими моделями, то “десятку” ми назавжди запам’ятаємо, оскільки саме з неї почалася ера безрамкових смартфонів. Крім того, iPhone X став першим телефоном Apple, в якому не було Touch ID. Щоправда, мало хто пам’ятає, але купертинівці могли назвати його iPhone 9: принаймні, подібні витоки дійсно були. Пропоную згадати найвідоміший Айфон за останні роки добрим словом і обговорити, через що він не отримає iOS 17 і чому не вийшов Айфон 9.

Чому iPhone X не отримає iOS 17

Минулого року без оновлень залишився iPhone 7, оскільки на момент виходу нової операційки йому виповнилося б 5 років. У принципі, на цьому обговорення можна було б і закінчувати, але є нестиковка. По-перше, той самий iPhone 6S отримував апдейти на рік довше, а по-друге – Apple залишила в списку підтримуваних пристроїв iPad 5 на тому ж процесорі А9.

Цього року історія повторилася: iPhone X залишиться без iOS 17, тоді як планшети на тому ж процесорі A11 Fusion все ж отримають свіжу iPadOS. Проблема в уразливості цього і більш вікових чипів, через яку розробники регулярно випускають джейлбрейк для цих смартфонів. Однак iPad 6 і iPad 7 вийшли відповідно на рік і два пізніше за iPhone X, тож купертинівцям треба якось дотриматися п’ятирічного терміну оновлень.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone X справді шкода: смартфон, як і раніше, не такий поганий, у швидкодії й досі не поступається бюджетним пристроям на Android. Однак не кожен пам’ятає, чому не було дев’ятого Айфона. Правда в тому, що цей смартфон міг вийти аж двічі: замість iPhone X і вже після нього, замінивши iPhone 8 і 8 Plus, але цього не сталося. Давайте згадаємо, чому.

Чому не було iPhone 9

У 2017 році виповнювалося рівно 10 років з моменту виходу першого iPhone. Apple не могла пропустити цю подію, оскільки вона становила цінність і для компанії, і для маркетингової складової. Погодьтеся, досить дивно, коли в ювілей свого головного гаджета бренд випускає нову модель з абсолютно непримітною назвою – iPhone 9.

Інша справа – римська Х, зокрема, завдяки якій смартфон і запам’ятався. Це було геніально: як правильно називати iPhone X намагалися з’ясувати взагалі всі, включно з тими, кого смартфони від Apple не цікавили. Тож хайп навколо пристрою піднявся нереальний, а назва не сходила з вуст весь наступний рік.

До того ж, немає нічого кращого, ніж позначити серйозне оновлення iPhone за допомогою такого неймінгу. Смартфон, як ви пам’ятаєте, і справді виявився крутим хоча б через Face ID і відсутність кнопок на лицьовій панелі, а такого надійного аналога розблокуванню по обличчю не винайшли досі. Звісно, такий серйозний апгрейд підкреслювався і ціною – смартфон став найдорожчим Айфоном на той момент (понад 1000 доларів), тому цифра 9 у назві не могла відобразити його преміальний характер.

Дешевий смартфон Apple

Але чутки про iPhone 9 продовжували з’являтися навіть через два роки після виходу “десятки”. У 2020 році джерела повідомляли про те, що Apple готує заміну iPhone 8, продажі якого виявилися дуже слабкими. Насамперед, на iPhone 9 робили ставку в Китаї та Індії – традиційно найважливіших ринках для купертинівців.

Цікаво, але ні про яку революційно нову модель не йшлося: той самий форм-фактор, що в iPhone 8, кнопка “Додому” та інші характеристики. Результат ми пам’ятаємо – ним виявився iPhone SЕ 2020, а не iPhone 9. Дехто помилково вважає, що основна причина – “нещаслива” цифра 9 у китайській культурі. Насправді, нічого подібного в Піднебесній немає, а дев’ятка асоціюється з безсмертям, довголіттям і просто вважається дуже хорошим числом.

До того ж, на той момент уже вийшов iPhone XR, iPhone XS і iPhone 11. Apple навіть була близька до випуску iPhone XR 2, тож повертатися до неймінгу дворічної давності було б доволі дивно. Та й плутати фанатів не дуже хотілося – так робить хіба що Microsoft, випускаючи то Xbox 360, то Xbox One.

У будь-якому разі, iPhone X виявився дивовижним смартфоном, який багато хто запам’ятає поряд із найпершим Айфоном. Чи зможе AR-гарнітура від Apple стати таким же успішним гаджетом – дізнаємося зовсім скоро!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.