OLED проти LED: Який тип телевізійного дисплея кращий

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви купуєте новий телевізор, ви, напевно, стикалися з продуктами, в описі дисплея яких використовуються OLED, LED, QLED і навіть QD-OLED. Світ електроніки рухається швидко, і якщо раніше всі сперечалися про плазму та РК-дисплей, то тепер гра змістилася у бік асортименту LED-дисплеїв.

Спроба розібратися у всьому цьому жаргоні може виявитися непростим завданням, тим більше багато термінів виглядають і звучать практично однаково. А якщо врахувати різницю між брендами і ціни, які варіюються від кількох сотень баксів до більш ніж 2 000 доларів, то при пошуку телевізорів можна просто розгубитися.

Потрібна допомога у пошуку? Ось все, що вам потрібно знати про OLED і LED, у тому числі про те, що означають ці абревіатури, що краще, а також про інші формати, такі як QD-OLED та QLED.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знаходитесь на ринку нових телевізорів, ми також зібрали найкращі пропозиції на 4K-телевізори та найкращі розпродажі OLED-телевізорів.

Що означає LED?

Телевізори без світлодіодів складаються з двох основних частин: РК-панелі та підсвічування. РК-панель містить пікселі – маленькі кольорові точки, які формують зображення на екрані телевізора. Самі по собі пікселі не видно, для них необхідне підсвічування. Коли світло від підсвічування проникає через РК-піксель, ви можете побачити його колір.

Слово “LED” у LED-телевізорі означає просто спосіб виготовлення підсвічування. У минулому використовувалася більш товста та менш ефективна технологія під назвою CCFL (флуоресцентна лампа з холодним катодом). Але в наші дні практично всі телевізори з плоским екраном (за винятком OLED) використовують світлодіоди як джерело підсвічування. Таким чином, коли ви бачите термін “LED-телевізор”, це означає просто РК-телевізор зі світлодіодним підсвічуванням.

Проте, не всі LED-телевізори створені однаковими. Можуть бути відмінності у кількості та якості використовуваних світлодіодів, що призводить до відмінностей у таких речах, як яскравість та рівень чорного. Наприклад, ви, напевно, чули про телевізори QLED. Це тип LED-телевізорів, у яких використовуються квантові точки для досягнення кращої яскравості та кольору. Докладніше про QLED ми поговоримо нижче, а тут представлений чудовий огляд відмінностей між QLED та OLED телевізорами.

Що означає OLED?

Як згадувалося, слово ” OLED ” в OLED TV означає ” органічний світловипромінюючий діод ” . OLED-діоди мають незвичайну властивість – при подачі електрики вони здатні випромінювати і світло, і колір з одного діода. Завдяки цьому OLED-телевізори не потребують окремого підсвічування. Кожен піксель, який ви бачите, є самостійним джерелом кольору та світла.

До переваг OLED-екранів можна віднести те, що вони можуть бути дуже тонкими та гнучкими. Але найбільша перевага, якщо порівнювати їх з LED-телевізорами, полягає в тому, що кожен окремий піксель отримує власну яскравість та живлення (на відміну від LED-телевізорів, у яких є постійні пікселі, що потребують зовнішнього джерела світла для перегляду). Коли піксель увімкнено, ви можете його бачити. Коли він вимкнений, він не випромінює жодного світла – він абсолютно чорний. Про те, як це впливає на рівень чорного, ми поговоримо трохи згодом.

В даний час LG Display, відома своїми топовими OLED-панелями LG, такими як серія G3, є єдиним виробником OLED-панелей для телевізорів. Завдяки партнерству LG Display з такими брендами, як Samsung та Sony, ви зможете придбати OLED-телевізори Samsung та Sony, такі як Samsung S95C та Sony A95L. Хоча в цих моделях, як і раніше, використовуються інструменти обробки зображення, розроблені кожною з компаній, OLED-панелі в них – від LG Display.

Чи є QLED тим самим, що і OLED?

