Названа ОС із найменшою кількістю вірусів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Atlas Data випустила звіт щодо розподілу програмних загроз на різних операційних системах у 2022 році. Розглянуто три популярні системи – Android, Windows та macOS. Яка з них найвразливіша?

Що йдеться у дослідженні

За даними експертів, цього року щодня з’являється у середньому по 316 тисяч нових шкідливих програм. Інформація отримана на основі незалежного аналізу їхньої активності лабораторією AV-test GmbH.

Січень став рекордним за кількістю загроз – цього місяця зафіксували 11,41 мільйона одиниць вірусного софту. У лютому їхня кількість склала 8,93 млн, а в березні — 8,77 млн. За підсумками першого кварталу 2022-го виявлено 29,11 мільйона загроз.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що стосується поділу по операційним системам, найнебезпечнішою виявилася Windows. У десктопній ОЗ за перші місяці цього року знайшли 25,48 млн. одиниць шкідливого ПЗ. Для Android це число склало лише 536 тисяч, що набагато нижче за очікувані показники. Найменше подібним атакам піддається macOS. За твердженням дослідників, у системі Apple зафіксовано близько 2000 нових загроз за період, що вивчається.

Дані щодо iOS не наводяться. Але самі купертинівці вважають кількість шкідливих програм на macOS «неприйнятною» порівняно зі своєю мобільною платформою. І хоча остання не повністю позбавлена ​​вразливостей, все ж таки на iOS їх менше, ніж на комп’ютерах Mac.

Причини та думка експертів

Кількість та різноманітність вірусів під Windows та Android частково можна пояснити широкою поширеністю систем. Є й інша причина. Як зазначає Пол Бішофф із Comparitech, Apple повністю контролює софт та залізо своїх комп’ютерів, що позитивно позначається на безпеці macOS. У той же час, розробники Windows змушені адаптувати ОС під величезний асортимент моделей, процесорів та інших компонентів.

Це ж стосується й Android. Охоплення відкритих систем набагато вище, отже, більше зловмисників полюють на користувачів платформ. Не означає, що macOS дуже невразлива — небезпеки фішингу і шкідливого ПЗ, крадіжки приватних відомостей із фізичним доступом до ПК нею теж актуальні. Просто вони трапляються рідше, ніж на конкуруючих платформах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.