ШІ навчили зчитувати паролі за звуком клавіш, що натискаються

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Британські дослідники розробили нейромережу, здатну розпізнавати натискання клавіш на комп’ютерній клавіатурі за звуком з рівнем точності до 95%. Завдяки цьому, алгоритму під силу розпізнавати паролі та листування під час відеодзвінків.

Для навчання нейромережі вчені зіставили звук кожної клавіші на клавіатурі з відповідною їй буквою. Далі експериментатори перетворили аудіозаписи на зображення у вигляді хвильових діаграм і спектрограм, використавши їх для навчання нейромережі. Потім набирали пароль на ноутбуці, а алгоритм просили обчислити, яке слово було введено, ґрунтуючись на послідовності звуків. У результаті програма розпізнавала друковані слова з точністю 95%.

Потім розробники вирішили перевірити, чи можна використовувати цей метод для підбору паролів під час відеодзвінка. Програма і в цьому випадку продемонструвала трохи меншу, але все ще дуже лякаючу точність розпізнавання: 92% для Skype і 93% у випадку з Zoom. Як джерело звуків і мікрофона використовували MacBook Pro з чипом М1 і 16-дюймовим екраном 2021 року та iPhone 13 mini, розміщений на відстані 17 сантиметрів від нього.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Захист від такого методу злому може бути вкрай простим – використовувати менеджер паролів, який автоматично підбирає складні паролі одним клацанням миші.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.