Хоча ці набридливі абревіатури можуть звучати схоже, OLED-телевізор – це не те саме, що QLED-телевізор. Насправді ці два типи телевізорів не можуть бути різними. Пам’ятаєте, як OLED-телевізори здатні створювати світло та колір без підсвічування? З QLED-телевізорами все відбувається з точністю до навпаки.

QLED-телевізори дуже схожі на традиційні LED-LCD-телевізори. Єдина відмінність полягає в тому, що QLEDS включають шар квантових точок між підсвічуванням і дисплеєм. Коли світло проходить через ці хімічні плями, джерело світла посилюється, перш ніж потрапити на задню панель телевізора. Під посиленням ми маємо на увазі яскравіше і яскравіше зображення, ніж на РК-екрані без технології QED.

Але як щодо QD-OLED?

В даний час існує технологія зображення, яка поєднує в собі найкращі якості QLED-підсвічування та квантових точок з органічними, самоемісійними пікселями. Такі телевізори називають QD-OLED, і в даний час їх виробляють як Samsung, так і Sony. Не занурюючись у тонкощі технології зображення, можна сказати, що QD-OLED – це традиційний OLED, до якого додані квантові точки. Кінцевим результатом використання цих типів дисплеїв є телевізор, який може досягти глибоких кольорів та контрастності, а також чудової яскравості.

Що краще, OLED-телевізор чи LED-телевізор?

Тепер настав час порівняти ці дві технології між собою і подивитися, як вони співвідносяться за такими критеріями, як перенесення кольорів, контрастність, кут огляду, яскравість та інші характеристики.

Примітка редактора: оскільки OLED-телевізори все ще є дисплеями преміум-класу, ми порівняли OLED тільки з такими ж преміальними LED-телевізорами, що мають аналогічний потенціал продуктивності (за винятком, звичайно, цінового розділу).

Рівень чорного

Здатність дисплея створювати глибокий, насичений чорний колір, мабуть, є найважливішим чинником досягнення відмінної якості зображення. Глибокий чорний колір дозволяє досягти більш високої контрастності та насиченості кольорів (крім іншого), а значить, зробити зображення більш реалістичним і сліпучим. Коли справа сягає рівня чорного, OLED стає безперечним чемпіоном.

LED-телевізори засновані на світлодіодному підсвічуванні, що світиться за РК-панеллю. Навіть завдяки вдосконаленій технології димування, яка вибірково регулює яскравість світлодіодів, які не потрібно включати на повну потужність, LED-телевізори історично не можуть забезпечити надійний рівень чорного і можуть страждати від ефекту, званого “світлою плямою”, коли світліші ділянки екрану створюють серпанок або забарвлення на сусідніх темних ділянках.

OLED-телевізори не страждають від проблем із рівнем чорного, характерних для традиційних LED-телевізорів. Якщо піксель OLED не отримує електрики, він не виробляє жодного світла і, отже, є абсолютно чорним. На нашу думку, це очевидний вибір.

Переможець: OLED-ТЕЛЕВІЗОР

Яскравість

Коли справа доходить до яскравості, LED-телевізори мають значну перевагу. Їх підсвічування може бути виконане з великих та потужних світлодіодів. З додаванням квантових точок ця яскравість зберігається навіть за зменшення розміру окремих світлодіодів. OLED-телевізори теж можуть бути досить яскравими, а з такими темними рівнями чорного контраст між найяскравішими і темнішими місцями на екрані стає ще більш перебільшеним. Але тривала робота OLED-пікселів на максимальній яскравості скорочує термін їхньої служби, і пікселю потрібно трохи більше часу, щоб повернутися до абсолютного чорного кольору.

Враховуючи ці міркування, важливо відзначити, що всі сучасні телевізори – чи то OLED, LED чи QLED – забезпечують більш ніж достатню яскравість. Далі слід розглянути питання, де використовуватиметься телевізор. У темній кімнаті OLED-телевізор працюватиме найкраще, тоді як LED-телевізори затьмарять його (в буквальному сенсі) у яскравіше освітлених приміщеннях.

