Створено крихітну камеру GoPro у вигляді рюкзака для комах

Створено крихітну камеру GoPro у вигляді рюкзака для комах
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В гонитві за мініатюрністю довелося значно спростити характеристики камери – вона чорно-біла, знімає в низькій роздільній здатності і відео може бути не більше 5 кадрів в секунду. Кут огляду теж звузили, але це компенсується за рахунок поворотного об’єктива. Ним можна керувати віддалено зі смартфону.

Створено крихітну камеру GoPro у вигляді рюкзака для комах
Камера важить 0,25 грами, навіть для комахи це дуже мало

Через маленькі розміри камера може пропрацювати дві години в режимі безперервної зйомки. Щоб економити заряд, в неї вмонтували акселерометр, який активує запис тільки коли жук починає рухатися. Зображення поки передається на смартфон через Bluetooth, в кращому випадку вона зможе працювати на відстані 120 метрів.

Як це працює – в кутку показується картинка з камери на комасі:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Така камера може надати ентомологам нові дані про те, як комахи пересуваються в природному середовищі, реагують на погрози та інші подразники в дикій природі. І навіть дасть можливість ближче поглянути на їх соціальну взаємодію.

Дослідники вже задумалися про можливі проблеми конфіденційності з подібними камерами, повідомляє Gizmodo. Її можна встановити на мініатюрному роботі і використовувати для стеження за людьми. Але до масштабного виробництва подібних камер ще далеко, тому це питання відкладається на невизначений термін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.