Спростовано існування «ефекту метелика»

Квантова механіка змінила розуміння класичної теорії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Американські вчені засумнівалися в існуванні «ефекту метелика». Відповідне дослідження було опубліковано на сайті Лос-Аламоської національної лабораторії (США).

Гіпотезу про існування «ефекту метелика» – незначний вплив на систему може мати великі і непередбачувані наслідки – спростували за допомогою квантового комп’ютера IBM-Q. За словами фізика-теоретика, на квантовому обладнанні не склало великих труднощів змоделювати рух часу в зворотну сторону. У результаті вченим вдалося довести, що події з конкретним об’єктом в минулому не впливають на глобальне протягом процесу.

Фізики запустили в умовне минуле кілька квантових розрядів, званих кубітами. Фахівці завдали кубіту певної шкоди, а потім «відмотали» хід часу назад. В результаті експерименту розгорнута на комп’ютері квантова система практично не змінилася.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Якщо зловмисник в умовному минулому зашкодить системі, то ми все одно зможемо отримати з неї корисну інформацію, так як пошкодження не масштабуються в процесі декодування», – підсумував дослідник. Вчений підкреслив, що поняття хаосу в класичній фізиці і квантовій механіці має трактуватися по-різному.

У популярній культурі «ефект метелика» вперше був описаний в 1952 році в оповіданні американського письменника Рея Бредбері «І грянув грім». За сюжетом літературного твору, загибель метелика в минулому сильно змінює світ далекого майбутнього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.