Слід також відзначити, що останнім часом вдалося досягти значного підвищення яскравості OLED-матриць, завдяки чому вони чудово підходять практично для будь-яких умов, окрім прямих сонячних променів, що потрапляють на екран. Тим не менш, при прямому порівнянні LED-телевізори мають перевагу.

Переможець із невеликою перевагою: LED-ТЕЛЕВІЗОР

Колірний простір

Раніше в цій категорії лідирували OLED, але завдяки покращенню чистоти підсвічування квантові точки дозволили LED-телевізорам вирватися вперед у точності перенесення кольорів, яскравості та кольоровому об’ємі, поставивши їх на один рівень з OLED-телевізорами.

Ті, хто шукає телевізори з широкою гамою кольорів або HDR, знайдуть як OLED-, так і LED-телевізори, що підтримують ці функції. Вищий коефіцієнт контрастності OLED дасть йому невелику перевагу в плані HDR при перегляді в темних приміщеннях, але HDR на екрані LED-телевізора преміум-класу має перевагу, оскільки він може відтворювати добре насичені кольори при екстремальних рівнях яскравості, з якими OLED не може зрівнятися.

Переможець: Малюнок

Час відгуку, частота оновлення та затримка введення

Час відгуку – це час, необхідний кожному пікселю зміни стану. Стан пікселя – це його колір, а й яскравість. За більш швидкого часу відгуку ви отримуєте менше розмитості руху і менше артефактів (попри вихідний матеріал).

Оскільки OLED-пікселі об’єднують джерело світла та колір в одному діоді, вони можуть змінювати стан неймовірно швидко. У LED-телевізорах, навпаки, для створення яскравості використовуються світлодіоди, а для створення кольору – крихітні РК-шторки. У той час, як яскравість світлодіода може бути змінена миттєво, РК-затвори за своєю природою повільніше реагують на зміну стану.

В даний час OLED пропонує найшвидший час відгуку серед усіх телевізійних технологій, що використовуються сьогодні, що робить її явним переможцем у цьому відношенні.

Частота оновлення – це частота зміни всього зображення на екрані. Чим вище частота, тим плавніше виглядає зображення і тим легше розрізнити деталі в контенті, що швидко змінюється, наприклад у спорті. Більшість нових телевізорів мають частоту оновлення 120 Гц, що означає, що все зображення оновлюється 120 разів на секунду. Деякі з них працюють на частоті 144 Гц у парі із сумісним ігровим ПК.

Якби частота оновлення залежала тільки від кількості герц, ми б назвали OLED-телевізори переможцями просто тому, що вони можуть досягати частоти в 1000 разів вище, ніж LED-телевізори. Але абсолютна швидкість – не єдине міркування. На відміну від фільмів і телепередач, де використовується одна частота оновлення, у іграх часто використовується так звана змінна частота оновлення, що означає, що частота змінюється в різних частинах гри. Якщо телевізор не може відповідати цим змінам частоти, в результаті виникає розрив зображення – видиме тремтіння, що виникає через невідповідність між частотою, яку використовує гра, та частотою, яку хоче використовувати телевізор.

Ось чому геймери, зокрема, потребують телевізорів, здатних працювати з VRR або змінною частотою оновлення. Але ні OLED, ні LED-телевізори не мають реальних переваг, коли йдеться про VRR. Деякі моделі оснащені цією функцією, а деякі – ні. Проте більшість телевізорів у наші дні інтегрують VRR, і навіть деякі моделі початкового рівня отримали цю функцію. Ваша ігрова система також повинна підтримувати VRR, хоча це не повинно бути великою проблемою, якщо ви володієте новою Xbox Series X, PS5 або навіть PS4/Xbox One.

Зрештою, затримка введення – це проміжок часу між натисканням кнопки на ігровому контролері та появою відповідної дії на екрані. Затримка введення може бути проблемою, коли телевізори використовують велику кількість обробки зображення, що призводить до уповільнення сигналу. Але в більшості сучасних телевізорів є ігровий режим, який усуває обробку та знижує затримку введення до ледь помітного рівня. У майбутньому всі телевізори зможуть визначати наявність відеоігри та автоматично перемикатися в цей режим, повертаючись до режиму обробки, коли гра припиняється.

