Стосується всіх, хто має картку чи кредитку: банки змінюють правила

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Ще на початку грудня Володимир Зеленський підписав закон щодо підвищення оподаткування банків. Ще під час обговорення проекту закону фінансисти наголосили, що нові податкові правила змусять їх підвищувати тарифи на банківські послуги та ціни на кредити. Про це повідомляє Мінфін.

Реклама

На початку було запропоновано оподатковувати за підвищеною ставкою 5% лише чисті відсоткові доходи. Автори цієї ідеї посилалися на світовий досвід щодо так званого «податку на надприбуток».

Банки отримували надприбутки лише через те, що регулятори в різних країнах боролися з інфляцією — підвищували свої базові ставки та ставки за своїми інструментами.

Однак, під час роботи над новим проектом закону було вирішено запровадити підвищений податок не на процентні доходи, а на всі доходи без винятку і не з додатковою ставкою 5%, а набагато вищою:

  • 50% за 2023;
  • 25% із 2024 року.

Головною проблемою стало запровадження підвищеного податку заднім числом.

Хоча закон вже й ухвалено, при цьому банки не отримали роз’яснення щодо сплат підвищеного податку, ні від НБУ, ні від Державної податкової адміністрації.

Банкіри зазначають, що через новий закон зростуть ціни на банківські послуги. Водночас зростання цін не буде суттєвим через досить високу конкуренцію на цьому ринку. Дрібні банки поки що чекатимуть на перегляд цін основними гравцями.

Насамперед перегляд цін торкнеться:

  • реальну вартість кредитних лімітів на банківських картах;
  • відсоткові ставки за депозитами;
  • підвищення тарифів обслуговування банківських карт;
  • скорочення та скасування кешбеків для тих, хто звик розраховуватись картами у торгових мережах.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: