5 найбільш небезпечних типів шкідливих програм

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однією з областей, що викликають найбільше занепокоєння користувачів, є все, що пов’язане з конфіденційністю та безпекою на їх комп’ютерах. Одна з причин цього полягає в тому, що ми все частіше працюємо з більш приватними та конфіденційними даними. Нижче ми розповімо вам про деякі типи шкідливих програм, з якими слід бути обережними.

Якщо взяти до уваги, що Windows є найпоширенішою настільною системою, можна зрозуміти, чому автори шкідливих програм приділяють їй особливу увагу. Це означає, що комп’ютери з урахуванням Windows є найчастішою мішенню кіберзлочинців та його різних різновидів шкідливого ПЗ. Ці шкідливі елементи були з нами протягом десятиліть і не перестають розвиватись.

У результаті ми стикаємося з великою кількістю різних типів шкідливих програм. Тому зараз ми поговоримо з вами про найпоширеніші та найнебезпечніші типи шкідливих програм, яких слід побоюватися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вірус

Ми часто помилково використовуємо цей тип шкідливих програм для позначення множини шкідливих кодів у загальному сенсі. Однак ми повинні чітко розуміти, що вірус – це особливий тип, найстаріший тип шкідливих програм. Щоб ви розуміли, про що йдеться, основна мета цього програмного елемента – розповсюджувати себе. Зазвичай він ховається у файлі та заражає систему при його відкритті. Ключовим елементом тут є те, що він намагається поширитися на інші файли.

Черв’яки

Цей формат дуже схожий на вірус, оскільки він поширюється так само, але з однією відмінністю. Черв’яки безпосередньо атакують і заражають систему, з якою вступають у контакт, тобто для того, щоб викликати зараження, немає необхідності запускати заражений файл. Отже, користувачеві не потрібно взаємодіяти з ним.

Програми-вимагачі

Це один із найпоширеніших і найнебезпечніших видів шкідливих програм на сьогоднішній день. Основна причина цього полягає в тому, що його головна мета взяти комп’ютер під повний контроль. Після зараження та блокування використання комп’ютера, іноді шифруючи наші дані, шкідливий код вимагає викуп для отримання ключа, щоб ми могли розшифрувати всі дані. Іншими словами, він блокує наші файли, щоб ми не могли отримати доступ до них, і вимагає викуп, зазвичай у Bitcoin або іншій альтернативній криптовалюті.

Шпигунське ПЗ

Якщо подивитись назву цього конкретного формату, то неважко здогадатися, яке його основне призначення. Це шкідливий код, який переважно шпигує за нами і збирає дані у фоновому режимі. Зібрана інформація потім відправляється кіберзлочинцю і використовується в будь-яких злісних цілях. Ідея полягає в тому, щоб ми не усвідомили присутності цього програмного забезпечення.

Троян

Ще один вид шкідливого коду, який слід побоюватися, — це троянські програми. Як випливає з назви, вони працюють, маскуючись під законну програму або файл. Зазвичай це підроблена програма, яку ви завантажуєте, думаючи, що вона справжня, але коли ви запускаєте її, вона заражає ваш комп’ютер. На відміну від вірусу, троян не намагатиметься поширюватися самостійно. Залежно від свого типу, він виконує всілякі шкідливі дії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.