Декілька порад, які допомжуть заощадити під час купівлі смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те що сьогодні ціни більшості смартфонів істотно впали порівняно з березневими, за безцінь їх все одно не віддають. Ні, звісно, у продажу є пропозиції на будь-який смак і гаманець. Однак більшість із нас просто не вміють правильно обирати смартфони і ведуться на ті їхні особливості, якими можна було знехтувати без особливої шкоди для власного комфорту, переплачуючи буквально на рівному місці. У цій статті поговоримо про те, за які функції сучасних мобілок точно не варто переплачувати.

Екран 120 Гц на смартфоні

Підвищена частота оновлення – це круто. Так, принаймні, нам кажуть виробники. Завдяки їй анімація на екрані оновлюється швидше, а зображення під пальцями не гальмує. У результаті виходить, що будь-яка взаємодія з інтерфейсом смартфона стає більш плавною, а фільми або відео, які ми дивимося, сприймаються зовсім інакше.

За фактом це повна лажа. 120 Гц дійсно роблять картинку більш плавною, але по-справжньому помітно це тільки на великих екранах. На маленьких матрицях як у сучасних смартфонах відчути різницю настільки, щоб потім вже не змогти користуватися дисплеями з частотою 60 Гц, неможливо. Ба більше, підвищена частота вимагає більше енергії, і апарат розряджається швидше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скільки оперативної пам’яті потрібно у 2023 році

Великий обсяг оперативної пам’яті, як несподівано з’ясувалося, практично не має сенсу. Принаймні, на смартфонах. Виробники, які раніше подавали 12- і навіть 16-гігабайтні планки ОЗП у своїх флагманах, поступово зрозуміли, що це просто-напросто зайві витрати, тоді як практичної користі від такого рішень майже немає. Тому сьогодні абсолютна більшість смартфонів має або 6, або 8 ГБ ОЗП.

Зі свого досвіду скажу, що у 2022 році вам вистачить навіть 6 ГБ оперативної пам’яті. Зустріти менший обсяг сьогодні вже доволі проблематично, а більше вам просто не знадобиться. Адже навіть 6 ГБ спокійно тримають у пам’яті кілька десятків застосунків, даючи змогу перемикатися між ними без необхідності запускати їх заново. Тому, думаю, краще заощадити і купити базову модифікацію смартфона з 6 ГБ, ніж переплатити за 8.

Швидка зарядка телефону

Мати можливість зарядити свій смартфон швидко – це дуже зручно. Підключив його до розетки, залишив на деякий час, потім зняв – а він уже зарядився. Причому необов’язково повністю. Адже в нуль апарати все одно ніхто не розряджає, а ємності акумуляторів більшості сучасних пристроїв цілком вистачає на 2-3 робочих дні. Відповідно, необхідності заряджати їх від і до сьогодні просто не існує. Отже, переплачувати за супер-швидку зарядку сенсу теж немає.

Зрозумійте мене правильно: 25-35 Вт – це більш ніж достатньо для більшості користувачів. На такій потужності ваш смартфон зарядиться до 0 до 100% всього за годину. А оскільки зазвичай апарати ставляться на зарядку на 20-30%, то набрати, скажімо, 80% він зможе хвилин за 20-25. Сущі дрібниці, як на мене. Але зате коштують такі смартфони відчутно дешевше, ніж моделі з потужністю зарядки 65-120 Вт. До того ж, занадто швидка зарядка шкодить акумулятору і швидше його зношує.

Стереодинаміки в смартфоні

Сьогодні на ринку представлено чимало смартфонів, які оснащуються просунутими динаміками JBL, Harman/Kardon або Dolby Digital. Виробники подають їх як великий прорив у сфері відтворення музики. Звучать вони, як правило, і справді краще, ніж звичайні, особливо, якщо йдеться про правильне стерео. Але, дозвольте, кому взагалі це потрібно? Невже залишилися ще ті, хто слухає музику через динаміки телефону? Особисто я думав, вони залишилися в 2007-му.

Куди важливіше, щоб смартфон звучав добре в навушниках. Це залежить уже не від самого апарата, а від “вух”, якими ви користуєтеся. Враховуйте, що якщо ви хочете послухати музику у форматі Lossless, вам знадобляться відповідні – причому саме провідні – навушники. Тобто бездротові TWS тут точно не підійдуть. Але це до смартфона вже не має жодного стосунку. А значить, гнатися за музичними брендами в назві апарату точно не варто.

Хороша камера на телефоні

Безумовно, сьогодні камера – це один з найважливіших компонентів сучасного смартфона. Ба більше, саме навколо камери будується більшість апаратів. Але далеко не всі виробники приділяють значення практично корисним аспектам, роблячи ставку не на зміст, а на загальну форму. Що я хочу сказати? А те, що багато смартфонів сьогодні мають по 4-5 модулів з великою роздільною здатністю. Але гнатися за ними точно не варто.

Реальність така, що реально добре знімати можна і на 12-мегапіксельну матрицю, а переплачувати за макро-модуль, яким, ви, ймовірно, ніколи навіть не скористаєтеся, – верх дурості. Тому я б пропонував вам не купуватися на камери з роздільною здатністю в 100 Мп і великою кількістю модулів. Зрештою, навіть багато флагманів сьогодні мають доволі скромні за ринковими мірками матриці з 2 або максимум 3 модулями, які – що називається – really matter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.