Apple представить браузер Safari з підтримкою ШІ разом із новими операційними системами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple тестує версію свого веб-браузера Safari, яка включає зміни в інтерфейсі користувача, розширені функції блокування контенту і новий інструмент на основі штучного інтелекту, що отримав назву Intelligent Search, повідомляє видання AppleInsider.

За словами людей, знайомих із питанням, програмне забезпечення, яке, як очікується, дебютує під назвою Safari 18 пізніше у 2024 році, зараз проходить тестування разом із внутрішніми складаннями оновлень операційної системи Apple наступного покоління, а саме iOS 18 та macOS 15. Якщо всі нові функції дійдуть до стадії реліз-кандидата, користувачі отримають новий інтерфейс користувача (UI) для налаштування елементів управління популярними сторінками, функцію «веб-ластика» та інструменти для узагальнення контенту, засновані на ШІ.

Інтелектуальний пошук – перегляд та узагальнення тексту за допомогою ШІ

Інженери, що оцінюють останні збірки Safari 18, можуть знайти в адресному рядку браузера перемикач для нового меню управління сторінками. Меню поєднує старі та нові інструменти керування сторінками та забезпечує швидкий доступ до них, серед яких нова функція «Інтелектуальний пошук».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ця функція не включається автоматично в тестових збірках Safari 18 і вимагає ручної активації меню керування сторінкою. Передбачається, що після включення інструмент використовує технологію штучного інтелекту Apple на пристрої – зокрема, модель Ajax language-learning – для визначення тем та ключових фраз на веб-сторінці, на яких ґрунтується короткий виклад.

Вибір ключових фраз Apple LLM визначає пропозиції, які містять пояснення або описують структуру об’єктів, залежно від тексту. Слова, що повторюються в тексті, та ключові речення розпізнаються як текстові теми.

Ці перші ознаки вказують на те, що Apple прагне впровадити функцію узагальнення тексту в Safari 18 наприкінці цього року, хоча точна реалізація цієї функції залишається незрозумілою.

Функції Apple щодо резюмування тексту можуть бути відповіддю на конкуруючі інструменти генеративного ІІ, такі як ChatGPT від OpenAI. Але моделі Apple на пристрої та технології на кшталт «Приватний доступ» можуть зробити цей досвід набагато безпечнішим для користувачів.

Web Eraser для кращого блокування контенту

У новому меню керування сторінками також буде доступна функція, яку Apple тестує під назвою «Веб-ластик». За словами людей, знайомих з функцією, як випливає з назви, вона призначена для того, щоб дозволити користувачам видаляти чи стирати певні фрагменти веб-сторінок.

Очікується, що вона буде заснована на існуючих функціях конфіденційності в Safari і дозволить користувачам видаляти небажаний контент з будь-якої веб-сторінки на власний розсуд. Користувачі зможуть легко видаляти рекламні банери, зображення, текст і навіть цілі розділи сторінок.

Вважається, що стирання відбувається постійно, а не лише протягом перегляду. Це означає, що Safari пам’ятатиме про зміни навіть після закриття вихідної вкладки або вікна.

Відвідуючи веб-сторінку з віддаленим вмістом Safari, повідомить користувачу, що сторінку було змінено, щоб відобразити бажані зміни. Браузер також надасть користувачеві можливість скасувати зміни та повернути веб-сторінку до початкового, оригінального стану.

Що стосується того, звідки Apple черпала натхнення для Web Eraser, то компанія могла запозичити цю функцію у програми 1Blocker. У цьому додатку використовується аналогічний спосіб видалення реклами: користувачі натискають рекламу, щоб вона зникла.

Все це говорить про те, що Apple має намір об’єднати парадигми інтерфейсу користувача Safari в iPadOS і macOS, коли представить свої нові версії ОС на Всесвітній конференції розробників у червні.

Функція візуального пошуку за допомогою ШІ може з’явитися в 2025 році

Водночас Apple працює над потужнішою функцією візуального пошуку, яку планується запустити в 2025 році і яка дозволить користувачам отримувати інформацію про споживчі товари при пошуку за зображеннями.

Люди, знайомі з цим інструментом, кажуть, що він схожий на функцію “Що на картинці?” за допомогою якої Siri може визначати рослини, домашніх тварин та пам’ятки за фотографіями.

Візуальний пошук можна реалізувати як загальносистемна функція. Так, замість того, щоб виводити результати пошуку у додатку «Фото», користувач зможе використовувати візуальний пошук прямо в Safari, вибравши те чи інше зображення.

Враховуючи, що розробка цього інструменту знаходиться на ранніх стадіях, поки неясно, як саме Apple реалізовуватиме його в кінцевому підсумку.

Ще один великий рік для Safari

З моменту свого створення Safari завжди був покликаний конкурувати з браузерами.

Спочатку Safari був доданий до macOS як засіб заміни Internet Explorer від Microsoft для Mac, який був стандартним браузером. Згодом програма перебралася на iPhone і з того часу отримала безліч оновлень.

Незважаючи на те, що Apple тестує безліч подібних функцій на різних етапах розробки, важливо пам’ятати, що не всі доходять до релізу.

Очікується, що Apple представить різні покращення, пов’язані зі штучним інтелектом, у iOS 18 та macOS 15, які мають бути анонсовані на WWDC 10 червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.