Археологи виявили доісторичну «крейду»

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Знахідка була виявлена ​​поблизу стародавнього озера, яке зараз покрито торфом, на території Північного Йоркшира.

Археологи з Великобританії виявили один з найбільш древніх прикладів барвника. Він виконаний у вигляді невеликого брусочку, який нагадує сучасні воскові крейди.

Знахідка являє собою невеликий шматочок охри довжиною 22 мм і шириною 7 мм. Крім того, на його поверхні багато смуг і борозенок. Дослідники припустили, що його могли використовувати для фарбування шкір або розфарбовування малюнків приблизно 10 тисяч років тому, повідомляється в Journal of Archaeological Science: Reports.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Колір був дуже важливою частиною життя мисливців і збирачів, а охра дає яскравий червоний колір. Він був дуже важливий в період мезоліту і міг використовуватися різними способами », – розповів археолог з Йоркшиського університету Енді Нідхем.
За його словами, у предмета «гранований кінчик, який з округлого став загостреним», що доводить використання «крейди».

Вчені вже знаходили неподалік чимало предметів, які відносяться до мезоліту. Серед них – підвіски і головні убори шаманів з оленячими рогами.
Раніше групі археологів з Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH) вдалося виявити древню модель Всесвіту, створену плем’ям ацтеків понад тисячу років тому.

джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.