ТОП-5 оперативної пам’яті для ПК і ноутбуків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Попри появу нового стандарту оперативної пам’яті DDR5, класична DDR4 не втрачає актуальності, адже досі пропонує майже вдвічі вигідніше співвідношення об’єму та ціни. Але якщо плануєте зібрати геймерський комп’ютер з запасом продуктивності на багато років вперед, тоді варто інвестувати у високочастотну DDR5. Також існує окремий різновид оперативки для ноутбуків і міні-ПК. Головне, щоб у ноутбуці був вільний слот SO-DIMM, а не вся пам’ять була розпаяна на материнській платі без можливості апгрейду.

ATRIA Fly DDR4 — недорога оперативна пам’ять десктопного формату DIMM від молодого українського бренду. Два модулі кожний об’ємом 16 ГБ об’єднані в комплект для зручності збірки ПК. Двохканальна пам’ять прискорює процесорні ядра щонайменше на 10%, а інтегровану відеокарту — на цілих 50%. За замовчуванням стартує на частоті 2133 МГц, що є точкою відліку для стандарту DDR4. Але у спеціальний чип SPD зашитий профіль автоматичного розгону XMP, який можна активувати настиканням буквально однієї кнопки в меню налаштувань BIOS.

У профілі XMP прописані протестовані на заводі параметри для прискорення: підвищена частота 3200 МГц, знижені таймінги (тобто затримки) CL18-22-22-42 і напруга живлення 1.35 В. З такими налаштуваннями пам’ять точно без проблем запуститься на будь-яких процесорах Intel Core і AMD Ryzen. За бажанням можна поекспериментувати з подальшим ручним оверклокінгом. Якщо пощастить з конкретним екземпляром, вдасться отримати ще кілька сотень бонусних мегагерців. Охолоджується пам’ять металевими радіаторами чорного або синього кольору.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

XPG Spectrix D50 RGB (ASAX4U360016G18I-QCTG50) — великий комплект з аж чотирьох модулів пам’яті DDR4 сумарним об’ємом 64 ГБ від геймерського суббренду компанії ADATA. Настільки великого об’єму достатньо не лише для ігор, а й для професійних робочих завдань. Або для одночасної гри та стрімінгу на YouTube чи Twitch. Працює на частоті 3600 МГц, що для більшості процесорів є максимум при використанні одразу чотирьох слотів DIMM на материнській платі. Тоді як лише два модулі можуть розганятися до 4000+ МГц.

Формула таймінгів дорівнює CL18, а напруга живлення — 1.35 В. Радіатори виготовлені з нешліфованого алюмінію та прикрашені RGB підсвічуванням. Причому воно не ріже очі, а м’яко розсіюється через напівпрозору призму. Налаштувати статичний колір чи динамічні ефекти підсвічування можна через фірмовий додаток XPG Prime, а потім синхронізувати з материнської платою. Підтримуються всі популярні виробники материнок: ASUS Aura, Gigabyte Fusion, MSI Mystic і ASRock Polychrome. Хоч Biostar Vivid офіційно не заявлений, але напевно теж буде працювати.

Transcend JetRam SO-DIMM DDR5 — пам’ять вкороченого типорозміру SO-DIMM для ноутбуків, неттопів і моноблочних комп’ютерів у корпусі монітора. У неї менша кількість контактних пінів: 262 проти 288 у довгих модулів DIMM. Окрім слоту, нічим не поступається аналогічній десктопній пам’яті DDR5: та ж частота 5600 МГц, таймінги CL46 і напруга живлення 1.1 В. Усі ці показники точно відповідають вимогам міжнародної організації JEDEC, яка вже кілька десятиліть займається проектуванням і стандартизацією різних поколінь оперативної пам’яті.

Попри компактний розмір текстоліту, об’єм одного модуля SO-DIMM може нараховувати солідні 32 ГБ. Це вдалося досягти переходом на дрібніший техпроцес і відповідно ущільненням внутрішньої будови чипів DDR5, а також їхнім розташуванням з обох сторін друкованої плати. Компанія Transcend є одним з останніх виробників пам’яті, хто досі використовує олдскульний зелений текстоліт, що викликає приємну ностальгію. Підходить JetRam у тому числі для промислового використання, адже може працювати при температурі від 0 до 85°C.

Patriot Viper Elite 5 RGB TUF (код моделі PVER548G60C36KT) — небінарна оперативна пам’ять збільшеного об’єму 2х24 ГБ, що вдалося досягти максимально щільними чипами DDR5. Для підтримки небінарної пам’яті може знадобитися оновити прошивку BIOS материнської плати. Підтримуються обидві технології автооверклокінгу: Intel XMP і AMD EXPO. Другий варіант обмежений частотою 6000 МГц, далі доведеться розганяти вручну. Формула таймінгів CL36-36-36-76 досягається при напрузі 1.35 В, що на 0.25 В вище стандартних для DDR5 1.1 В.

Чип On-die ECC розпізнає мультибітні помилки читання-запису, а однобітні навіть самостійно корегує на льоту. Ще один чип PMIC рівномірно розподіляє живлення між двома віртуальними каналами на одному фізичному модулі пам’яті. Охолоджується білосніжними радіаторами з помаранчевим підсвічуванням в стилі TUF Gaming Alliance. Ця ініціатива компанії ASUS націлена на створення різних компонентів ПК (материнок, відеокарт, пам’яті, кулерів) у єдиному візуальному стилі. Багатоколірне підсвічування ASUS Aura налаштовується через Viper RGB Sync App.

Lexar Ares RGB DDR5 — геймерська оперативна пам’ять з частотою 7200 МГц. Де-юре існують і швидші модулі аж до 8800 МГц, але більшість існуючих процесорів їх не підтримують, принаймні в синхронному режимі контролера пам’яті 1:1. Якщо ж перемкнутися на асинхронний режим 1:2, це частково нівелює приріст швидкодії від високої частоти. Тому на даний момент саме оперативка 7200 МГц є оптимальною для затятих геймерів і комп’ютерних ентузіастів, які хочуть отримати максимум продуктивності від свого ПК.

У Lexar Ares також передбачений резервний, трохи повільніший профіль 6800 МГц з тими ж таймінгами CL34 і напругою 1.4 В. Металеві радіатори з RGB підсвічуванням на кілька сантиметрів вищі за текстоліт модулів пам’яті, тому можуть заважати встановленню деяких особливо габаритних повітряних кулерів для процесора. А от з системою рідинного охолодження з порівняно компактною помпою конфліктів точно не виникне. Пам’ять Ares, як і вся інша продукція Lexar, пройшла ретельне тестування на сумісність і надійність у науково-дослідницькому центрі Quality Labs.

Також читайте:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Юрій захоплюється мобільними технологіями ще з часів (старої) Nokia 3310, розпочавши свою письменницьку кар'єру, коли планшети вважалися наступною великою подією (тобто дуже давно, в далекій-далекій галактиці).