Астрономи відкрили новий світ розміром із Землю

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Міжнародна група астрономів виявила нову екзопланету. Вона розташована лише за 55 світлових років від Землі.

Реклама

Новий світ отримав позначення SPECULOOS-3 b. Цій планеті потрібно близько 17 години, щоб зробити оберт навколо своєї зірки – ультрахолодного червоного карлика. Ця зірка більш ніж удвічі холодніша за наше Сонце. При цьому вона у 10 разів менш масивна та у 100 разів менш яскрава.

Передбачається, що SPECULOOS-3 b завжди звернена до зірки однією «денною» стороною аналогічно до того, як Місяць звернений до Землі.

Відкриття було зроблено у рамках проекту SPECULOOS. Його очолює Льєзький університет у Бельгії у співпраці з університетами Бірмінгема, Кембриджа, Берна та Массачусетським технологічним інститутом. SPECULOOS створений для пошуку екзопланет, що обертаються навколо ультрахолодних карликових зірок з використанням мережі роботизованих телескопів, розташованих по всьому світу.

Ультрахолодні зірки-карлики надзвичайно поширені та становлять близько 70% зірок Чумацького Шляху. При цьому вони дуже слабкі та розкидані по небу, тому вченим доводиться вивчати дані телескопів протягом кількох тижнів. Вони відстежують кожну зірку окремо і нею знаходять транзитні планети.

Відкриття SPECULOOS-3 показує, що наша всесвітня мережа працює добре і готова виявляти ще більше кам’янистих світів, що обертаються навколо зірок з дуже малою масою. Ультрахолодні зірки-карлики менші від нашого Сонця, але тривалість їхнього життя більш ніж у сто разів більша — близько 100 мільярдів років. Очікується, що вони будуть останніми зірками, що світять у Всесвіті», – розповів Аморі Тріо, професор екзопланетології в Університеті Бірмінгема.

Довга тривалість життя зірок відкриває перспективні змогу розвитку життя з їхньої орбітальних планетах.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

ДжерелоPhys.org

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: