Чи можна заряджати телефон неоригінальним зарядним пристроєм

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нині великі виробники перестали класти в комплект із телефоном зарядний пристрій, тому після придбання новенької довгоочікуваної моделі телефону користувачеві доводиться додатково витрачатися на його купівлю. Дехто воліє купувати оригінальний ЗП, інші, щоб заощадити бюджет, вибирають дешевші варіанти зарядки від іншого виробника або використовують ЗП від старої моделі телефону. Але чи можна заряджати телефон неоригінальним ЗП або потрібно використовувати тільки оригінальний ЗП? На це запитання сьогодні ми спробуємо дати відповідь. Отже, давайте розбиратися!

Оригінальний зарядний пристрій

У використанні ординального ЗП для телефону є низка переваг, наприклад, ви точно будете впевнені в тому, що ваш телефон зарядиться належним чином, оскільки виробник подбав про це заздалегідь. А якщо станеться якась непередбачувана ситуація, то завжди можна буде звернутися в офіційний сервісний центр. Вважається, що оригінальний ЗП набагато надійніший і практично не вбиває ваш акумулятор.

Але чому виробники перестали класти в комплект із телефоном ЗП? Одна з головних причин – це економія на логістиці. Річ у тім, що якщо в коробку не класти ЗП, то її габарити значно зменшуються. Завдяки цьому більша кількість коробок з телефонами можуть поміститися у вантажний відсік літака. У підсумку виходить доставити більшу кількість телефонів за ті самі гроші. Крім того, це додаткова економія на виробництві ЗП.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи можна заряджати телефон неоригінальним ЗП

У більшості випадків, звісно, можна спокійно заряджати телефон ЗП від іншого виробника і не бігати в пошуках оригінального. Оскільки сумісність ЗП і телефона не залежить від того, чи виготовив цей ЗП той самий виробник, що й телефон, чи ні. Крім того, конструкція неоригінального ЗП часто не гірша за оригінальну, оскільки її нескладно повторити, та й завдати шкоди електроніці з такою простою конструкцією досить важко.

Всі відмінності між різними ЗП криються в напрузі, тобто показнику вольт, і силі струму – амперах, які вказані на блоці живлення. Оскільки їхнє розмаїття не надто велике, то говорити, що необхідно використовувати до кожної окремої моделі телефону лише певний ЗП немає. Виробники телефонів в інструкції завжди попереджають, що найкраще користуватися оригінальним зарядним пристроєм, а також допускають можливість використовувати якісні аналоги сторонніх виробників.

Однак ЗП з дешевого сегмента дійсно небажані для телефону. Вони часто просто не працюють на зазначених на блоці живлення значеннях вольт і ампер. Досить часто такі ЗП за “смішні” гроші можуть заряджати телефон досить довго. Тому ви просто втомитеся чекати, коли ваш телефон зарядиться. Крім того, дешеві ЗП дуже часто і швидко стають непридатними, а також несуть певну загрозу батареї телефону і навіть за умови хорошої сумісності, в гіршому випадку, можуть навіть убити гаджет. Тому якщо ви хочете довго користуватися вашим телефоном, то все ж таки для заряджання краще використовувати лише якісний ЗП від перевіреного виробника і неважливо, чи це буде оригінальна зарядка для вашого телефона, чи ні. Крім того, на ринку навіть існують версії зарядок з кількома USB портами, за допомогою яких можна заряджати одразу не один, а кілька телефонів.

Що станеться, якщо адаптер є занадто потужним

Сучасні телефони розроблені таким чином, що в процесі заряджання вони отримують саме необхідну кількість енергії або менше. Більше енергії ніж необхідно телефон просто-напросто прийняти не зможе. Наприклад, якщо ваш телефон у процесі заряджання приймає лише 25 Вт, а ви під’єднали до нього швидку зарядку на 60 Вт. Це не вплине на заряд вашого пристрою і швидкість його заряджання, телефон у цьому разі прийме тільки 25 Вт. Однак, якщо ваш телефон підтримує швидку зарядку та оснащений досить ємною батареєю, то під’єднавши його, наприклад, до 10 Вт зарядки, заряджатися він звісно буде, але значно довше, ніж заявлено виробником. Тому обов’язково потрібно вивчити перед покупкою сумісність ЗП зі своїм телефоном, щоб не викидати гроші на вітер.

У якому випадку можуть виникнути проблеми?

Сучасні літієві батареї оснащені контролером живлення, головне завдання якого – контроль параметрів зарядки. Це необхідно, щоб через надходження великої напруги телефон не вийшов з ладу або не згоріла батарея. Наприклад, вбудований контролер, за необхідності може відключити зарядку або обмежити струм, якщо напруга перевищить допустимий поріг. Проблема може виникнути в тому разі, якщо у вас від самого початку вбудований неякісний контролер, який з великою ймовірністю вийде з ладу під час під’єднання до неоригінального ЗП. Від цього ніхто не застрахований, і це може трапитися з кожним.

Варто також зазначити, що необхідно звертати увагу на якість кабелю, оскільки використання дешевого кабелю для швидкого заряджання ні до чого доброго не приведе. Такий кабель може просто не витримати проходження досить великого струму в процесі зарядки. Крім того, у деяких моделей є обмеження за максимальним струмом, в результаті швидка зарядка просто-напросто не працюватиме. Тому рекомендується під час купівлі кабелю для свого телефону краще проконсультуватися з фахівцем або самостійно вивчити інструкцію і вибирати необхідний кабель, який повністю відповідає вимогам вашого пристрою.

Висновок

Користуватися неоригінальним зарядним пристроєм, звісно, можна. Однак необхідно підбирати якісний аналог від перевіреного виробника. Важливо, щоб неоригінальний зарядний пристрій був із силою струму, не меншою, ніж в оригінального. Також слід уважно поставитися і до вибору якісного кабелю. Пам’ятайте, що завдати шкоди вашому телефону можуть тільки дешеві та неякісні зарядки. Тому під час покупки настійно рекомендується намагатися не економити на зарядному пристрої. На цьому все. Усім спасибі за увагу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.