Космічну “Руку Бога” показали на фантастичному фото

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Нове зображення одержано камерою темної енергії (DECam), встановленою на телескопі Бланко в Чилі. На кадрі видно кометну глобулу CG 4, яку часто називають «Рукою Бога» через незвичайну форму.

Реклама

На фото знято запорошену голову і довгий хвіст CG 4. Вона виглядає так, ніби готова «з’їсти» бічну галактику під назвою ESO 257-19. Але всі збіги випадкові. Галактика знаходиться на відстані понад 100 мільйонів світлових років від нас. На фото крупним планом показані голова та хвіст CG 4, а також народження двох молодих зірок.

Як формуються кометні глобули, залишається загадкою. Деякі астрономи припускають, що вони виникають через зоряний вітер і масивні гарячі зірки поблизу. Інші припускають, що ці структури можуть являти собою сферичні туманності, які деформуються після зіткнення з найближчою надновою зіркою, що вибухнула.

CG 4 сама по собі може бути залишками наднової, що розширюються, вибухнула близько мільйона років тому. За даними NOIRLab, кометні глобули нерідкі в Чумацькому Шляху. У туманності Гама їх налічується як мінімум 32. Туманність Гама – це хмара гарячого газу, що генерується енергією найближчої зірки.

Хоча туманність Гама є великою структурою, вона дуже тьмяна. Вчені використовували спеціальний водневий альфа-фільтр DECam для зображення CG 4. Водень іонізується під впливом випромінювання зірок. Це дозволяє DECam відображати слабке червоне свічення всередині голови CG 4 і навколо зовнішнього краю.

DECam, керований NOIRLab, є апаратом з 570-мегапіксельною камерою і 74 датчиками. Він встановлений на 4-метровому телескопі Віктора М. Бланка у Міжамериканській обсерваторії Серро-Тололо у Чилі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерелоlivescience.com

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Лужна Софія
Лужна Софія
Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: