Потрібен чи ні антивірус на смартфоні з Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У цій статті обговоримо таку тему, як антивірусне програмне забезпечення для мобільних пристроїв.

Багато хто напевно часто чув фразу: “Якщо хочете позбутися вірусів, переходьте на Linux і ви будете невразливі!”. Частково в цьому є правда, для Linux платформи дійсно використовується менше шкідливих програм, ніж для Windows, і шкода від них не така масштабна. Але чи це працює на Android?

Мобільна операційна система Android заснована на Linux.

Для класичних вірусів, що заражають виконувані файли Android не “їстівний”. Виходить, що виробники антивірусного програмного забезпечення для смартфонів і планшетів просто “розводять нас на гроші” і не потребують антивірусного програмного забезпечення на Android? Хтось дотримується такої думки, хтось – навпаки. Давайте зберемо аргументи “за” та “проти” і зробимо наші власні висновки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Аргументи за відмову від антивірусу

З точки зору більшості людей, “найважливіший” аргумент на підтримку відмови від антивірусного програмного забезпечення на мобільних пристроях Android:

  • Антивірусні програми займають цінне місце у пам’яті пристрою.
  • Завжди працюючий, він уповільнюватиме роботу телефону.
  • Вона просить гроші за передплату або висвічує настирливу рекламу (якщо продукт безкоштовний).
  • Антивірус нічого не знаходить.
  • Антивірус “лається” в деяких необхідних програмах, не дозволяє їх завантажувати.
  • Android за замовчуванням налаштований на найкращий рівень безпеки та захищає сам себе.
  • Я встановлюю лише чисті програми з Google Play.

З аргументів, що наводяться просунутими користувачами, ви найчастіше можна почути про розмежування прав доступу на платформі Linux, що не дозволяє шкідливим програмам завдавати значної шкоди системі. Системна область закрита йому. Максимум, що постраждає від шкідливого ПЗ, – це дані в каталозі користувача.

Аргументи на користь антивірусу

На іншій чаші ваг знаходяться аргументи тих, хто вважає, що встановлювати антивірус на Android-гаджети все ж таки необхідно:

  • З міркувань безпеки ви можете допустити невелике зниження продуктивності та зменшення доступного обсягу пам’яті.
  • Антивірусна програма нічого не знайшла? Не означає, що він неактивний.
  • Допустили зараження? Найчастіше це відбувається, коли користувач самостійно відключає захист.
  • Антивірус не завжди видаляє виявлені шкідливі об’єкти, але принаймні повідомляють їх про їхнє існування.
  • Android не завжди має найкращі налаштування безпеки. Його можна настроїти так, як вам подобається.
  • Виробники не завжди дбають про захист користувачів. Наприклад, якщо обладнання слабке, система, швидше за все, буде “заточена” для підвищення продуктивності, іноді на шкоду безпеці.
  • Програма Google Play була протестована на чистоту від вірусних програм, але в ній є заражені програми.
  • Що стосується розмежування прав доступу, яке робить платформу Linux “невразливою”, то зловмисників, які створюють шкідливі програми, спеціально націлених на мобільні пристрої, така ситуація цілком влаштовує.
  • Android навряд чи можна назвати “найзахищенішим”. Практика показує, що за рівнем безпеки вона ближча до Windows. І це багато в чому залежить від користувача.
  • Характеристики платформи Android відрізняють її від багатьох Linux-дистрибутивів.

Чому ж Android не можна вважати добре захищеною системою, на відміну від настільних та серверних дистрибутивів Linux?

  • Низька сприйнятливість до зараження настільних комп’ютерів та серверних платформ Linux, а також відносно невеликий масштаб “руйнування” (якщо воно вже сталося) в основному досягається за рахунок розмежування прав користувачів в операційній системі, як було описано вище. Однак серед власників Android-пристроїв мало хто має права авдімністратора (root). До речі, на деяких смартфонах китайського походження для користувачів відкривається роздільна здатність root прав.
  • Користувачі настільних комп’ютерів, особливо серверних платформ Linux, зазвичай мають високий рівень комп’ютерних знань або є ІТ-фахівцями, а користувачі Android – звичайні люди, для яких зручність, швидкість і привабливий дизайн пристроїв стоять на першому місці.
  • Просунуті користувачі настільних та серверних дистрибутивів Linux мають можливість перевірити вихідний код програми перед його встановленням, а користувачі Android-гаджетів завантажують готові інсталятори apk з Google Play, і не тільки без перевірки.
  • Будь-яка операційна система може бути вразливою, тобто в ній є нерозкриті “вразливості”, які можуть бути використані для впровадження та виконання шкідливого коду. Авторитетні постачальники Linux-дистрибутивів регулярно випускають оновлення, щоб компенсувати ці вразливості в міру їх виявлення. Виробники Android-гаджетів не завжди так чинять. Найчастіше через 1-2 роки після продажу підтримка пристрою припиняється, тобто його операційна система перестає оновлюватися.
  • Ви чули про шпигунські програми та рекламні закладки в прошивках Android-гаджетів? Не міф. Такі “подарунки” зазвичай пропонують дешеві смартфони та планшети з Китаю, придбані на Aliexpress та інших подібних сайтах. Крім того, шкідливий код іноді впроваджується у системні файли. Звичайно, немає жодних проблем з відкритістю такого роду програмного забезпечення. Крім того, альтернативна прошивка доступна для популярних моделей Android-пристроїв і може бути завантажена безкоштовно, ентузіасти, які їх створюють, не завжди керуються принципами безкорисливості та людяності.

А як ви думаєте, встановлювати чи не встановлювати антивірусне програмне забезпечення на свій Android? Напишіть свою думку у коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.