OLED виграє у разі за рахунок часу відгуку.

Переможець: OLED-ТЕЛЕВІЗОР

Кути огляду

Тут знову перемагає OLED. У LED-телевізорів найкращий кут огляду – по центру, і якість зображення знижується як за кольором, так і контрастністю, чим далі ви зміщуєтесь в будь-який бік. Хоча у різних моделях це відбувається по-різному, це завжди помітно.

Що стосується OLED-телевізорів, то у вас не повинно бути проблем із кутами огляду, поки ви не перейдете до екстремальних кутів. Ті з нас, хто сидить на найдальших кінцях дивана, можуть почати відчувати деяку деградацію яскравості та кольору, а це зазвичай відбувається лише після усунення від центру приблизно на 85%.

При цьому в багатьох QLED-телевізорах Samsung і LED-телевізорах інших відомих брендів використовуються покриття антивідблиску, які допомагають зменшити вплив навколишнього світла на екран. Покриття антивідблиску також допомагають зробити перегляд під кутом набагато менш проблематичним. Отже, хоча OLED все ще виграє у цих моделей, розрив швидко скорочується.

Переможець: OLED-ТЕЛЕВІЗОР

Розмір

Свого часу OLED-телевізори з великим екраном коштували астрономічні гроші. Але якщо ви не дивитеся на флагманську модель, то це вже не так. Розмір OLED-телевізорів може змінюватись від 40 дюймів у найменших моделях до 85 дюймів у найбільших. Світлодіоди, однак, знаходяться у тому ж діапазоні. Насправді, одні з найкращих цін на телевізори з діагоналлю 75 дюймів – у таких брендів, як Samsung, Sony, TCL та Hisense, які пропонують LED- та QLED-телевізори початкового, середнього та преміального рівня. Так, Samsung і Sony теж випускають QD-OLED, але ці моделі зазвичай мають розмір близько 77 дюймів.

З огляду на все це ми віддаємо ще один бал команді LED. У той час як сучасні OLED-дисплеї можуть мати конкурентоспроможний розмір та відповідну ціну, LED пропонує великі розміри за найкращими цінами протягом більш тривалого періоду часу.

Переможець: LED-ТЕЛЕВІЗОР

Тривалість життя

Ви, напевно, мільйон разів чули про світлодіодну технологію у всіх її проявах: вона надзвичайно енергоефективна. І, звичайно, ці лаври поширюються на світ телевізорів. За відсутності таких проблем, як збої в роботі програмного забезпечення, стрибки напруги та непрацюючі пікселі, LED-телевізори повинні прослужити понад шість років. Ви навіть можете розраховувати на 10 років роботи LED-телевізора, якщо зменшуватимете яскравість підсвічування і скорочуватимете час перегляду до мінімуму.

OLED-телевізори нічим не відрізняються. За винятком вигоряння екрана (про який ми розповімо нижче), OLED не залежить від світлодіодного підсвічування для живлення пікселів. Взагалі кажучи, більшість OLED-телевізорів повинні прослужити до 100 000 годин, що зазвичай відповідає вісім-десяти років використання.

Переможець: Малюнок

Здоров’я

Чи може один вид телевізора бути кориснішим для вас, ніж інший? Якщо ви вважаєте, що ми повинні бути обережними з впливом синього світла, особливо у вечірній час, то відповідь може бути позитивною. І OLED, і LED-телевізори випромінюють синє світло, але OLED-телевізори виробляють його значно менше. LG стверджує, що її OLED-панелі генерують лише 34 відсотки синього світла, тоді як LED-телевізори – 64 відсотки. Це твердження було підтверджено незалежними експертами, а OLED-панелі LG отримали сертифікат Eye Comfort Display від TUV Rheinland, організації стандартизації, що базується в Німеччині.

