Тестувальник чи програміст: з чого починати кар’єру в сфері ІТ

Ті, хто поки що, зовсім не цікавився сферою ІТ, всіх хто в ній працює в більшості випадків називають програмістами. Думка це доволі не вірна, адже ІТ-спеціалісти поділяються на кілька груп, кожна з котрих працює за вузькою направленістю і потребує окремого опанування. Це програмісти, тестувальники та менеджери. Здебільшого, початківці приходячи в ІТ-школу чи то академію, обирають для себе напрямок програміста або тестувальника, а от менеджером можуть стати вже у процесі успішної роботи.

Програміст: особливості даної ІТ- професії

Програміст — це той хто створює різноманітні сайти, додатки, тощо. Це дуже затребуваний напрям, однак будьте готовими до того, що вам потрібно буде постійно вчитися, “прокачувати” свої знання та оновлювати вже вивчену інформацію.

Ось що потрібно зробити, щоб претендувати на статус перспективного програміста:

  1. Для старту треба вивчити одну з мов програмування. Це навіть не рекомендація, а необхідність, адже без даного інструменту робота програміста стає неможливою. Насправді мов є декілька, і в ідеалі, якщо ви хочете в майбутньому розвиватися і рости, освоїти бажано більшість з них. Багато хто каже, що найважче освоїти першу мову, а всі решта вже даватимуться простіше, адже в дечому схожі між собою;

  2. Багато читати, відвідувати курси з програмування, детальніше на сайті career.softserveinc.com. Якщо ви навчаєтеся в університеті на факультеті “Комп’ютерна інженерія” будьте готовими, що додатково доведеться читати ще багато літератури, або в ідеалі відвідувати спеціальні курси, котрі пропонують вузьконаправлені навчальні центри. Інформація, яку вони подають максимально актуальна, згрупована і завжди актуальна. Чого не скажеш про ту базу знань, що можна отримати на стандартних лекціях в ВНЗ.

  3. Визначитися з напрямком роботи. Що робить програміст? Створює сайти, мобільні додатки, ігри. Всі ці застосунки створюються з допомогою різних мов програмування, тож для початку бажано визначитися із стартовим напрямком, вивчити потрібну мову і вже згодом розвиватися за бажанням далі.

Сфера інформаційних технологій: що має вміти тестувальник?

Тестувальник або інженер з якості — це спеціаліст, котрий тестує вже готове програмне забезпечення, виявляє можливі помилки та усуває їх. Вважається, що бути тестувальником простіше за програміста, однак це абсолютно не вірна думка. І та і інша професії є вкрай клопіткими і потребують сумлінного навчання.

Отож, що входить в обов’язки тестувальника:

  • Перевірка всього, що робить програміст. Тестувальники поділяються на дві категорії: такі, що перевіряють продукт на початку його розробки, і такі що оцінюють вже кінцевий результат;

  • Є тестувальники, котрі проводять тестування вручну Manual QA Engineer, а є такі, що роблять це автоматизовано – QA Automation Engineer. В другому випадку, спеціаліст самостійно створює спеціальні коди, з допомогою яких відбувається перевірка. Це складніший процес, аніж ручне тестування.

  • І в першому і другому випадках, спеціалістам потрібна велика база технічних знань, навички програмування і однієї з популярних мов програмування.

Програміст чи тестувальник: то що обрати?

Зрештою, який напрям вибрати залежить виключно від ваших індивідуальних уподобань. Аналізуючи ринок праці, можна сказати, що заробітна плата дещо вища у програмістів. Однак, хороші тестувальники завжди знайдуть перспективну вакансію.

Конкуренція висока в обох напрямках. Перспективи росту присутні теж в обох професіях. Обов’язкове знання англійської, принаймні на середньому рівні, вимагається від обох фахівців.

Підсумовуючи, можна сказати лише одне, щоб добитися гарних результатів — потрібно активно освоювати інформацію, вчитися, і постійно самовдосконалюватися. І тоді успіх не забариться в незалежності від того, який напрямок було обрано.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.