Як вибрати USB-флешку. 5 актуальних характеристик

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Стандарт USB

За типом інтерфейсу флешки можна розділити на три типи:

USB 2.0 – найповільніший інтерфейс із пропускною спроможністю 480 Мбіт/с, найчастіше трапляється в недорогих накопичувачах;USB 3.2 Gen 1 – сучасніший стандарт із пропускною спроможністю 5 Гбіт/с, який можна назвати оптимальним інтерфейсом для флеш-накопичувачів на сьогоднішній день;USB 3.2 Gen 2 – найсучасніший стандарт із пропускною спроможністю 10 Гбіт/с, який у флешок трапляється доволі рідко (насправді є ще більш швидкий інтерфейс USB 3.2 Gen 2×2, але він потрібен для зовнішніх SSD).

Стандарти USB вище 2.0 можуть маркуватися по-різному. Так, USB 3.2 Gen 1 – це USB 3.0 і 3.1 Gen 1, а USB 3.2 Gen 2 – це USB 3.1 і 3.1 Gen 2. Докладніше про неймінг стандартів можна прочитати в окремій статті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пропускна здатність інтерфейсу не означає, що швидкість читання або запису буде така сама. Усе залежить від якості самої флешки, а також типу переданих файлів. Великі файли передаються набагато швидше, ніж безліч дрібних. Тому іноді зручніше попередньо заархівувати файли, щоб швидше залити їх на флешку (це одна з п’яти корисних фішок архіватора, про які ви могли не знати).

Роз’єми повністю сумісні між собою, однак швидкість передавання буде обмежена повільнішим інтерфейсом. Простіше кажучи, флешка USB 3.2 Gen 2 працюватиме на ноутбуці, в якого є тільки USB 2.0, але і швидкість буде невисока. І навпаки.

Швидкість

Швидкість – основна характеристика флешки, на яку варто звертати увагу насамперед. Якщо флешка містка, але швидкість запису невисока, то користуватися таким накопичувачем буде не дуже приємно. Зрозуміло, це стосується тільки тих випадків, коли потрібно записувати великі обсяги даних. Для збереження невеликих документів можна брати будь-яку модель.

Швидкість читання важлива, якщо ви збираєтеся запускати або встановлювати програми (зокрема операційну систему) з флешки або працювати з даними прямо на ній, не копіюючи на внутрішній накопичувач комп’ютера.

Стандарт USB частково вказує на швидкість флешки, однак тільки на це орієнтуватися не варто. Великі виробники зазвичай вказують швидкість запису і читання в характеристиках. Але краще дивитися на реальні тести в оглядах.

Хороша USB 3.0 флешка може видавати швидкість запису до 100 МБ/с і навіть вище, все залежить від моделі. Флешки з USB 2.0, як правило, не видають більше 20 МБ/с на запис.

Обсяг

Не радимо купувати наймінімальніший на сьогодні обсяг – 4 гігабайти. Такі флешки стануть у пригоді хіба що для зберігання документів, адже навіть зробити завантажувальний накопичувач з Windows 10 вже не вийде – потрібно не менше 8 гігабайт. Тим паче що флешка такого обсягу коштує практично так само. До того ж флешка такого обсягу буде скоріше від маловідомого виробника. Популярні бренди, як правило, випускають флешки об’ємом від 16 ГБ.

Не варто також забувати і про реальний об’єм накопичувача, який буде меншим за вказаний виробником (це справедливо не тільки для флешок, а й інших носіїв інформації). Тому завжди варто давати деякий запас по ємності.

Флешки об’ємом від 16 до 32 ГБ можна назвати універсальними. Вони підійдуть для зберігання документів, програм і навіть мультимедійної інформації, зокрема, музики. А ось кіно з такої флешки особливо не подивишся. Один фільм у форматі 1080p може займати близько 15 гігабайт. Для зберігання мультимедійного контенту (наприклад, перегляду фільмів на телевізорі з USB-портом) краще орієнтуватися на 64 ГБ і вище.

Якщо потрібен накопичувач об’ємом 128 ГБ і вище, то має сенс як альтернативу розглянути зовнішній SSD (або звичайний жорсткий диск, докладніше про вибір такого накопичувача читайте в нашій статті). Оскільки швидкісні флешки такого обсягу коштують чимало. Можна вибрати готове рішення або зібрати диск самостійно за допомогою кейса. При цьому диск формату M.2 буде ще й компактним (хоча все одно більшим за флешку).

Форм-фактор

Найпростіший і найпоширеніший варіант – зі знімним ковпачком. У цьому разі роз’єм захищений від механічних пошкоджень, пилу і вологи. З мінусів можна відзначити можливість втрати ковпачка, якщо він ніяк не фіксується. Також такі флешки можуть бути досить габаритними.

Флешки з монолітним корпусом без ковпачка роз’єм ніяк не захищають, але зате вони можуть бути більш компактними. Корпус у таких флешок найчастіше суцільнометалевий.

Флешки з поворотною конструкцією хоч і закривають роз’єм, але не герметично. Тому повноцінним захистом це складно назвати. Крім того, рухомі частини можуть розбовтуватися або зовсім ламатися, особливо якщо вони пластикові.

Флешки з висувною конструкцією можуть бути як з бігунком, який висуває і засуває роз’єм, так і у формі слайдера, коли зміщується частина корпусу флешки. Не найпрактичніший форм-фактор, оскільки є ризик поломки або поганої фіксації. Крім того, роз’єм не захищений від забруднень.

Компактні флешки зручні, але через розміри їхня начинка не найкраща. Як правило, всередині замість повноцінної плати знаходиться мікросхема розміром з картку microSD. До речі, така ж конструкція може бути і на деяких повнорозмірних флешках. Це негативно позначається на швидкості та надійності.

Якщо ви точно не знаєте, навіщо вам потрібна компактна флешка, то краще вибрати модель стандартного розміру. Проте на габарити все одно потрібно звертати увагу. Велику флешку не завжди вийде підключити до роз’єму. Може заважати пристрій, під’єднаний до сусіднього порту або сам роз’єм, який розміщений у важкодоступному місці. Наприклад, не всі накопичувачі можна під’єднати до фронтального порту PlayStation 4.

Підтримка OTG

Деякі флешки можуть працювати зі смартфонами та іншими мобільними пристроями. У цьому випадку у флешки повинен бути інтерфейс USB Type-C або microUSB. Також можуть бути моделі, у яких відразу кілька роз’ємів. Це корисно, у разі якщо в смартфоні немає слота для карти пам’яті.

Звичайнісіньку флешку теж можна підключити до смартфона за допомогою перехідника. Докладніше про це читайте в статті “Що таке OTG-перехідник і для чого він потрібен”.

Що ще потрібно знати

Флешка не найнадійніший накопичувач для зберігання важливої інформації. Якщо неполадки з жорстким диском ще можна розпізнати до його остаточної поломки, то флешка може “померти” раптово з усіма вашими файлами. Для важливих даних краще робити бекап. Наприклад, програма “Диск-О” може автоматично створювати резервну копію в хмарі при кожному підключенні флешки до комп’ютера.

Звертайте увагу на гарантію. Маловідомі виробники, як правило, дають мінімальну гарантію на свою продукцію. Якщо флешка великого обсягу (буде шкода, якщо вона зламається), то краще, щоб гарантія була 5 років. У цьому разі варто робити регулярні бекапи і ні про що не турбуватися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.