Чи вплине це на ваше здоров’я загалом? Ми думаємо, що журі ще не визначилося, але якщо вас турбує синє світло, вам варто звернути увагу на OLED-телевізори.

Переможець: OLED-ТЕЛЕВІЗОР

Вигоряння екрану

Ми включили цей розділ із небажанням, тому що “вигоряння” – це неправильна назва, і для більшості людей цей ефект не буде проблемою.

Ефект, який ми знаємо як вигоряння, виник ще за часів коробчатих ЕПТ-телевізорів, коли тривалий показ статичного зображення приводив до того, що воно ніби “вгорало” в екран. Насправді це відбувалося через те, що люмінофори, що покривають задню частину екрана телевізора, світилися протягом тривалого часу без відпочинку, внаслідок чого вони зношувалися і створювали видимість зображення, що вигоріло. Ми вважаємо, що це слід називати “вигорянням”, але залишимо це питання осторонь.

Аналогічна проблема існує і в плазмових і OLED-телевізорах, оскільки з’єднання, що світяться, можуть з часом руйнуватися. Якщо довго і сильно палити піксель, він потьмяніє раніше, ніж решта пікселів, створюючи темне враження. Насправді це навряд чи викличе проблеми у більшості людей – щоб це сталося, потрібно спеціально зловживати телевізором. Навіть “помилка” (логотип), яку використовують деякі канали, зникає досить часто або стає зрозумілою, щоб не викликати проблем із вигорянням. Щоб викликати проблему, вам доведеться дивитися ESPN весь день, щодня протягом довгого-довгого часу за максимально можливої ​​яскравості, і навіть тоді це малоймовірно.

Проте потенціал є, і на нього варто звернути увагу. (Це також є причиною відсутності на ринку комп’ютерних моніторів OLED, оскільки комп’ютерні екрани набагато частіше відображають статичне зображення протягом кількох годин поспіль). Оскільки LED-телевізори не схильні до вигоряння, вони перемагають у цій боротьбі за формальними ознаками.

Переможець: LED-ТЕЛЕВІЗОР

Енергоспоживання

OLED-панелі не вимагають підсвічування, і кожен окремий піксель є надзвичайно енергоефективним. LED-телевізори потребують підсвічування для створення яскравості. Оскільки світлодіоди менш енергоефективні, ніж OLED, а їхнє світло, перш ніж потрапити в очі, має пройти через РК-заслінки, ці панелі споживають більше енергії для досягнення того ж рівня яскравості.

Переможець: OLED-ТЕЛЕВІЗОР

Ціна

Якщо говорити про загальну ціну, то OLED-телевізори традиційно дорожчі за LED-моделі. Однак ми бачимо, що ціни починають знижуватися до більш прийнятних доларів та центів, особливо якщо діють якісь знижки. І навпаки, ціна LED-телевізорів може змінюватись від кількох сотень доларів, навіть за якісну модель з великим екраном, до кількох тисяч доларів, що робить їх загалом більш доступними, ніж OLED. Хоча ціни на найякісніші LED-телевізори знаходяться майже в тому ж діапазоні, що і ціни на OLED, якщо судити тільки за ціною, LED-телевізори можна придбати за гроші.

Переможець: LED-ТЕЛЕВІЗОР

Ми маємо переможця!

За якістю зображення OLED-телевізори, як і раніше, виграють у LED-телевізорів, незважаючи на те, що останнім часом ця технологія зазнала безліч поліпшень. OLED також легше і тонше, споживає менше енергії, пропонує кращий кут огляду і, хоча досі трохи дорожче, значно подешевшав.

OLED – це найкраща телевізійна технологія на сьогоднішній день. Якби в цій статті йшлося лише про вартість, LED-телевізор все одно б переміг, але OLED пройшов величезний шлях за короткий час і заслужив корону за свої досягнення. Незалежно від того, на якій технології ви зупините свій вибір, це не єдиний фактор, який вам потрібно враховувати, тому обов’язково ознайомтеся з нашим посібником з покупки телевізорів, щоб переконатися, що ви купуєте саме той телевізор, який відповідає вашим потребам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.