Чому моноблоки виявилися нікому не потрібними

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Моноблок – формат «комп’ютер усередині монітора». Здавалося б дуже зручно. Не потрібна гора проводів та додаткове місце під системний блок.

Тільки от судячи з кількості моделей, що продаються, попит на цей товар невеликий. У чому причина?

Проблеми з модернізацією

Більшість моноблоків використовують “ноутбучне” залізо. Тобто вся начинка йде від ноутбука. А це означає, що простір для модернізації обмежений, адже багато материнських плат від лептопів не підтримують апгрейт. Процесор і пам’ять можуть бути припаяні до плати. Поміняти можна лише накопичувач, і то навряд чи корпусі моноблока знайдеться місце під другий диск.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Прив’язка до монітора

Моноблок – це монітор та комп’ютер. Бажаєте дуже хороший монітор? Разом з ним ви отримаєте і топове залізо. Але викласти потрібно відразу велику суму, адже не буває моноблоків із гарним дисплеєм та слабкими комплектуючими.

Найменша продуктивність

Якщо використовується залізо від ноутбуків, моноблок навряд чи зможе змагатися з ПК, у якого ті ж дані. Це викликано апаратними особливостями портативних комп’ютерів. Також навряд чи CPU моноблоку ви зможете суттєво розігнати – адже вбудована система охолодження не призначена для подібних процедур.

Вартість

Буде вище, ніж у комп’ютера та ноутбука. Звичайний ПК можна збирати протягом великого терміну — головне придбати материнську плату на виріст і хороший блок живлення. Моноблок потрібно купувати досить потужний, щоб гарантовано вистачило на кілька років безпроблемної роботи. Чому моноблок дорожчий за ноутбук? Тому що розмір екрана у нього, як правило, більший, ніж у лептопа. За умови, що ми порівнюємо приблизно ідентичне залізо.

Кому підійде моноблок?

Навряд чи простий користувач викладатиме суму в 100 з лишком тисяч гривень за ігровий моноблок. Та й те, залізо не зможе конкурувати із системним блоком. Моноблок підходить невибагливому користувачеві, який має невеликий простір для комп’ютера та бажає працювати на екрані більше, ніж дисплей лептопа. За бажання, звичайно, і ноутбук можна підключити до зовнішнього монітора, але це вже не те.

Якщо ви плануєте придбання моноблока, то краще вибирайте пристрій на сучасному процесорі Intel Core i3 або AMD Ryzen 3 та не менше 8 гігабайт оперативної пам’яті. Наявність дискретного відеоадаптера опціонально. Якщо хочете щось пограти на малих налаштуваннях графіки, то можна разом з ним. Слід також врахувати головну фішку моноблока сенсорний дисплей. Можливо вам буде з ним зручніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.