США випустять надзвуковий пасажирський літак

Приватна американська компанія Aerion Supersonic збирається почати серійне виробництво перспективного надзвукового пасажирського літака AS2 в 2023 році.

Компанія Aerion Supersonic займається розробкою пасажирського літака AS2 з 2014 року. Довжина авіалайнера складе 52 метри, висота — 6,7 метра, розмах крил — 18,6 метра. Максимальна злітна маса надзвукового літака складе 55 тонн, AS2 буде оснащений трьома двигунами, тяга кожного з яких повинна бути не менше 69 кілоньютонів. Літак буде розрахований на перевезення до 12 пасажирів. AS2 буде виконувати польоти над водою на крейсерській швидкості в 1,4-1,6 Маха, сповільнюючись до 1,2 Маха над сушею.

Зменшена швидкість польоту над сушею і особлива аеродинамічна конструкція планера дозволить, як розраховують розробники, практично повністю уникнути формування характерних для надзвукових літаків ударних хвиль. Дальність польоту на швидкості в 1,4 Маха складе 7800 кілометрів, на швидкості в 0,95 Маха — 10 000 кілометрів. В даний час міжнародні правила забороняють польоти надзвукових літаків над населеними ділянками суші.

Перший політ перспективного надзвукового пасажирського літака AS2 також планується на 2023 рік — він буде приурочений до 20-річчя з дня останнього польоту французького надзвукового пасажирського літака Concorde. Сертифікацію літака Aerion Supersonic має намір завершити до кінця 2025 року. На першому етапі обсяг випуску літальних апаратів буде невеликим, проте пізніше його доведуть до 36 літаків на рік.

Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) нещодавно опублікувало проект правил сертифікації надзвукових пасажирських літаків і вимог до їх гучності. У нову сертифікаційну категорію Supersonic Level 1 включать літаки з максимальною злітною масою не більше 68 тонн, здатні виконувати політ на швидкості не більше 1,8 Маха — більшість сучасних розробок, що ведуться в США.

Для більш важких або швидких літаків може бути розроблена додаткова категорія. За рівнем шуму надзвукові літаки повинні перевершувати діючі сьогодні вимоги стандарту Stage 4, але при цьому до них не будуть пред’являтися вимоги нового стандарту Stage 5. Вимоги до рівня гучності надзвукових літаків при польоті на надзвуці знаходяться в розробці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.